Парите в професионалните фондове с 10% ръст за девет месеца

Активите на пенсионните фондове продължават да нарастват заради нови постъпления от вноски в задължителните схеми и доходност от инвестиции, показват данните на Комисията за финансов надзор към края на деветмесечието. В универсалните фондове са влезли общо 455.7 млн. лв. като вноски за периода, с по-малко от 2% ръст за година.


В същото време стойността на активите, които те управляват, са се повишили с 23 на сто от началото на годината и вече достигат 2.68 млрд. лв. Причината за ръст на активите може да са приходи от вноски и доходност от инвестиции. Общите активи в целия бранш са се увеличили с повече от една четвърт до 3.72 млрд. лв.


Професионалните фондове в момента разполагат с общо 494.3 млн. лв., което е с 10 на сто повече, отколкото в края на миналата година. В началото на 2011 г. около 100 млн. лв. от тези пари ще бъдат преведени в НОИ като част от споразумението с правителството за пенсионната реформа, която предвижда институтът да плаща ранни пенсии до 2014 г.
Към края на септември броят на осигурените за ранна пенсия – това са работещите при тежки условия на труд, е 233 174 души, като броят им постоянно се е увеличавал през тази година. Най-голям дял по брой осигурени лица в професионалните фондове имат "Доверие" и "Алианц България", а "Топлина" на Христо Ковачки вече държи малко над 5% от пазара на тези осигуровки, което е слабо увеличение в сравнение с края на миналата година.


Професионалният фонд на Ковачки беше посочен като лош пример от премиера Бойко Борисов по време на споровете за пенсионната реформа – той заяви, че Ковачки е осигурявал в собствения си фонд работниците от мините си на заплата, много по-ниска от реалната, и затова тези хора няма да имат нормални пенсии.


Активите на професионалния фонд на "Топлина" са 20.85 млн. лв., което му дава пазарен дял по този показател от малко над 4%. Интересното е, че вноските през деветте месеца на тази година са абсолютно същите като периода от миналата година – точно 2.47 млн. лв.


Средният размер на месечната вноска за един човек се е увеличил през тази година и вече е 72.33 лв. В универсалните фондове средната вноска също е нараснала леко и вече е 36.37 лв. Най-значително е увеличението на вноската в доброволните фондове – 53 лв., с 10 лв. повече, отколкото към септември миналата година.


Сумата на парите, които осигурените са превеждали на доброволните схеми, обаче намаляват, което значи, че хората са правили по-малко вноски, но в по-голям размер. Заради положителната доходност общите активи, които тези фондове управляват, са се повишили с 3.3% до 543.6 млн. лв. По-голяма част от осигурените в тях са по договори с работодатели – от общо над 600 хил. души с партида в доброволните фондове, вноските на 473 хил. се плащат от компанията им.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko
  koko
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За мен е ясно политиката на ГЕРБ е правилна.

 2. 2 Профил на Ændil
  Ændil
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Време е да ги вленят в НОИ. НЕ може те да си внасят пенсиите по ППФта, а НОИ да плаща и да не се породи дефицит. Така се получава че синдикатите прехвърлкят на НОИ дефицита, а професионалистите гушват високите пенсии.
  А ние останалите баламурници да финансираме НОИ с 4.4 млрд лв. Така ли? Това ли им е правилното?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK