АЕЦ "Козлодуй" с втори нов шеф за година и половина

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов е освободен от поста, съобщи министърът на енергетиката Трайчо Трайков при посещението си в петък в атомната централа. Неговото място ще заеме досегашният финансов директор на централата Костадин Димитров. Трайков присъства на пускането на турбината на шести блок след ремонта му.


От министерството на икономиката обясниха, че причина за освобождаването на Ангелов е пенсионирането му.


Трайков е благодарил на Ангелов за работата му през последната една година и три месеца. Министърът посочи, че е приел оставката му, тъй като пред АЕЦ "Козлодуй" предстоят много важни задачи както за оперативното ръководство на централата, така и за пазара на електроенергия и предстоящите дейности по продължаване на ресурса на пети и шести блок.
За нов изпълнителен директор на централата ще бъде назначен досегашният й финансов директор Костадин Димитров. На мястото на Димитър Ангелов в съвета на директорите ще бъде предложен Александър Николов - дългогодишен инженер и бивш производствен директор. Смяната на шефа на "Козлодуй" е втората за последната година и половина. Ангелов пое поста през август миналата година и замени Иван Генов.


Пред "Дарик радио" Трайчо Трайков съобщи, че ремонтът на шести блок е приключил ден по-рано от най-оптимистичните прогнози. Става въпрос за блока, в чиито тръби бяха открити дефекти по време на планов ремонт и се наложи спешната им смяна. Шести блок на централата не работеше от 18 септември, когато започна плановият му ремонт, до 5 ноември.


След откриването на дефектите беше планирано ремонтът да се удължи до средата на този месец. Първоначалният планов ремонт предвиждаше блокът да започне работа на 30 октомври. По изчисления на ядрената централа всеки ден след този срок е струвал 1.5 млн. лв. от пропуснати ползи.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK