Качеството на небанковите кредитни портфейли се подобрява

Проблемът с обслужването на задълженията вече е в миналото." Така определят от "КредиБул" ситуацията с просрочията в небанковото потребителско финансиране.


Към юни делът им спрямо общия кредитен портфейл достигна 15.21% при 14.5% за второто тримесечие тази година. "Размерът на просрочията не е голям, имайки предвид, че става въпрос за сегмента на потребителско кредитиране и особено че е в период на криза", посочи Валентин Гълъбов, изпълнителен директор на "Ти Би Ай кредит", при публикуването на данните.


Още през март представителите на сектора заявиха, че пикът на лошите кредити, отпуснати от тях, вече отминава. Така смятат всички те и сега.
"Подобряването на портфейлите се наблюдава още от началото на годината. То се дължи не само на външни фактори, но и на вътрешни мерки", заяви Станимир Василев, изпълнителен директор на "Изи кредит", и посочи като такива намаляването на средния размер на кредита, предоговарянето с клиентите, удължаването на сроковете.


"Спокойни" за портфейла си са и от "БНП Париба". "Вече наблюдаваме подобрение поради ефективността на мерките, които предприехме за ограничаване на лошите кредити", заяви изпълнителният директор на компанията Луик льо Пишу.


"Бих казал, че портфейлът ни е по-качествен, отколкото по време на кредитния бум преди кризата", каза и Гълъбов. Според него една от ползите от кризата е, че някои крайни увлечения на хората са отминали.


"Сега виждаме рационално търсене с разумна степен на предпазливост. Хората се научиха по-точно да планират приходите си." Това по неговите думи прави нещата по-предсказуеми и за компаниите за финансиране, защото по-лесно могат да прогнозират риска.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK