Кабелните оператори искат законови промени за улеснение на бизнеса им

Браншът иска намаляване на таксите за каналната мрежа на БТК

Кабелните оператори искат законови промени за улеснение на бизнеса им

© Георги КожухаровАдминистрацията в българските общини тълкува произволно закона и налага на интернет доставчиците и кабелните оператори такси, граничещи с рекет. Това заявиха на обща пресконференция Сдружението за електронни комуникации (СЕК), Сдружението на независимите интернет доставчици (СНИД) и Асоциацията на българските кабелни оператори (АБКО).


Представители на трите браншови организации обясниха, че кабелните оператори и интернет доставчиците "срещат сериозни затруднения при осъществяването на дейността си, произтичащи от несъвършено законодателство, прекалена усърдност  на контролиращия орган, произволно тълкуване на закона и безразборно облагане с такси от някои местни администрации".


Председателят на СЕК и управител на "Нетера" Невен Дилков коментира, че един от основните проблеми за компаниите от бранша са съществуващите пречки за изграждането на собствена инфраструктура. За да се реши този проблем, сдружението предлага над 20 промени в закона за устройство на територията.
Една от исканите промени е да се редактира закона така, че операторите да могат да започнат работа върху подмяна на повредени подземни кабели веднага, без да изчакват получаване на разрешително за строеж (каквато е практиката сега). Друго предложение е да се намали бюрокрацията при прокарване на кабели през чужда канална мрежа (в случая това е мрежата на БТК, която другите оператори ползват под наем).


Според СЕК сегашната законова рамка не е ясно регламентирана, поради което се стига и до абсурдни ситуации. Като пример от бранша посочиха практиката на някои общини да позволяват  на операторите срещу такса да прокарват кабели по стълбовете за улично осветление, въпреки че това е забранено.


Резултатът е, че операторът в последствие е глобен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) заради нарушението. "Имаме колеги, които са насъбрали по 50 хил. лв. от такива глоби", посочва Невен Дилков. Браншовите организации поискаха от регулатора да приеме общите условия за използване на каналната мрежа на БТК (оперира на пазара под марката "Виваком").


КРС в момента организира обществено обсъждане как да се оторизира достъпът на конкурентни телекоми до тази мрежа, която БТК отдава на конкурентите си срещу такси. Според кабелните оператори обаче те са неправомерно високи.


"Цената, на която може да се отдава канална мрежа, е поне 4 пъти по-ниска от тази в момента", посочи Дилков. Операторите плащат месечен наем от 20 стотинки на метър, за да използват каналната мрежа на БТК, но според тях таксата трябва да е най-много 5 стотинки. Като конкретни примери за проблемите на операторите от СЕК посочиха Хасково, където общината на няколко пъти е въвеждала такси за прокарването на подземни кабели, които са в разрез със закона (виж карето).


Община Варна пък е забранила каквито и да е прокопавания от далекосъобщителните оператори. За проблеми сигнализират и интернет доставчиците, които предлагат мобилен WiMax интернет. В градове като Пловдив и Велико Търново e забранена инсталацията на базови станции за WiMax мрежи близо до учебни и здравни заведения, което според операторите прави невъзможно изграждането на мрежа.


"Всички тези дейности граничат с рекет, упражняван върху работещите предприятия от бранша, и са недопустими", се казва в общото становище на браншовите организации.От какво се оплакват операторите


Община Хасково въвежда през март 2009г. такса от 25 лв. за преминаване върху публична собственост, въпреки че според закона това е безплатно. Срещу общината е заведено дело, което тя губи и премахва таксата, но след това въвежда нова "такса разкопаване". След ново дело срещу общината и тази такса пада, но в края на 2009г. се въвежда нова - "такса решение за засипване". Операторите коментират, че подобни практики има и в общините Димитровфград и Свиленград.


Във Варна повече от година повече има пълна забрана от кмета за прокопавания от далекъсъобщителни оператори.


В Пловдив и Шумен е забранено изграждането на базови станции на по-малко от 300 м. от учебни и здравни заведения, читалища, детски градини и площадки. Според операторите това  прави практически невъзможно получаването на разрешение за изграждане на базови станции.


В Казанлък и Велико Търново се изисква 100% съгласие на всички собственици в жилищна сграда за инсталиране на базова станция. Инсталацията се разглежда от закона като надстрояване, а не като наем на обща част от етажна собственост.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сабака Баскервіляў
  Сабака Баскервіляў
  Рейтинг: 438 Неутрално

  цитат от статията - "общините Димитровфград*"
  ---
  * Димитровфград ??????

  Ще не вмерла Україна
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK