"Булгаргаз" се е договорил за цените на газа с "Мелроуз"

Държавният доставчик ще плаща между 200 и 250 долара за 1000 куб. метра


Борисов подчерта, че откакто ръководеното от него правителство е на власт, цените на газа не се вдигат, а падат


Проверка в сайта на "Булгаргаз" показа, че цената през октомври 2009 г. е била 374.13 лв., а сега - 537.40 лв. за 1000 куб. м

Британската компания "Мелроуз", която пусна в експлоатация новите си находища "Калиакра" и "Каварна", ще продава газ на националния доставчик "Булгаргаз", съобщи изпълнителният директор на българската компания Димитър Гогов.


"Вече е подписан договор за изкупуване на газа от двете находища", каза шефът на "Булгаргаз". Той отказа да даде информация за цената, на която държавната компания ще плаща за газа, като се позова на търговската тайна. "Във всеки случай тя ще е много по-ниска от тази, на която купуваме газ от Русия", допълни той.
Според неофициални източници от "Мелроуз рисорсиз" "Булгаргаз" ще плаща между 200 и 250 долара за 1000 куб. м. В момента "Газпром" продава газ средно по 339 долара за 1000 куб. метра на пункта при Искача за трите доставчика, които осигуряват руското гориво за България.


"Дай боже да намерим още находища, защото това ще е добре за потребителите", каза премиерът Бойко Борисов на намиращата се южно от Варна компресорна станция "Галата", където участва в церемония по "даване на символично начало на местния добив на природен газ от находищата "Калиакра" и "Каварна".


Министър-председателят подчерта, че откакто ръководеното от него правителство е на власт, цените на газа не се вдигат, а падат. Проверка на сайта на "Булгаргаз" показва, че за година цената синьото гориво в България е поскъпнало от 374.13 лв. през октомври 2009 г. до 537.40 лв. в момента. За тези 12 месеца Държавната комисия за енергийно и водно регулиране е коригирала стойността на газа пет пъти, като при четири от тях горивото поскъпва.


Изключение е последният регулаторен период от октомври 2010 г., когато природният газ поевтиня с 0.94%. Най-голямото увеличение беше през юли тази година, когато цената нарасна с рекордните 24.63%. Това е и причината парното през този отоплителен сезон да бъде средно с 15 на сто по-скъпо в сравнение с миналия.


Прогнозният капацитет на находищата "Калиакра" и "Каварна" надхвърля 2.5 млрд. куб. м газ, колкото е и годишната консумация на синьо гориво в страната. Концесионният договор, сключен от британската компания "Мелроуз рисорсиз" с държавата, предвижда в рамките на следващите три години от тях да бъдат добивани по 400 млн. куб. м газ годишно.


Според министър Трайков добивът на газ от двете находища по Северното Черноморие са сериозна стъпка към диверсификация на доставките на горивото за България, тъй като ще задоволяват между 15 и 20% от нуждите на страната. 


"Булгаргаз" и "Мелроуз рисорсиз" продължават преговорите за превръщането на вече изчерпаното находище "Галата" в газохранилище. Неговият капацитет е три пъти по-голям от този на находището "Чирен". "Двете хранилища ще позволят изравняването на дневното потребление на газ в страната", каза министър Трайков.


Според източници, близки до британската компания, които пожелаха анонимност, оборудването и експлоатацията на хранилището край Галата няма да струва на държавата нито лев, тъй като срещу лиценза, който предстои да получи за тази цел, компанията ще може да съхранява газ на частни потребители и така да генерира приходи.


Същевременно "Булгаргаз" ще плати 500 млн. лв. за разширяване на "Чирен" и бави работата по "Галата", твърдят от "Мелроуз рисорсиз". Икономическият министър Трайчо Трайков добави, че второто хранилище е крайно необходимо, тъй като това в Чирен може да бъде използвано само в единия от двата режима - "добив" или "съхранение", което прави работата му неефективна.


"Находището край нос Галата е три пъти по-голямо от чиренското, но на страната са необходими още поне три, което ще се случи при следващо разкриване на находища от "Мелроуз рисорсиз", допълни Трайков.


"Мелроуз рисорсиз" работи по проучването на още две находища, разположени на 2 и 10 км източно от тези край Калиакра и Каварна, съобщи Дейвид Арчър, управляващ директор на компанията за България. Техният прогнозен капацитет е около 2 млрд. куб. м.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на troi
    troi
    Рейтинг: 612 Неутрално

    Дай боже повече находища в България!

    забавление и приключение
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK