AIB отложи продажбата на британския си бизнес, липсват "задоволителни оферти"

AIB отложи продажбата на британския си бизнес, липсват "задоволителни оферти"

© Associated PressИрландската Allied Irish Banks (AIB), собственик на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) у нас, ще отложи продажбата на британския си бизнес, съобщи председателят на банката Дейвид Ходжкинсън, цитиран от Ройтерс.


Причина за това е, че не са били получени "подходящи оферти".


Според анализатори от поделенията си във Великобритания AIB е очаквала да набере около 1 млрд. евро.
Отлагането на продажбата им може да принуди правителството на Ирландия да придобие още по-голяма част от банката, коментира Ройтерс. Засега делът, с който Дъблин ще се сдобие чрез емисия на книжа тази година е над 90%.


Освен това, ако AIB не успее да събере 5 млрд. евро от продажба на активи до края на март, държавата планира да превърне и част от конвертируемите си облигации на банката в акции.


"Опитахме да продадем, но не получихме задоволителни предложения", заяви Ходжкинсън. "Затова сега ще се потърсим начин да оздравим и стабилизираме банката във Великобритания, след което ще прегледаме отново всички варианти за нея".


Председателят посочи още, че ще наеме външни експерти, които да подложат на стрес тест баланса на AIB. Това ще отнеме около три месеца.


AIB разпродава бизнесите си, за да подобри капиталовате си база. До нейното влошаване ще доведе прехвърлянето на кредити за близо 20 млрд. евро към държавната схема за "лоши банки", повечето от които обезценени със 60%. От продажбата на бизнеси в Полша и САЩ, досега AIB е набрала 3.4 млрд. евро.


Банката се опитва да продаде и дела си в БАКБ. Това стана ясно в началото на август от финансовия отчет за полугодието и информация в няколко ирландски медии. Преди няколко дена данните на БНБ показаха, че БАКБ е излезнала на загуба през третото тримесечие на 2010 г. в размер на 9.046 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK