Награда за млад предприемач Empower

Борислав Милоев, 26, и Елия Атанасова, www.ocozy.com, София

© Георги Кожухаров

Борислав Милоев, 26, и Елия Атанасова, www.ocozy.com, София
След близо половин година на подбор в понеделник фондация Empower United излъчи своя избор измежду 191 проекта на най-перспективните предприемачи, които заслужават рамо, за да развият идеята си. "Дневник" представя идеите им малко по-подробно.


Първо място. Награда от 100 хил. лв.:
Борислав Милоев, 26, и Елия Атанасова, www.ocozy.com, София
Стартирал в началото на 2010 г. под марката "100 Овце" (100sheep.eu), проектът на Милоев ще представлява уебмагазин за ръчно изработени аксесоари, подаръци и предмети за дома. Специфичното за продуктите е, че те в повечето случаи са изработени от множество отделни парчета – техника, която се нарича пачуърк (patchwork). Целта на Милоев и Атанасова е да развият настоящия си проект, който в момента е изцяло насочен към българския пазар, като достигнат европейския потребител и така да го превърнат в първия сайт в ЕС за стоки, изработени чрез пачуърк. До края на тази и началото на следващата година трябва да стартира уебсайтът www.ocozy.com, на който потребителите ще могат сами да създават текстилни продукти според своите предпочитания за дизайн, материали и др.
Кирил Митов,25, и Екатерина Аначкова, Училище по роботика Robopartans

© Георги Кожухаров

Кирил Митов,25, и Екатерина Аначкова, Училище по роботика Robopartans


Второ място, награда от 60 хил. лв.:
Кирил Митов,25, и Екатерина Аначкова, Училище по роботика Robopartans
Училището по роботика на Митов и Аначкова цели да популяризира физиката, математиката и високите технологии сред българските деца. Чрез курсове, кръжоци и други обучителни дейности в София, а скоро и в други градове малки и по-големи ще могат да развиват своите способности, като сглобяват роботи, които да извършват различни дейности. Учениците сами пишат програмите, с които роботите работят, и така те се учат от своите грешки и успехи. Проектът има за цел да накара децата да мислят по-практично, вместо да работят и да наизустяват определени формули и уравнения. Идеята му е да повиши интересът към информационните и комуникационните технологии и да им даде основите да продължат развитието си в подобни сфери.


Нина Димитрова, 31г., и Марко Ганчев, Комплексен домашен социален патронаж, София

© Георги Кожухаров

Нина Димитрова, 31г., и Марко Ганчев, Комплексен домашен социален патронаж, София


Трето място, награда 40 хил. лв.:
Нина Димитрова, 31г., и Марко Ганчев, Комплексен домашен социален патронаж, София
С проекта си Димитрова цели да се предоставя разнообразни услуги за възрастните хора в София, като същевременно повиши тяхната социална комуникация. Това ще става, като едновременно услугите се предлагат от по-работоспособните възрастни хора  като служители. Социалните услуги включват разнообразни видове дейности - от предоставянето на топла храна по домовете, извършването на дребни домакински задачи, ремонти и 24-часова спешна телефонна линия. Идеята е възрастните хора да станат по-независими от своите роднини, с което се таргетират заетите им деца, и същевременно да поддържат социални контакти. Целева група на проекта са както възрастни хора, които се нуждаят от ежедневни грижи, така и активни възрастни хора, търсещи допълнителни доходи или повече социални контакти.


Даниел Йорданов, 30 г., Вихрен Колев, Преработка на отпадъчно стъкло за производство на абразив, Варна

© Георги Кожухаров

Даниел Йорданов, 30 г., Вихрен Колев, Преработка на отпадъчно стъкло за производство на абразив, Варна


Зелена награда, 5 хил. лв.
Даниел Йорданов, 30 г., Вихрен Колев, Преработка на отпадъчно стъкло за производство на абразив, Варна
Проектът на Йорданов цели оползотворяването на отпадъчно стъкло от бутилки, плоско стъкло и други стъклени продукти в материал, използван в обработката на метали и в корабостроенето. Според автора на проекта така се предлага уникален за България продукт, който решава няколко проблема, характерни за страната – устойчивото управление на отпадъците, намаляване на използването на тежки метали и прах, което води и до по-малко замърсяване на крайбрежните зони,  както и насърчаване използването на рециклирани материали за сметка на изкопаеми такива. Стартиращата компания на Йорданов само трябва да закупи нужната за обработката на стъклото машина.
БЛИЦ
Борислав Милоев и Елия Атанасова


Бихте ли казали накратко с какво се занимавате?
БМ: Двамата сме с икономическо образование, работили сме все корпоративната сфера, с финанси и проучвания. Имахме голямо желание и от началото на тази година успяхме да стартираме нещо, което да движим ние.


Какви са предимствата на вашия проект?
ЕА: Основната ни идея е да изградим интернет платформа, с която да предлагаме продуктите си извън България, като кандидатстването ни за финансиране набляга най-вече на доставката на машинно оборудване, защото в момента работим самостоятелно.
БМ: Проектът е  малък и е подходящ за стартиращи предприемачи. Тук не става въпрос за голям цех, а за ръчното изработване на индивидуализирани продукти.


Уникален ли е вашият продукт в Европа?
ЕА: Има такива платформи, но те са най-вече базирани в Америка и са много слабо застъпени в Европейския съюз. Нещата, което предлагаме, са уникални като продукти, защото много рядко се получават две еднакви стоки.


Защо избрахте да осъществите идеята си в България?
БМ: Не сме мислили да излизаме извън България, тук са ни приятелите и винаги сме искали да живеем и да работим тук.
ЕА: България е чудесно място за развитие на такъв бизнес, защото пазарът може много да се развива.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на elmyra
  elmyra
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Текстовете под третата и четвъртата снимка съдържат лица, които не присъстват на тях, респективно пропускат лица, които присъстват. На третата снимка отдясно е Светлозар Петров, управител на JobTiger.bg, а на четвъртата - икономическият министър Трайчо Трайков.

  Главното правило в живота: нищо свръх мярката.
 2. 2 Профил на Филип Дечев
  Филип Дечев
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Корупциоо.... корупцио!

  Наградата спечели сайт за правене на боклуци от боклуци, разпространявани от сайтче тип фейсбук - да Ви имам и конкурса!!!

  Незнам за другите проекти какви са, но от тези трите - ТОЗИ за училището по роботика е най-иновативната и перспективна идея, която ТРЯБВАШЕ да спечели. България на времето беше една от ВОДЕЩИТЕ В ТАЗИ ОБЛАСТ!!! А сега... ще правим поредното сайтче за боклучки по интернет, само и само да "извлечем не'кви кинти"!


  http://nabaco.bg.
 3. 3 Профил на Филип Дечев
  Филип Дечев
  Рейтинг: 418 Гневно

  А, всъщност сайтчето за боклучки си е готово: "...В началото на 2010 г. под марката „100 Овце” стартира магазин (София,
  ул. Стефан Караджа) и уеб-магазин (www.100sheep.eu) за ръчно-правени аксесоари, подаръци и неща за дома...."

  Просто са му дали 100 000лв. за да си го преведат на Английски, Френски и Немски!!! Браво!

  http://nabaco.bg.
 4. 4 Профил на radostin84
  radostin84
  Рейтинг: Неутрално

  Да Ви кажа не само , че сайтчето си е готово , ами има много интересна информация за победителя на конкурса - член е на управителния съвет на едно АД , което е собственост на една от най-големите консултантски компании в България . Просто не знам - фактите говорят за нередности . Не пуснаха нито един , нито един проект , който да е стартиращ а финансираха готови работещи фирми . Уж проекта трябваше да е за хора , които нямат финансови възможности , а то всъщност какво се оказа .

 5. 5 Профил на thebravoman
  thebravoman
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#4] от "radostin84":
  Изискването на конкурса бе проектите да са нови, на не повече от около година. При това година от началото на конкурса, което бе в началото на пролетта.

 6. 6 Профил на stella007
  stella007
  Рейтинг: Неутрално

  Вие всичките не сте нормални! Каква е тая злоба и комплексарщина, какво е това чудо! Който работи денонощно, като тези хора, винаги е възнаграден! Идеята им е уникална сама по себе си и за да спечелят първата награда, значи има защо! За да реализираш такъв проект трябва да имаш качества на добър предприемач, икономист, маркетиер и творец. Тези млади хора безспорно са такива! Дребните душици като вас могат само да гледат и да се учат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK