Месопреработватели обсъждат дали да искат държавен стандарт за колбасите

Той евентуално ще замени настоящия "Стара планина"

Компаниите от асоциацията на месопреработвателите ще обсъждат в петък варианта да поискат процедура по въвеждане на български държавен стандарт (БДС) за месните продукти. Това съобщиха членове на сдружението пред "Дневник".


Идеята е стандартът, който трябва да се одобри от института по стандартизация, да замени настоящия "Стара планина", въведен със заповед на директора на Националната ветеринарномедицинска служба. Причината за промяната е съмненията на някои от фирмите, че настоящата марка "Стара планина" е компрометирана около скандала с откритите следи от соя в продукти на четири дружества, който се развихри преди няколко седмици.


Евентуалното въвеждане на БДС би осигурило по-висок контрол върху продуктите, тъй като освен този, извършван от ветеринарната служба, такъв ще има и от независими органи. В момента такъв стандарт има за киселото мляко, но като цяло интересът от страна на производителите е слаб. На няколко пъти производители обясняваха, че причината за това е като цяло слабата покупателна способност на българите, както и многото изисквания за одобрение, чието изпълнение отнема време.
Евентуалното въвеждане на БДС за месните продукти ще отнеме няколко месеца заради процедурите в института за стандартизация. Отделно трябва да бъде регистрирано и наименование в Патентното ведомство, за чието ползване на по-късен етап фирмите да заплащат такса.


Към момента по данни на ветеринарната служба над 90 фирми са заявили желание да произвеждат продукти с марката "Стара планина". Преди няколко седмици обаче от земеделското министерство забъркаха шумен скандал, обявявайки първоначално, че четири фирми за замествали месо със соя в такъв тип продукти, а впоследствие повторните изследвания показаха, че тя е под нива от 0.1%.


Въпреки че лицензите на всички компании за производство по стандарта бяха възстановени, от асоциацията на месопреработвателите съобщиха, че доверието в този тип продукти рязко е намаляло. Подобна информация предоставиха и големите търговци, според които в последните няколко седмици продажбите на месни продукти "Стара планина" намаляват.


Появи се и информация, че фирми искат да се откажат от производството по стандарта, за да не се окажат в ситуацията на своите колеги, както и идеи стандартът да бъде променен. Впоследствие комисията за безопасност на храните реши параметрите му да останат в настоящия си вид.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK