Транспортното министерство търси китайски инвеститори за жп завод

Александър Цветков

© Анелия Николова

Александър ЦветковТърсим сътрудничество с Китай за изграждането на завод за производство на вагони и локомотиви. Това каза министърът на транспорта Александър Цветков в интервю за БНТ. Той добави, че темата е обсъждана по време на скорошната му визита в Китай.


Цветков обясни, че реализирането на инвестицията ще позволи да се подменят машините на БДЖ "максимално евтино". Българската страна можела да осигури място и дори сгради за завода, а срещу инвестицията в изграждането му китайските фирми щели да получат възможност да оперират в Европейския съюз. Цветков не обясни къде може да бъде разположено бъдещото производство и добави, че засега това е само идея.


В по-напреднала фаза обаче бил проектът за жп линия "от Китай, през Турция, до България и от тук за Западна Европа". За него беше съобщено още по време на посещението на Цветков в азиатската страна. "Това е дългогодишна идея на Китай. Контактни групи от българска, китайска и турска страна вече работят по уточняването на техническите подробности", съобщи Цветков. Той добави, че България може да предложи инфраструктурата си, но преди това тя трябва да бъде обновена, за което можела да помогне китайската страна.


Министърът на транспорта очаква и сериозен китайски интерес към концесиите на български пристанища. За това съобщи преди време и министърът на икономиката Трайчо Трайков след посещение в азиатската страна. По-късно подобно изказване направи и премиерът Бойко Борисов след среща с китайския си колега Вън Цзябао.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK