Резултатите в туризма разочароваха

Данните за силен летен сезон по Черноморието не са били съпътствани от ръст на приходите в сектора. Това показват поне финансовите резултати на туристическите компании, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса.


"Оказа се, че ръстът на броя на чуждите туристи е бил за сметка на по-ниски цени и печалбите на туристическите дружества", коментира Христо Владимиров, финансов анализатор в "Ти Би Ай инвест".
Като цяло туристическата индустрия не може да се похвали с повишени обороти и печалби въпреки сигналите за силен сезон в летните ни курортни комплекси.


Напротив, повечето дружества отчитат спадове по двата показателя, след като явно притокът на чуждестранни туристи е бил за сметка на промоционални по-ниски цени, както личи и от обясненията на мениджърите на отделните дружества. В резултат рентабилността на туристическите дружества е отслабнала.
Един от най-големите и автентични курорти по Черноморието - Албена, отчита с около 6% по-ниски приходи до 72.5 млн. лв., показват данните от финансовия резултат на дружеството. По-малкото продажби се дължат основно на по-гъвкавата ценова политика, свързана с издаването на специални оферти, намаления на цените и по-големи отстъпки за ранни записвания, става ясно от обясненията на мениджмънта в доклада за дейността.


Повече от два пъти по-ниска е печалбата на "Албена", но това се дължи на нетипичните за основната дейност продажби на активи през миналата година - продажбата на притежаваните от "Албена" акции от капитала на "Албена инвест холдинг", от които в дружеството тогава постъпиха над 17 млн. лв. При това положение "Албена" е приключила периода с печалба от 15.7 млн. лв., докато за същия период на 2009 г. сумата е била 40.68 млн. лв.


Приходите на курортния комплекс Златни пясъци пък се свиват с около 7 на сто за деветмесечието, сочи отчетът на компанията.


Туристическият холдинг "Св. св. Константин и Елена" намалява наполовина приходите си от продажби и с 39% печалбата си за деветмесечието спрямо същия период на 2009 г. Причината е силното понижение на приходите от строителни дейности и продажби на жилища в комплекса.


Това е следствие на негативното влияние на обективните икономически процеси, оказали най-съществено влияние в този сегмент, обяснява мениджмънтът на курортния комплекс в доклада за дейността. Според представените в доклада данни при реализирани приходи по това перо в размер на 1.6 млн. лв. през миналата година сега са били фактурирани продажби за едва 282 хил. лв.


Притокът на чуждестранни туристи в България беше сочен от макроикономистите за един от факторите, които са докарали текущата сметка в платежния баланс до излишък през август, когато данните на БНБ сочеха, че салдото по международните разплащания на страната е 612.8 млн.евро.


Туризмът осигурява 8.7% от брутния вътрешен продукт на България, а само през първата половина на 2010 г. страната е била посетена от над два милиона туристи - увеличение с 1.9% спрямо същия период на миналата година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK