Екоминистерството върна за поправка оценката за "Бургас – Александруполис"

Министерството на околната среда отхвърли екооценката на проекта "Бургас - Александруполис" и я върна за преработка. Става дума за двата доклада за екооценката на петролопровода на българска територия, които според ековедомството са направени със съществени пропуски.


Експертите по екооценката, наети от международната проектна компания "Транс Болкан Пайплайн Б.В. – клон България", не са обърнали внимание на риска от разлив и не са дали оценка как евентуална авария би се отразила на риболова, мидените ферми, туристическата и развлекателната индустрия, недвижимите имоти в Бургаския залив, съобщи екоминистерството.


Предвидените мерки не гарантират, че при разлив няма да бъдат нанесени необратими щети върху залива - на морската флора и фауна и на туризма. Освен това не са били посочени конкретни мерки за борба с разливите с уговорка, че те ще бъдат посочени в бъдеще.
Не е бил разгледан детайлно алтернативният вариант на претоварване на нефта към сушата. Разгледан е основно вариантът с буй – закотвена платформа, чрез която петролът да се претоварва с подводни тръбопроводи до брега. Другият възможен вариант – разтоварването чрез кей над водата, е посочен в докладите като неподходящ, без това да е подкрепено с доказателства.


Инвеститорът има 2 месеца да попълни пропуските в докладите. След това министерството в едномесечен срок трябва да даде новото си становище по тях. Законът не предвижда краен брой връщания на докладите.


Ако екооценката бъде одобрена, тя трябва да се публикува за обществен достъп поне още 1 месец и след това да се насрочат обществени обсъждания в общините, през които е предвидено да минава тръбопроводът. Едва след последното обсъждане в 45-дневен срок екоминистърът трябва да реши дали одобрява проекта или не.


През лятото премиерът Бойко Борисов си позволи да заяви, че петролопроводът ще бъде отхвърлен, преди екоминистерството да се е произнесло по оценката. Тогава зам.-министър Евдокия Манева обясни, че независимо от становището на ведомството мнението на местните хора при обсъжданията е решаващо, а досегашните сондажи сочат, че петролопроводът е нежелан.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на pukamu
    pukamu
    Рейтинг: 426 Любопитно

    Братушките,дали са прости,че да повярват в случайното съвпадение с визитата на Путин?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK