В София са се увеличили строителните разрешения за заводи

Увеличил се е броят на издадени строителни разрешения за производствени сгради, което е добър сигнал за икономиката, каза главният архитект на София Петър Диков по време на  форума "Строителство и имоти".


Около 20% ръст на издадените разрешителни за строеж през първото полугодие на 2010 г. спрямо същия период на миналата година отчита НСИ. За сравнение, в категорията "други сгради", където влизат и производствените, строителните разрешения в София са за 76 сгради с разгъната застроена площ (РЗП) от близо 37 хил. кв.м за първото полугодие на 2010 г., докато година по-рано те са съответно 55 с РЗП близо 31 хил. кв.м.


Постъпленията от издадените строителни разрешения са 15 млн. лв. от началото на годината досега, каза арх. Диков. Голяма част от сумата е платена от няколко големи проекта за офис сгради и търговски центрове, допълни той. Главният архитект на София уточни, че не очаква скоро да започне строителство на нови големи обекти. В столицата сега основно се строят еднофамилни къщи, каза Диков.
Замразените жилищни обекти в момента се размразяват, като се строят основно сгради с разгъната застроена площ от 5 до 10 хил. кв.м, каза Добромир Ганев, управител на консултантската компания GVA Sollers Solutions.


По данни на компанията в страната има около 290 замразени обекта с РЗП от 6 млн. кв.м. От тях 3.36 млн. са търговски и офис площи. Само в столицата спрените строежи са 81 с РЗП от 2 млн. кв.м От тях през тази година са били размразени 250 хил. кв.м, които се довършват в момента.


Размразяването на проектите зависи от макроикономическите показатели на страната - чуждестранни инвестиции, банковата политика по отношение на кредитирането, както и конкурентната среда, коментира Ганев. Той посочи, че през тази година преките чужди инвестиции в строителството са намалели с 1.5% спрямо миналата.


Делът на строителството в брутния вътрешен продукт намалява, банковото кредитиране е затруднено, което е предпоставка за слабото размразяване на проектите, обясни Таня Бъчварова, ръководител направление "Анализи и прогнози" в камарата на строителите.


През тази година строителството е намаляло с 23% спрямо 2009 г. и с 68% спрямо 2008 г., което е най-негативният резултат за имотния сектор в целия Европейски съюз, каза Светослав Глосов, председател на строителната камара.


Той се надява на бавно възстановяване на строителната активност през следващите години. Главният архитект на София Петър Диков обаче е оптимист. Той прогнозира нов бум в строителната индустрия в рамките на 2 до 4 години.


"Строителството на инфраструктура в столицата и свързването й чрез магистрали с всички съседни страни е предпоставка за добър инвестиционен климат", аргументира се главният архитект.- 290 замразени обекта с разгъната застроена площ 6 млн. кв.м според данните на GVA Sollers Solutions.
- 81 строежа са спрени в София с разгъната застроена площ 2 млн. кв.м
- 15 млн. лв. са приходите от издадените строителни разрешения в София за 2010 г.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на robespierre
    robespierre
    Рейтинг: Неутрално

    "Голяма част от сумата е платена от няколко големи проекта за офис сгради и търговски центрове, допълни той. "
    Това ли са ви заводите, господа журналисти? Офиси и молове, така си и знаехме. Направо се изумих като прочетох заглавието. Помислих, че пишманкапиталистите са взели да инвестират в производство! Да. ама не!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK