Бизнесът поиска от Дянков още анализи за национализацията на личните пенсии, отговор се очаква в петък

Бизнесът поиска от Дянков още анализи за национализацията на личните пенсии, отговор се очаква в петък

© Георги КожухаровЗаседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество, на което трябваше да бъдат обсъдени промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), свързани с преминаването на активите на професионалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ), е отложено по молба на работодателските организации. 


Вчера шестте национално представителни бизнес съюза са изпратили на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков писмо с искане за уточнения по правителственото намерение, съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара от името на всички сдружения. Дянков пък се ангажирал да отговори до петък, 29 октомври.Законът изисква всяка промяна в нормативната уредба, свързана с трудовите отношения, стандарта и качеството на живот, да бъде обсъдена в тристранката преди одобрението на Министерския съвет и Народното събрание. Вчера надзорът на нОИ одобри национализацията с гласовете на правителството и синдикатите. Работодателите гласуваха против.Работодателските съюзи искат от Дянков становището и предварителния доклад на мисията на МВФ в България. Вчера представителите на мисията съобщиха, че не препоръчват прехвърляне на парите от личните сметки  на хората с тежки професии от частните фондове към НОИ.


Бизнесът очаква да получи и правен анализ за съответствието на предложенията за изменение и допълнение на КСО с конституцията, действащото законодателство и Европейската харта за основните права и свободи.


Те  отправят въпрос и към Комисията за финансов надзор за структурата на инвестиционните портфейли на професионалните пенсионни фондове, както и становище за това дали досега те са действали в съответствие със закона.


Въпросът към Националния осигурителен институт е за стратегията и механизмите за бъдещото управление на средствата от професионалните пенсионни фондове, какво сочат финансовите анализи и прогнозните разчети за предвижданата доходност, на какви източници на приходи и в какъв размер разчита осигурителната институция и какви разходи планира през следващите 10 години. От НОИ се искат и данни за събраните вноски и разходваните средства за категорийните работници през отминалите 10 години, както и данни  за  събраните осигуровки за категорийните работници и служители 10 години преди създаването на професионалните пенсионни фондове.


Работодателските организации очакват от Дянков и оценка на въздействието на предвижданите промени в КСО върху бизнес средата, включително върху капиталовите пазари и целия небанков финансов сектор. Те се интересуват и какви са механизми за формиране на пенсиите на категорийните осигурени, какви ще са разходите за издръжка на новия солидарен фонд и каква събираемост на задълженията ще успее той да постигне.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlaGo
  BlaGo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Пърово ... Какви са тези тристранки ... Не съм гласувал решенията да се вземат на някакви си тристранни съвети ... Има място за това - залата на НС ... Това управление прескача НС по тона даден от тройната коалиция когато решенията се вземаха в спа хотелите ...
  Второ ... Какви анализи , какви 5 лева ... Това си е чиста НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ .... по същата логика утре БББ и дянков може да посегнат на спестяванията на гражданите ... Могат да направят анализ как ако вземат парите ще ги утоят ... Само , че този филм вече сме го гледали при Виденов ...

  Всичко е добро, което е добро за България
 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:00 на 14/01/2011 от неговия автор.

 3. 3 Профил на BlaGo
  BlaGo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "д-р Ох Боли":

  Е то и при троината коалиция се "гласуваше" в Парламента ... Обаче дебата се измества другаде ... В тристранки ... в спа центрове ... Няма ПАРЛАМЕНТАРИЗЪМ .../взаимно регулиране на ЗВ и ИВ/ ...
  Никой нищо не ми шушне ... А що се отнася за Костов , като гледам БББ се е "скъсал" да го слуша ... Костов го кара да национализира ... или ...?
  Аз лично не си играя с никого ... Просто имам позиция и я изказвам публично ... Или и това вече се превърна в проблем ...?

  Всичко е добро, което е добро за България
 4. 4 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Към този момент , първото нещо, което трябва да се направи Тотю Младенов и Христина Митрева да бъдат освободени от постовете, които заемат. После всичко останало. А това, което са поискали работодателите, даже и да се скъсат от работа за 3 дни МФ и НОИ не могат да го изготвят. А бюджета на НОИ вече се разглежда в НС......., без да има включени данни за нов Солидарен фонд.......... Пародия на управление, ето това прави Правителството!

 5. 5 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Работодателите и прочие организаций не разбраха ли, това с което и малките деца вече са на ясно-в днешна България решенията не се вземат на базата на серозни анализи, а на постоято променящите се хрумвания на премиера, за който моментния рейтин е по-важен от бъдещето на страната. Всички около него са подчинени или пречупени от нарцисизма му и за това, в поведението на министрите и кабинета липсват смели и перспективни държавнически решения. Ние продължаваме да затъваме, а той все стои и се оглежда пред огледалото или пък обикаля страната с ножица и менче в ръце.

 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:00 на 14/01/2011 от неговия автор.

 7. 7
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:00 на 14/01/2011 от неговия автор.

 8. 8 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Не съм чула досега някой да обясни КАК точно НОИ ще управлява ПО-ДОБРЕ тези фондове? Как?
  Ако някой обясни как, вече ще знаем защо.

 9. 9 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Настоявам д'ЕБАТ да има ......

  "програма" да направим,
  да "обсъди приоритетите",
  да "вземем консенсусно решение"
  да регулираме "социалната тежест"
  национално отговорна кръгла маса да има ....

  Настоявам да продължи д'ЕБАТа ...

  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 10. 10 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#8] от "Malama":

  Плащаш - получват пенсии .....

  Какво има да се обяснява и

  Защо НЕ се плаща ... ??

  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#7] от "д-р Ох Боли":

  Никой не извива ръцете на фондовете, защото те непрекъснато повтарят, че са готови по всяко време да започнат за плащат. Това което твърдят Борисов и Дянков е, че държавата ще управлява по добре средствата от фондовете и ако парите се вземат от хората и се дадат на народа ще има достойни пенсии. Двете им твърдения са еднакво глупави.

 12. 12 Профил на BlaGo
  BlaGo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "Malama":

  Много лесно ... Ще вземат парите за да закърпат бюждета до изборите ... И после потоп ...

  Всичко е добро, което е добро за България
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  До коментар [#7] от "д-р Ох Боли":

  Това с национализацията на лични партиди на граждани е просто цирк. Няма как да стане. Например ако рабътникът почине наследниците няма да получат партидата му и ще отидат на съд.

  подпис
 14. 14
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:00 на 14/01/2011 от неговия автор.

 15. 15 Профил на VAL
  VAL
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#8] от "Malama":

  Не сте чула по простата причина че НОИ НИКОГА НЕ Е УПРАВЛЯВАЛА ПАРИ , само е РАЗПРЕДЕЛЯЛЯ . И на мен ми е интересно как институция която от създаването си досега не завършвала година с балансиран бюджет и си губи хартиите ще управлява пари !?

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  Лошото в национализирането на тези партиди е, че се изоставя един принцип на лични спестявания и се върви към засилване властта на държавате.

  подпис
 17. 17 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Пълна пародия е управлението. Ако Дянков не е направил анализ преди да реши да национализира частните спестявания на гражданите за пенсия, ако не е направил анализ преди да реши да вдига процента на осигуровките, ако не е направил анализ преди да реши да вдига осигурителните прагове за какво е министър?

  Отделете време навреме.
 18. 18 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Тези тристранки" са създадени много отдавна, преди години, но получиха съдържание едва при това правителство. Иначе и преди заседаваха, но понеже бяха формални, никой не им е обръщал внимание. Жестоко компрометираните политици, резултат от чието управление е състоянието на България в момента (с гигантски натрупани проблеми във всяка една сфера и пълна липса на държавност), никога не са съгласували решенията си с активните хора и обществени организации в нашата държава. Трябваше един пожарникар да стане премиер, за да се възприеме модерен европейски начин на взимане на решения – с участието на всички заинтересовани страни при максимално възможната компетентност – с прякото участие на обществото в управлението на държавата. Никой не е неглижирал парламента - и там ще има дебат и там са възможни промени. Но определено позицията на правителството ще е по-солидна и шансовете да се правят глупости се ограничавата до минимум. По-глупавите български граждани възприемат този начин на взимане на решение като колебливост, противоречивост и липса на ясна позиция, но ще им се наложи да свикнат. Някои по-бавно, някои по-бързо, но всички малко по малко ще проумеят за какво става въпрос.

 19. 19 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#17] от "dreamer":

  За да си измиват ръцете с него. И това става все по-видно и съответно пък на тях им става невъзможно да го набедяват. В момента протестите и дори заплахата от протести диктуват

  всичко. А национализацията ще го потвърди и за нас, а и за всички външни фактори ще стане, че финансовия маг на практика не управлява тъй като формално заема поста и е

  просто един фигурант служещ за извинение за безобразията, която маскиралата се тройна коалиция в днешната управляваща формация реди едно след друго под залога на дясното управление.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 20. 20 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Е, то и за най-големите форумни идиоти е ясно, че няма национализация. Просто се повтаря една мантра с надеждата, че 100 пъти повторената лъжа става истина. Да ама не. Лъжата си остава лъжа.

  Какъв е проблемът на пенсионните фондове? Ако не искат да ги закриват да изпълнят закона и да започнат да плащат пенсии. Ако не могат то тогава за какво са ни?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 21. 21 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Тези анализи трябва да се правят преди всяка законодателна промяна.За да се прогнозира ефекта от планираната промяна.Тристранката трябва да е само със съвещателен характер.Какви са тези профсъюзи и кой представляват та ще налагат безумните си идеи и ние заедно с лумпените които им ръкопляскат ще ги плащаме.Е вдигнаха се данъците върху хазарта, и какво стана?Май приходите паднаха.Вдигането на акцизите на цигарите и горивото ни го налагат Европейския съюз,щото и тях ги гони социализъма.Ако трябва и военно положение да се въведе,но скапаните реформи трябва да се проведат,независимо от това,че на някой не му харесва.За справка Турция 1980-1985г.Ние още се гърчим в"плавния преход",докато някой отдавна забравиха "шоковата терапия",и то без умрели.

 22. 22
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:00 на 14/01/2011 от неговия автор.

 23. 23 Профил на BlaGo
  BlaGo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#22] от "д-р Ох Боли":

  Добре как за 10 години да се съберат пари ... Нали преди 2000 г работодателите и работниците са внасяли парите в НОИ ...? Не е ли редно сега и НОИ и ПОК да изплащат пенсии ?

  Всичко е добро, което е добро за България
 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:00 на 14/01/2011 от неговия автор.

 25. 25
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:00 на 14/01/2011 от неговия автор.

 26. 26 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#25] от "д-р Ох Боли":

  Докторе, Вие сте истински финансов, икиномически и правен гуру. Хвалла на такъв електорат.

 27. 27 Профил на BlaGo
  BlaGo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#25] от "д-р Ох Боли":

  Май сам се оплете .... Хем си за вливане на ПОК в НОИ хем хулиш НОИ и хвалиш ПОК ... За мен е много по справедливо да получиш това , което си заслужил . Не искам 40 години да БАЧКАМ и накрая да получа колкото "цигането хАсан" крало цял живот ... Ако това е справедливо ... Здраве му кажи ... Именно зареди тази уравновиловка в момента сме една от най-марзеливите наций ... Вече повече от половин век "работодателя лъжи работника , че му плаща , а работника лъже , че работи"

  Всичко е добро, което е добро за България
 28. 28
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:00 на 14/01/2011 от неговия автор.

 29. 29
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:00 на 14/01/2011 от неговия автор.

 30. 30 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Аз с факти и статистика коментирах в последните 5 статии по темата. След като ветропоказателите се обърнаха отново на 90 градуса и по този въпрос, мога да си отдъхна за момент и да се позабавлявам с творенията на рицарите на квадратния образ.

 31. 31
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:22 на 27/10/2010 от неговия автор.

 32. 32 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Още факти:

  "ДОХОДНОСТ И СТАТИСТИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ
  ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ
  ЗА ПЕРИОДА 30.09.2008г. - 30.09.2010г."
  № по ред Пенсионни фондове Немодифициран относителен дял Модифициран относителен дял Доходност за последния 24- месечен период на годишна база
  1 ППФ "Доверие" 35.89% 20.00% 0.96%
  2 ППФ "Съгласие" 16.72% 20.00% -1.06%
  3 ППФ "ДСК-Родина" 6.88% 9.80% -0.10%
  4 "ЗППФ Алианц България" 19.30% 20.00% -1.69%
  5 "Ай Ен Джи ППФ" 5.83% 8.30% 1.02%
  6 ППФ "ЦКБ-Сила" 10.12% 14.41% 0.27%
  7 "ППФ - Бъдеще" 1.04% 1.49% -0.42%
  8 ППФ "Топлина" 4.22% 6.01% 1.89%
  Немодифицирана претеглена доходност 0.00%
  Модифицирана претеглена доходност (среднопретеглена доходност) -0.14%
  Средноаритметична доходност 0.11%
  Стандартно отклонение 1.18%
  Минимална доходност -3.14%
  Горна граница, съгласно чл. 193, ал. 7 от КСО 2.86%

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 33. 33 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Никакви факти. Само заклинания и анатеми. Хайде отново да повторим:

  - вноските се удържат принудително от държавата и се внасят в частен фонд
  - частният фонд отказва да изплаща нормални пенсии въпреки, че създаването му е станало с това условие.
  - титулярите на сметките не могат да ги теглят, не могат да ги закриват, не могат да ги прехвърлят.

  По-голям комунизъм от това здраве му кажи. Къде е "частното" тук? Най-добрите тоталитарни практики в действие - тези които плащат нямат никакви права, а тези които са прилапали парите не искат да им ги дават и лежат на гърба на вложителите. Мутро-комунизъм.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#30] от "jamm":

  Хихик! Наистина това остава за "мъртвото време", докато Мислителят се намисли По-точно докато перката му зацепи на достатъчни обороти... После ние почваме от началото с разясняването на право, икономика, обществени отношения... И така до безкрай , или поне още около 3 години.

  А с какъв ли шейп ще е следващият НИ рицар?

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 35. 35 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#33] от "Български патриот"

  От трите ти факта става прекрасно ясно, че това си е било чиста приватизация (казваш за условието за което са създадени). Сега намеренията се да се обърне процеса,

  което си е чиста национализация. От момента в който парламента приеме този закон кабинетът им най-много три седмици до месец

  живот. Тогава вече слугите доказано правят национализация и има реално такъв резултат при който външните фактори ще отреагират.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 36. 36 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Тhe_european е написал едно хубаво мнение и е добре всеки да го прочете преди да пише глупости

  Машини прости, народ неук.
 37. 37 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#34] от "Музар":

  Сега чакаме някоя качествена димка - за отвличане на вниманието и замазване на положението. Я акцийка на МВР, я нов стандарт за казанлъшки понички. И понеже всичко ни е 6 (животоспасяващи лекарства - бол, бюджет като слънце, чужди инвеститори на опашки, усвоени еврофондове и т.н.) бтв-Новините ще върти две седмици репортажи за новите постижения на българския политически прогрес.

 38. 38 Профил на true2010
  true2010
  Рейтинг: Неутрално

  "...шестте национално представителни бизнес съюза са изпратили на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков писмо с искане за уточнения по правителственото намерение".
  А тези фирми които не членуват в бизнес съюзите?Това ми намирисва като някакви казионни организации от рода на ДКМС.Може пък да не съм съгласен точно тези бизнес съюзи да ме представят...И те са добрия и истински бизнес?!Кой го определя това?Това са чисто и просто организации с личен интерес които имат някакво мнение което не е задължително за всички.Има Конституционен съд и Президент които първия контролира спазването на Конституцията а втория е някакъв вид коректор на изпълнителната власт.

 39. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#5] от "krasi_99":
  Отдавна се съмнявам, че това са хрумвания на премиера. Той няма пипе дори за това. Някои му шепнат ту на лявото , ту на дясното ухо. а той е само говорител на тоя-оня.

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иван К":
  Божидар Данев каза ясно - държавата няма право да отменя договори между две юридически лица - фонда и работника.

 41. 41 Профил на true2010
  true2010
  Рейтинг: Весело

  И откога Божидар Данев стана такъв яростен защитник на работника?!

 42. 42
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:01 на 14/01/2011 от неговия автор.

 43. 43 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#37] от "jamm":

  Янето е насреща! Вече се изяви!
  И с това не намеквам, че Боко играе с него, само коментирам поредната сценка.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 44. 44 Профил на naso
  naso
  Рейтинг: 466 Весело

  Държавата може да прави всичко!На който не му харесва да си намери друга държава.

 45. 45 Профил на true2010
  true2010
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#42] от "д-р Ох Боли":

  много странно, като държавата говореше за осигуряването на минимална заплата и плащането на суми над нея под масата,Божидар Данев защо не привика бизнесмените във неговия бизнес съюз и да им дръпне ушите?!

 46. 46 Профил на naso
  naso
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Към № 18.
  Това е най точното и обективно нещо което е писано до сега.Хвала.

 47. 47
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:01 на 14/01/2011 от неговия автор.

 48. 48 Профил на true2010
  true2010
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#47] от "д-р Ох Боли":

  Бизнесът е засегнат от световната икономическа криза.

 49. 49
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:01 на 14/01/2011 от неговия автор.

 50. 50 Профил на true2010
  true2010
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#49] от "д-р Ох Боли":

  Ти как виждаш да си намалят печалбите от 200% на 16% например в строителството?!Те реват защото искат пак да лапат по-много, а не в разумни граници.

 51. 51 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Весело

  Бизнесът не иска да му вземат тлъстата мръвка !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK