Commerzbank отчете по-слаба от очакваната печалба за третото тримесечие

Commerzbank отчете по-слаба от очакваната печалба за третото тримесечие

© ReutersCommerzbank обяви по-ниска от очакваната нетна печалба за третото тримесечие – 113 млн. евро, а банката повиши своите запаси за покриване на загубите по кредитите за недвижими имоти в Източна Европа, пише "Файненшъл таймс". Германската банка отчете спад на приходите от 15% на годишна база за периода, като те достигнаха 2.9 млрд. евро. Тя обяви, че нетната й печалба за първите девет месеца на годината е 1.2 млрд. евро, като може това да бъде първата напълно печеливша година на банката от началото на кризата.


Commerzbank ще забърза мерките по намаляване на разходите на бизнеса си в публичния сектор и този за недвижимите имоти, като това се дължи най-вече на проблемното дъщерно дружество Eurohypo. То може да задраска около 1 млрд. евро от своята стойност през следващите месеци като непредвидени разходи. Това ще се отрази на печалбата на Commerzbank по германските счетоводни стандарти, но не и по международните, отбелязва "Файненшъл таймс".


Eurohypo трябва да бъде продадена до 2014 г., като със средствата да се върне финансовата помощ, която Commerzbank получи от германското правителство по време на кризата.
Оперативната загуба на банката в дейността й с активи се увеличи от 249 млн. евро за второто тримесечие до 404 млн. евро, като резервите за покриване на лоши кредити нараснаха от 354 млн. евро на 493 млн. евро най-вече заради пазара с корпоративни имоти. От банката обявиха, че очакват тенденцията на пазара за офис площи скоро да се обърне.


В Германия възстановяването на икономиката на страната подпомогна бизнеса и съответно корпоративните клиенти на Commerzbank, но на пазарите в Централна и Източна Европа банката генерира силни загуби от ипотечни кредити. Най-значителни загуби в този сегмент германската финансова институция отчита в Украйна. Commerzbank има силно присъствие в региона на Източна и Централна Европа, като разполага с около 4 млн. клиенти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK