БДЖ стана холдингово дружество

БДЖ стана холдингово дружество

© Цветелина АнгеловаОт 22 октомври БДЖ ЕАД се преструктурира в холдингово дружество с решение на министъра на транспорта Александър Цветков, съобщи пресслужбата на ведомството.


В холдинга под "шапката" на БДЖ ЕАД ще бъдат оформени и ще се следват две бизнес линии - пътнически превози и товарни превози. В тях ще бъде съсредоточено оперативното управление и ще бъдат прехвърлени активите - локомотиви и вагони, които са реално необходими за изпълнение на дейността.


В БДЖ ЕАД ще бъде съсредоточено стратегическото управление на дружеството. Там ще останат и всички непотребни активи - подвижен състав, който ще бъде бракуван или разпродаден.


Чрез промяната организационната и управленската структура на българския жп превозвач ще бъдат уеднаквени с тези на европейските железници, уточнява министерството. Основната цел е да бъде създадена работеща и ефективна система за реформи и промени, чрез която дружеството да действа като печеливша компания. Създаването на тази холдингова структура е едно от изискванията на Световната банка за отпускане на заем за железопътния сектор.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK