Банките в борба за клиенти с по-ниски и фиксирани лихви

Офертите са за жилищни заеми, има подобрения и на нелихвените условия, сочат консултанти

Банките навлизат в конкурентна борба за клиенти. Новото оръжие са по-ниски, и то фиксирани, лихви (вместо по-популярните плаващи) по ипотечни заеми за първите между две и пет години от срока за погасяване. Освен това в последните два месеца има подобряване и на други условия като покритие на стойността на жилището и съотношението на заема спрямо дохода. Това показва проверка на "Дневник" сред офертите на банките и наблюденията на кредитни консултанти.


На този етап подобни оферти има от пет институции. След изтичане на периода с фиксирана лихва в общия случай тя се формира от базовия лихвен процент на съответната банка плюс надбавка. "С подобни предложения банките се опитват да привличат нови клиенти, тъй като въпреки че има атрактивни предложения, търсенето е слабо", посочи Иван Стойков, анализатор във финансовия консултант "Моите пари".


Според Тихомир Тошев, изпълнителен директор на кредитния консултант "Кредит център", има интерес именно към такъв тип оферти - с фиксирана лихва, тъй като това дава сигурност на клиентите. Заемите с такава лихва бяха направени именно заради кризата и са специално насочени към клиенти, които имат колебания заради променливия размер на вноската, изпитват притеснение от задълбочаване или второ дъно на кризата, обясни Тошев.
Продуктите се предлагат сега, за да отговорят на моментната пазарна ситуация и на условията на пазара в момента, допълни той. По думите му "такива лихвени нива, започващи от 5 и нещо процента, не сме виждали дори и преди кризата". Всъщност ипотечните заеми са засега и единствените напоследък, които растат, макар и бавно.


"Банките структурират своите продукти съобразно нуждите на клиентите, пазарната конюнктура и нивото на риск, което са готови да поемат", обясни и Ива Драганова, заместник-директор "Банкиране на дребно" в Банка Пиреос. Тя обясни, че продуктът им (за кредитите виж карето) има точно определена целева група и съответно параметрите му са изцяло съобразени с нуждите на клиентите, попадащи в нея.


"Предложихме жилищен кредит с фиксирана лихва за първите две години, тъй като идентифицирахме повишена нужда за сигурност и предсказуемост у клиентите. Така размерът на месечната вноска няма да се променя, докато финансовата система и световната икономика се възстановяват от кризата", коментира Йоанис Китиксис, началник на управление "Жилищно кредитиране" в Пощенска банка.


"Като сравнително малка страна България разчита в голяма степен от външно финансиране, което е с променлива цена във времето. Депозитите на местния пазар са най-вече краткосрочни, което не позволява на банките да предлагат фиксиран лихвен процент за по-дълъг срок от една-две години. Теоретично е възможно банките в България да отпускат заеми с фиксиран лихвен процент за целия срок на кредита, но рисковата премия би била твърде висока и заемът няма да е при изгодни условия за клиента", обясни още Китиксис.


От Емпорики банк посочиха, че са направили предложението с цел привличане на нови клиенти и по-широко навлизане в банкирането на дребно, тъй като доскоро банката не беше позиционирана в този сегмент. Подкрепата, която имаме от банката майка, френската Credit Agricole, ни позволява да предложим ипотечен кредит на ниска фиксирана лихва, коментира Атанасиос Петропулос, главен изпълнителен директор на банката.


Във време, когато се очаква повишаване на лихвените нива на пазарите, клиентите са предпазени от увеличение на лихвата в бъдеще. Това е всъщност, което българите търсят при покупката на техните домове, посочи още той. "Сега, когато всички анализатори предричат покачване на лихвите, е време банките да предложат ипотечни кредити на фиксирана лихва и да подкрепят домакинствата да запазят стабилен семейния си бюджет със сравнително ниски и постоянни месечни вноски", каза Петропулос.


Според Иван Стойков от "Моите пари" все пак е необходимо известно време, за да се види дали и какъв резултат ще имат тези оферти, тоест дали има реално сключени сделки, които да доведат до промяна в портфейлите на банките. Защото тези оферти може да са и само вариант за напомняне за себе си от страна на банките.


През последните два месеца има подобряване и в другите условия по кредитите освен намаляващите лихвени нива, сочат наблюденията на "Кредит център". Стойността на финансиране се е повишила до 80-85% при монолитно строителство, до 90% за по-ликвидни и хубави жилища и около 70-80% при панелни апартаменти.


Повишил се е и процентът на съотношението дълг/доход от около 40 в пика на кризата на 50% в момента. С навлизане на кризата у нас банките, освен че увеличиха лихвите и таксите, затегнаха и нелихвените условия по кредитите, като финансирането беше намаляло до около 50-60% от стойността на обекта, а финансирането за панелни жилища беше спряно.Плюсове
Фиксираната лихва по кредита предпазва от потенциални промени в лихвените равнища и позволява по-прецизно планиране на разходите. Освен това осигурява и определена степен на предвидимост и сигурност за клиента. По-ниската и фиксирана лихва в началния период от кредита означава и по-малки разходи по обслужване на заема, тоест повече разполагаеми средства за домакинството. Това допълнително позволява на клиента да отдели повече средства за довършителни работи и обзавеждане и по-бързо нанасяне, особено ако се плаща наем.


Рискове
При оферти с по-нисък фиксиран лихвен период за първите няколко години от срока на кредита нерядко лихвеният период за остатъчния срок е завишен с направената отстъпка в първоначалния период. Така завишената лихва компенсира промоционалната и в крайна сметка може дори да оскъпи кредита. Добре е да се има предвид и че в някои случаи отстъпки в лихвата се получават срещу ползването на други пакети или продуктови програми на банките.Банки с фиксирани лихви


Емпорики банк - за първите 5 години на 6.35% или 3 години на 5.85% по избор на клиента. Предложението не е обвързано с изискване за ползване на други пакети или програми на банката.


Пощенска банка  - за първите 2 години на 7.75% + отстъпка от 0.40% при ползване на пакетна услуга; само за нови клиенти; не се предлага за предоговаряне на заеми.


Банка Пиреос  - за първите две години на 8.50% за левове и 6.40% за евро; при финансиране над 70% от пазарната стойност на имота годишните лихвени проценти се завишават с 0.25%.


ПИБ - минимум 7% или 8% за първите до 36 месеца от срока на кредита, но при ползване на определени продукти на банката; годишният лихвен процент се определя в зависимост от индивидуален кредитен рейтинг на клиента.


Прокредит банк - лихвата се фиксира за 5 години в началото на всеки петгодишен период, като се формира на база шестмесечен Euribor + надбавка.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на srsrs
  srsrs
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Да бе, докато ви дават евтини пари отвън където печатат предлагате изгодно, ами после пак в канала ....Алчни банки - търсят си още овце за стригане. Само че едно не разбраха докато не се сринат цените на имотите, няма да има достатъчно овце!

 2. 2 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Проблема е че не финансират незавършено или дори не започнато строителство.
  Причината е че банките са в комплот със строителите.
  Спестяват си ДДС-то, лихвата - на депозитарите, а разликата между пазарна цена и себестойност - си делкат през цената която финансират.
  Ипотеката остава за балъка който е повервал, че в сриващ се пазар ще издеяни на плащанията, а ако не успее - ЧСИ-то дебне със секирата. А и той е в схемата.
  Това е картела който всички се правят че не виждат и липсата на оборот на фондовата борса го доказва.

  Be all you can be.
 3. 3 Профил на Ангел Тодоров
  Ангел Тодоров
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Основната дейност на банките е да привличат свободен паричен ресурс от тези, които го имат и да го предоставят срещу съответното възнаграждение на тези, които търсят ресурс. В повечето случаи банките са с повече от вековна история, говоря за големите, световни банки. Дори и да не са с толкова дългогодишна история все пак това е основната им дейност и се предполага, че доста добре са запознати с особеностите на пазара, на който работят. В живота си повечето хора най-много да кандидатстват и получат по един кредит. При него е същото като при брака - след подписа поне една от страните се променя. След като мине "меденият месец" по кредита - т.е. първоначалният период с фиксираната лихва можеш да разбереш точно с какво "чудо" си подписал няколко листчета хартия, но докато бракът можеш сравнително лесно да разтрогнеш, то във взаимоотношенията с банките е доста по-сложно. Та в тази връзка мисля, че е ясно кой ще има максимална полза от тези взаимоотношения. Между другото ми се струва, че по подобен начин стоят нещата в още доста сфери на ежедневието ни. Първото, което ми идва на ум са застраховките "Живот". Преди да подпишеш ти показват едни стръмни графики, които искат да пробият тавана, говорят ти всякакви прекрасни сънища и след като се застраховаш никой не ти обръща внимание. Не дай си боже, обаче да решиш да си получиш вече внесените пари. Тогава ще разбереш от къде изгрява Слънцето.

 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:03 на 09/11/2010 от неговия автор.

 5. 5 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Да и сигурно в така привлекателния договор с фиксирана 15-20% лихва (при мународни нива под 1) пише някъде на 538 страница от общите им условия, че банката си запазва правото да промени лихвата, ако еурибор се покачи с х%.

 6. 6 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Накратко - банките очакват средносрочно падане на лихвените равнища в международен план, и си търсят кой още да издоят...

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 7. 8 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 551 Весело

  Извънредно "голямо" намаление на увеличението ! Който свикне на лесното и хубавото, трудно отвиква ! За две години банкерите не можаха да осъзнаят че и те са хора, като всички нас, а не богоизбрани. Сега за два месеца ли са успели !? Не мисля !

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 8. 9 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 613 Весело

  До коментар [#8] от "балкандо":
  Колега, но и ние (клиентите) вече не сме толкоз гламави, а четем първо Общите условия на Договора и специално написанато с най дребен щрифт, дори и на края.. После питаме, сравняваме и т.н.
  Един пример , ако позволите :
  Например в договора на М... ...еком (не е банка а Инет провайдер) накрая пишеше :
  ..Фирмата си запазва правото да промени цената по Договора и да изложи информацията в своя сайт. Ако в десен дневен срок от тази дата Клиента не реагира, се смята, че той приема новите условия. (Значи аз трябва всеки ден да проверявам!!)
  Или..
  Ако 1 месец преди изтичане на договора Клиента не предупреди писмено Фирмата, се смята че Договора се продължава с още две години...
  Такива ми ти работи.. Затова немците казват : Бай кауф ди ауген ауф.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK