"Медика" иска да продава неизползвани терени

Медика" ще започне да разрушава старите си и неизползвани производствени площадки и ще продаде терените, ако има интерес към тях, стана ясно от съобщение на фармацевтичното дружество, което е част от групата на "Доверие Обединен холдинг" и "Софарма".


Преди около пет години компанията спря да преработва памук и започна да го купува като готов консуматив за превръзките с цел намаляване на разходите. Заради спирането на това производство част от сградите не се използват и сега ще бъдат разчистени, за да може имотите под тях да се предложат за продажба, каза за "Дневник" Пенка Тишкова, изпълнителен директор на дружеството.


От компанията очакват да има интерес, тъй като терените се намират на главния път към граничния пункт Кулата - Промохон. Ако "Медика" не успее да ги продаде на исканата цена, ще развие инвестиционен проект в областта на недвижимите имоти с помощта на "Доверие Обединен холдинг", тъй като фармацевтичното дружество няма опит в тази сфера, посочи Тишкова.
Цялата площадка на "Медика" е на площ от над 100 дка и все още не е ясно каква точно част от тях ще се освободи. Най-вероятно компанията ще запази долната част, където в момента се намират цеховете й за лекарства и превързочни материали, а останалото ще бъде обявено за продажба.


Административната сграда, която също е далеч от производството и се намира с лице на международния път, също най-вероятно ще спре да се използва с това предназначение, каза още Пенка Тишкова. Плановете са администрацията да се премести до производството, а сградата може да се даде под наем на друго предприятие.


Компанията очаква значителни постъпления от освобождаването от неизползваните активи, които планира да инвестира в нови проекти. Пенка Тишкова съобщи, че имат планове да започнат производство на превръзки с лечебен ефект, които ще са регистрирани като лекарства.


Компанията ще продължи да залага в основното си производство на генерични медикаменти и хранителни добавки и по-малко на масовите превързочни материали, добави Тишкова. В последния отчет за деветмесечието, публикуван преди дни, "Медика" има спад в продажбите на превързочни материали, докато тези на лекарства и други фармацевтични продукти се повишават.


Общият износ е намалял 12 на сто, осезаемо при превързочните материали, където спадът е 44%. За сметка на това продажбата на фармацевтични продукти в България се е увеличила 9%. Печалбата към края на септември е 1.09 млн. лв. - 46% ръст на годишна база, но общите продажби са намалели  2.4% до 9.7 млн. лв. Разходите за дейността са паднали  8 на сто, което е помогнало да се подобри крайният резултат.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK