Млади фермери трябва да връщат европари заради административна грешка

Фонд "Земеделие" иска изплатени субсидии заради липса на документ, който не се е изисквал при подаването на проектите

Млади фермери с проекти за разсадници за декоративни растения по програмата за развитие на селските райони се оказаха поредните "жертви" на административни неуредици. Кандидатите, следвали стриктно инструкциите за финансиране по мярката "Млад фермер" от програмата, ще трябва да връщат взетите до момента субсидии, защото нямат документ за регистрация от агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, че извършват тази дейност. Такъв обаче не се е изисквал към момента на кандидатстването, а освен това проектите им са били приети и одобрени от фонд "Земеделие" въпреки липсата му.


Случаят засяга 11 микрофирми, до които вече са изпратени покани доброволно да върнат парите, както и още 46, които също имат одобрение без наличния документ. Други 87 кандидати пък са получили отказ за финансиране на проектите, отново заради липсата на удостоверението. Досега фонд "Земеделие" си иска обратно за възстановяване 268 906 лв. В петък по време на парламентарния контрол земеделският министър Мирослав Найденов призна, че хората не са виновни за това, което им се е случило.


Казус 1 - "Не ви одобряваме проекта"
Семейството на Сашка Александрова подготвя проект за разсадник за източна туя (вид декоративен храст, използван за озеленяване на градини) по мярката "Млад фермер" от програмата за развитие на селските райони. Обектът трябва да бъде изграден в село Недан, близо до Павликени. Няколко месеца семейството очаква отговор за проекта си, но разглеждането му се бави, защото през миналата година във фонд "Земеделие" има натрупан голям брой.


"През това време взехме банков кредит и започнахме да го изграждаме", разказва Александрова. Ненадейно в края на миналата година фонд "Земеделие" изпраща писмо до семейството, в което пише, че трябва да имат удостоверение за регистрация в агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол и ако искат проектът им да бъде разгледан, трябва да го предоставят в десетдневен срок. "Този документ не беше поискан при кандидатстването, но въпреки това успяхме да го извадим", казва Александрова пред "Дневник".


Предоставяйки и този документ, отново започват да чакат одобрение на проекта. След няколко месеца обаче получават отказ, тъй като е трябвало удостоверението за регистрация да бъде актуално към датата на кандидатстване.


Казус 2 - "Върнете парите"
Детелин Илчев подготвя проект за разсадник за декоративни храсти също по мярката "Млад фермер", следвайки всички инструкции от мярката. За да напише изряден проект, ползва безплатната помощ на службата за съвети в земеделието, която е част от агроминистерството. След няколко месеца бизнес планът му е одобрен от фонд "Земеделие" и сключва договор за финансиране.


Илчев получава 50% от субсидията по мярката - 12 500 евро, и започва да строи разсадник в гр. Бяла черква, близо до Велико Търново. Само преди няколко дни обаче фонд "Земеделие" му изпраща нотариална покана да връща взетите пари, тъй като към датата на кандидатстване не е имал документ за регистрация от службата по семеконтрол. "В писмото пишеше, че договорът е нищожен, при положение че само съдът може да каже дали един договор е такъв", разказва бащата на младежа Пламен Илчев, който го представлява пред институциите. По думите му фондът не е предоставил и на сина му 10-дневния срок за отстраняване на нередности, какъвто се полага на кандидатите по програмата.


Обяснението - "Нямаше изискване за документа, но го има в друг закон"


До момента са изпратени нотариални покани за възстановяване на взетите средства по 11 проекта, съобщиха в отговор на въпроси на "Дневник" от фонд "Земеделие". Кандидатите не са имали удостоверение от агенцията за семеконтрол, заради което и не покриват едно от изискванията на мярката за минимален размер на земеделското им стопанство, което може да получи еврофинансиране. С този мотив част от проектите са отхвърлени, а други трябва да връщат получени вече средства. От фонда обаче потвърдиха информацията, че при кандидатстването на младите фермери не е имало изискване за документа за регистрация. Според тях това изискване не е фигурирало в наредбата по мярката, защото то е заложено в закона за посевния и посадъчен материал. "Не е задължително тези изисквания да са регламентирани в наредбата за прилагане на мярката", пише в отговор на ведомството до "Дневник".


Документът не е бил искан от кандидатите, защото институцията е правила служебна проверка в агенцията за наличието му. От фонда обаче не отговориха защо са сключени договори с кандидати, които би трябвало предварително да са проверени и са нямали удостоверението. Още повече че целта на тази мярка е да се стимулират по-млади хора до 40 години да развиват земеделски бизнес.


В петък по време на парламентарния контрол земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че младите фермери "не са виновни за това, което им се е случило" и че документите им са били приемани от служители в териториалните дирекции на фонда. Той каза още, че ще предложи управителният съвет на фонда да гласува 1.5 млн. лв и с тях да "поеме отговорността тези средства да бъдат разплатени на бенефициентите - млади фермери".

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Браво за изключителния административен капацитет и управленски умения! Браво!

  Апропо, как е бившата Калина Илиева? Предполагам е в добро здраве и няма нищо общо вече с кадровата политика във фонда.

  Proud to be anonymous!!!
 2. 2 Профил на GHOST
  GHOST
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Щом някой е грешил, редно е той да връща парите. На мястото на фермерите няма да върна нищо. Да плати администрацията.

 3. 3 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#2] от "GHOST":
  Така си мислиш. Ще им го изкарат през носа и с лихвите и на прокурора ще ги дадат.
  А нити един чиновник и нити един член накомисията няма да бъде наказан и името му да бъде обявено публично. И да ги санкционират солидарно да възстановяват сумите те, а не хората вложили нерви, пари и попарени надежди за средства от ЕС.
  Алучая с калинка беше върха на сладоледа. Въобпе ДФ "Земеделеие" е такъв батак, че и всички митични герои да дойдат не могат да изринат мръсотията там. И в Ленгли по лесно се влиза и ще те изслушат като хора, а тези не могат да чуват даже.

  apoloniy
 4. 4 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Не ги ругайте! Виновни са ковуньгите и тройната ламя,а най-мзного С.Станишев и Р.Овчаров.Пропуснах Доган.

 5. 5 Профил на Landin
  Landin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  предлагам да ги върнат ама друг път! БГ Администрацията мрази БГ Бизнеса - поредното доказателство!

 6. 6 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 931 Гневно

  Докато Мирослав Найденов брои молекули атоми и наночастици соя, подчинените му дебили крадат и губят от некадърност парите на хората от малките градове. После всички се чудим защо половината страна се обезлюдява а хората са гладни и идват да протестират. А да и регистрационен режим за садене на храсти има смисъл само за да оправдае заплатите на мързеливите чиновници в поредната напълно безсмислена администрация !!!

  ще се оправим...сами
 7. 7 Профил на email
  email
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ха, уникална държава сме! Ей на, от такива глупости вече не останаха нито млади, нито стари фермери. Нито земеделци, нито животновъди. То да му се отще на човек да се занимава с нещо! После се чудим защо сме се превърнали в страна в която и месото и зарзавата са синтетични...

 8. 8 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "Apolon ot Tiana":
  честно!сълзи ми потекоха пак от яд...
  !!точно тука идва ред на независимото правосъдие защото тези хора трябва да съдят фонда и както се вижда ще го осъдят.а ако независимото ни правосъдие реши друго,има европейски съдилища и институции.... което няма ни най малко да реши проблема ни - тъпоумната,дебилна,просташка,некадърна,мързелива,напкистка администрация (в много големия процент),която не работи за ,а против хората и бизнеса!
  В този случай,който и да е виновен,трябва да се намери алтернативно решение, а не най-лесното - давай да стиснем хората за гушите! това е показателно за отношението на администрацията и на институциите към хората... а какви претенции има там за начетеност,за компетентност... ужас,като се сетя и ми настръхва всичко
  Дано да помислят малко,да се допитат до хората и да намерят някакъв смислен изход от ситуацията.

 9. 9 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 460 Гневно

  Министър Найденов да оправи грешките или да си ходи.

  Докога калпавите недочели чиновници ще създават само проблеми!!!!

 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 10:06 на 08/11/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 497 Гневно

  меко казано ми иде да тегля една каруцарска, горките хора опитват се да ги правят на маймуни. основна работа на всички неграмотни чиновници е да късат нервите на хората и всички да плащаме за олигофренията им. ако тези хора от статията четат коментарите искам да им кажа да се борят докато и последния некадърен чиновник не си отиде с шут от тоя фонд. с вас сме българи!!! започвам да разпространявам тази история за да знаят макс. много хора. НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ!!!

 12. 12 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Още ли искате да живеете в България?!?!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 13. 13 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Някой усети ли се с какво завършва статията? За цялата простотия на чиновниците ще плащаме ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИ. Щели да предложат да се гласуват 1.5 милиона лева, с които да се плати на фермерите. Вярно, фермерите в казуса не са виновни, вината е изцяло чиновническа, особено за одобрените проекти, но защо трябва да се покриват разходите от хора, които нямат нищо общо с тези програми, за да се замете осраното? Не може ли:
  - да има лична отговорност на чиновниците за издънката
  - да се търси начин да се пуснат проектите със заложения в процедурата 10-дневен срок за оправяне на проблеми в документацията
  - да се подаде оставка на ресорните шефове до самия връх- шеф на агенция и на министерството, на което е подчинена
  ДОКОГА ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗА НЕКАДЪРНОСТТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЧИНОВНИЦИ И ЩЕ ГУБИМ ПАРИ ОТ ФИНАНСИРАНЕ ЗАРАДИ НЕЯ?

 14. 14 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Да не сте луди да им връщате пари заради техни грешки?!?! Тези хора луди ли са?!!?
  Щерев и Мархолеви (адвокати) имат подобни дела срещу различни администрации у нас. Никое не е загубено.

 15. 15 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Никога няма да разбера. В държавната администрация специално ли ги подбират тъпи, мързеливи, крадливи и вулгарни или просто всички българи сме си такива и когато някой от нас получи администраторски пост просто показва качествата си?!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 16. 16 Профил на spirp
  spirp
  Рейтинг: 430 Любопитно

  Не ми е ясно, що за ефективност има наливането на ЕВРО пари в Човешките Ресурси в Държавната администрация, КОГАТО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ГРЕШКИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ ЗА НЕКАДЪРНОТО ИМ УПРАВЛЕНИЕ и на СЛУЖИТЕЛИТЕ в ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ЗА ТЯХНАТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. Излиза че НИЕ - ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ плащаме ТРОЙНО :
  1. ЗА НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ
  2. ЗА НЕКОМПЕТЕНТНИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ
  3. ЗА МАНИПУЛИРАНЕ И ВМЕНЯВАНЕ НА ВИНА на целия Български народ, че е некоректен ДАНЪКОПЛАТЕЦ.
  Само не мога да разбера - след като поемаме отговорността си да плащаме манипулативната политика на финансистие и некоректността в нормативните уредби, защо трябва да плащаме и ГРЕШКИТЕ на ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА РАБОТНОТО ИМ МЯСТО. тА НАЛИ ТАМ СА НАЗНАЧЕНИ С КОНКУРСИ И ВСЕКИ ЗАЩИТАВА ДЛЪЖНОСТТА ЗА КОЯТО Е НАЗНАЧЕН и тъй като това е нарушение по служба, то с това и нанесените щети на съответното работно място би следвало да се занимава СЪДА, А НЕ НИЕ ДА ВРЪЩАМЕ СЛЕДСТВА ЗА НЕКОМПЕТЕНТНА РАБОТА.
  Имам предложение!
  Нека целия екип или ресор отговорен с изпълнението на съответната програма, върне парите и плати за грешките си. Така те ще се научат САМИ да поемат вината и ОТГОВОРНОСТТА ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ.
  Ако ние не потърсим правата си от тази държавна администрация-даваме възможност на държавните кадри да си разигравят коня както си искат и цялата сцена ЗАВИНАГИ ДА ОСТАНЕ НА НАШИЯ ГРЪБ !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK