Интернет компании се готвят за придобивания

Google планира мащабни корпоративни поглъщания, Amazon купува свои конкуренти


10 млрд. долара годишно са стигнали продажбите на стоки през мрежата в САЩ

Някои от най-големите интернет компании в САЩ планират пазарна експанзия чрез сливания и придобивания. В понеделник се появи неофициална информация, че интернет магазинът Amazon ще купи два свои конкурента за половин милиард долара, а бившият интернет доставчик AOL е наел консултанти за евентуално поглъщане на интернет гиганта Yahoo!. Едновременно с това един от мениджърите на Google обяви, че компанията е готова да инвестира в придобивания на дружества.


Според източници на списание Fortune и "Уолстрийт джърнъл" Amazon ще придобие собственика на сайтовете diapers.com и soap.com, които предлагат бебешки и козметични стоки. Според "Уолстрийт джърнъл" цената на сделката за двата онлайн магазина е около 540 млн. долара, като Amazon ще наследи и около 50 млн. долара дългове.
Миналата година Amazon купи интернет магазина Zappos за 1.1 млрд. долара. И до днес това е най-голямата корпоративна придобивка за компанията. Amazon e най-големият световен играч в онлайн търговията, която става все по-голям пазар. Според изследване на Nielsen продажбите на стоки през интернет в САЩ са стигнали 10 млрд. долара годишно. През 2003 г. стойността на продажбите е била 3 пъти по-малка - около 3 млрд. долара.


Продължават слуховете около AOL и вероятното придобиване на много по-голямата от нея компания Yahoo!. По информация на "Уолстрийт джърнъл" AOL е наела консултанти, които да изготвят стратегията й за последващо развитие на пазара.


Една от обмисляните възможности е именно поглъщането на Yahoo! с финансовата подкрепа на фондове за дялово инвестиране. Официално двете компании твърдят, че не се водят преговори за сливане. Подобна сделка ще промени изоснови пазара на интернет реклама, но осъществяването й е свързано с много трудности.


Неофициално се знае, че това е само един от многото варианти, които AOL обмисля. Последните придобивания на компанията, която днес се занимава основно с предоставяне на съдържание, са малки дружества - например собственикът на технологичния блог TechCrunch.


За придобивания е готова и Google, ако се съди по думите на Дейвид Лоуи, който управлява отдела за бизнес развитие на интернет концерна. В интервю за "Блумбърг" той заяви, че Google има интерес да осъществи придобивания с размерите на сделките за YouТube и DoubleClick, които се случиха съответно през 2006 и 2008 г. За двете компании Google плати почти 5 млрд. долара - 1.6 млрд. долара за YouТube и 3.2 млрд. долара за DoubleClick.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK