Ландесбанките BayernLB и WestLB не успяха да договорят сливане

Ландесбанките BayernLB и WestLB не успяха да договорят сливане

© ReutersПреговорите за сливане между германските BayernLB и WestLB приключиха с провал, съобщи Ройтерс. Така след шест седмици дискусии пропадат и първите опити за консолидация на силно затруднените ландесбанки.


Според запознати със ситуацията източници сега WestLB се надява да започне преговори с базираната във Франкфурт банка Helaba и местният фонд за управление на активи Deka. Един от собствениците на Helaba е заявил, че "банката е отворена към участие в консолидации".


Сливането между BayernLB и WestLB щеше да създаде третата по активи банка в Германия след Deutsche Bank и Commerzbank.
От BayernLB посочиха, че не са открити достатъчно икономически ползи във възможността за сливане. "Банката също така осъзна, че не би могла да върне 10 млрд. евро, отпуснати от държавата по-добре и по-бързо в обединение с WestLB", коментира източник, близък до кредитната институция.


Немските ландесбанки като WestLB, BayernLB и Helaba предоставят финансови услуги на местните спестовни банки. Някои от тях обаче имаха нужда от сериозна помощ от държавата по време на кризата, заради загуби от рискови инвестиции в размер на милиарди.


Като условие за одобрение на правителствената помощ за WestLB Европейската комисия (ЕК) поиска от банката да си намери нови собственици до края на 2011 г.


BayernLB, която е мажоритарен собственик на МКБ Юнионбанк, все още чака изявление от ЕК. Много е възможно обаче и тя да бъде подложена на преструктуриране и смяна на собствеността, допълва Ройтерс.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK