България преговаря за твърда надбавка към цената на АЕЦ "Белене"

България преговаря за твърда надбавка към цената на АЕЦ "Белене"

© Анелия НиколоваРусия може да се включи като инвеститор в проекта АЕЦ "Белене" стига това да е икономически и стратегически изгодно. Това стана ясно от думите на икономическия министър Трайчо Трайков, който присъства на откриването на българо-израелски бизнес форум в София.


По думите на Трайков България в момента преговаря с "Атомстройекспорт" за твърда надбавка към цената за строителство на втората атомна централа. През 2008 г. страната и руската компания сключиха споразумение, според което изграждането на "Белене" ще струва около 4 млрд. евро. Очаква се оаче стойността на централата да нарасне според инфлацията.


Русия и България преговарят твърдата ескалация на цената да бъде между 1 млрд.  евро и 2.5 млрд. евро, обясни Трайков. Той изрази надежда, че ще може да се постигне споразумение за минимално поскъпване.
Преди седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че са проведени срещи с потенциални инвеститори за втората атомна централа в Германия. Министърът Трайков обаче не отговори на въпрос, свързан с евентуалния инвеститор в "Белене". Той обясни, че засега не може да даде повече информация за преговорите, които е провело правителството в германската провинция Бавария.


В края на 2009 г. България отказа заем от 2 млрд. евро, предложени за проекта от руската държавна компания "Росатом". Причина за това стана намерението на страната да търси европейски инвеститор за централата.


Днес министър Трайков обясни, че все още не е ясно какъв дял в проекта ще има България, но със сигурност ще иска да запази вече вложените средства като своя собственост. През есента на 2009 г. германският инвеститор RWE се отказа от проекта, след като България заяви, че няма да може да участва в него с предварително обявените 51%.Трайчо Трайков коментира, че е нормално цената на природния газ да се увеличава, защото за това държавата се е разбрала с Русия още през 1996 г. Намалението на синьото гориво през лятото било по изключение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK