"Алкомет" е увеличил продажбите си с 40 на сто за година

В последните месеци "Алкомет" отчита рекордно високо производство, след като направи и много нови инвестици

© Анелия Николова

В последните месеци "Алкомет" отчита рекордно високо производство, след като направи и много нови инвестициСилен ръст на продажбите и печалба за деветмесечието има производителят на алуминиеви изделия "Алкомет", показва отчетът му. Към края на септември компанията има 5.04 млн. лв. печалба при 1.05 млн. лв. загуба по същото време на миналата година. За същото време продажбите са се увеличили с близо 40%, като ръст има както на вътрешния пазар, така и на външните.


Според доклада за дейността компанията е пласирала продукция на стойност 154.3 млн. лв. зад граница, с 40% повече на годишна база. Много по-малко са продажбите у нас – 11.5 млн. лв., с 22% увеличение спрямо деветмесечието на миналата година. Външните пазари дават над 90 на сто от общите продажби на металургичното предприятие.


Произведената продукция се е увеличила с общо 14% за година, като според ръководството по-голямото количество реализирана продукция показва устойчиво съживяване както на българската икономика, така и в чужбина. Друга причина за повишените приходи е по-високата цена на алуминия и оттам на готовата продукция, се посочва в доклада. Една трета от продажбите са на домакинско фолио, почти толкова са на алуминиеви листа и ленти. "Алкомет" има над 20% дял на пазара на фолио в Европа.
Благодарение на нови инвестиции са нараснали произведените продукти, а оттам и продажбите на листа и фолио. От ръководството поясняват, че през август и септември са работили на пълен капацитет и вече имат договорени поръчки до края на годината. 


Резултати на "Алкомет"
ПоказателКъм IX.2010 и промяна за година
Печалба5.04 
Продажби165.8 +39%
 -външни пазари154.3 +40%
- вътрешен пазар11.53 +22%
Източник: Българска фондова борса


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK