Какви трикове прилагат финансовите компании, за да приберат повече пари от клиентите си

Лихви фантоми, скрити такси, безсмислени и "безценни" консултации... това са само част от триковете, които големите британски финансови компании прилагат, за да източат още малко пари от клиентите си.


По повод Хелоуин в. "Дейли телеграф" сваля маските на най-популярните хватки, които често объркват потребителите и могат да има струват не малко количество пари. Въпреки че изданието разглежда само практиката на британските банки и компании от финансовия сектор, тези трикове се използват навсякъде по света, включително и в България.
Лихви фантоми
Много спестовни продукти на банките са гарнирани с атрактивни високи лихви. За да се възползват от тях обаче, клиентите трябва да отговарят на куп условия, някои от които непосилни. "Дейли телеграф" посочва пример, в който рекламираната лихва по депозита е 8%, но за да я получава, потребителят има ограничения за размера на депозита и броя на тегленията от сметката.


Промоционални лихви
Банковият продукт се рекламира с висока лихва, но тя важи само в рамките на промоционалния период. Този трик се ползва масово и от българските банки - обикновено на брошурата те обявяват висок лихвен процент по депозита, а отдолу със ситни букви е записано, че тази лихва е само за промоционалния период, който може да е месец, 3 месеца и т.н. Обикновено след приключването на промоционалния период парите ви започват да се олихвяват по базовата лихва на съответната банка, която обикновено е доста по-ниска от промоционалната.
Фондове зомбита
Това са фондове, обикновено с пасивно управление на активите, които носят малка доходност, но мениджърите не считат за нужно да оправят този проблем. За потребителите това е малката беда. Голямата е, че ако искат да излязат от фонда, ще трябва да платят такса, която може и да е доста солена. "Дейли телеграф" посочва, че при определени условия размерът на таксата може да стигне и една трета от цялата ви инвестиция.


Гарантирана доходност от акции
Офертата звучи прекалено добре, за да е истинска - инвестираните от вас пари в акции са гарантирани и дори ако цената на книжата се срине, ще си получите обратно първоначалната сума. Всъщност компаниите, които предлагат такава услуга, не ви казват всичко. Така например в рекламата ви спестяват факта, че доходността ви е ограничена и над определен праг спечелените от акции пари остават за самата компания. Освен това не е ясно колко сигурна е гаранцията - ако например компанията фалира, може и никога да не получите парите си.


"Безценна" информация
Внимавайте, ако някоя компания ви предложи информация за инвестиране в имоти срещу заплащане. Обикновено тази информация струва стотици паундове и се предлага с "уникална ценова промоция". "Дейли телеграф" съветва да подхождате много скептично към подобни оферти, защото този вид информация е лесно достъпна и със сигурност не струва толкова много - можете да си я набавите безплатно в интернет, чрез медиите или ако си купите книга по темата.


Такси по разплащателната сметка
Тези такси ви осигуряват допълнителни услуги, повечето от които обаче са безсмислени. Според "Дейли телеграф" годишната такса може да мине 200 паунда. Типичен пример за такава услуга е покриването на разходите в случай на внезапната смърт на клиента. Обикновената застраховка живот обаче е много по-евтина.


Автоматично подновяване на договора
Добре позната практика и на мобилните оператори в България - когато приключи срокът на договора в и с компанията, тя го подновява автоматично, без да ви пита. Така пропускате възможността да се възползвате от по-добра конкурентна оферта. А ако поискате да прекратите договора си преди изтичането на срока му, дължите големи неустойки.


Лихвите по ипотеките не са толкова изгодни, колкото ви се струва
Банките привличат клиенти с ниски лихви по ипотечни заеми. Това обаче лесно може да се компенсира с допълнителни разходи за потребителите, за които не се предупреждава предварително. Това може да са много високи такси за разглеждане на документите на кредитополучателя или пък високи наказателни лихви при предсрочно погасяване на заема.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK