Продажби зад граница повишават индивидуалната печалба на "Каолин"

Преди дни "Каолин" откри нов завод в Украйна, част от стратегията си за развитие на външни пазари

© Дневник

Преди дни "Каолин" откри нов завод в Украйна, част от стратегията си за развитие на външни пазариРъст на приходите и на печалбата за деветмесечието отчита добивната компания "Каолин", сочи неконсолидирания отчет. Към края на септември индивидуалната печалба е 7.17 млн. лв., с 13% повече, отколкото същия период на миналата година. Приходите се увеличават с 25 на сто до 96 млн. лв., а според доклада за дейността продажбите растат в почти всички сектори, с изключение на строителството, където има намаление от 23 на сто.


Причината е кризата в бранша у нас. Най-голям принос за ръста имат продажбите за керамичната индустрия, най-вече на нови пазари, посочват от "Каолин". Повишават се и разходите за материали с близо 20% до 17.45 млн. лв., като в тях влизат суровини за основната дейност. Отделно има повишение на похарчените пари за външни услуги, най-вече транспорт.


Почти без промяна спрямо миналата година остават пасивите на компанията – дългосрочните задължения са 42 млн. лв., основната част от банкови заеми. По-голяма част от краткосрочните (до една година) задължения също са от банки – по овърдрафти за оборотни средства от Ситибанк и Уникредит Булбанк – малко над 30 млн. лв. към края на септември.


В неконсолидирания отчет не влизат резултатите на дъщерните "Магма 97" - София, "Огнеупорни глини" - Плевен, "Солар венчърс", "Орел Керамика", както и задграничните дружества в Сърбия, Украйна, Турция, Албания и Румъния. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Продажби зад граница повишават индивидуалната печалба на "Каолин"
  http://www.monitor.bg/article?id=242016
  Честито на Дневник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK