Eвромонитор: Лек ръст на пътуванията в Европа през 2011 за същите разходи


0.9% се очаква да бъде спадът на пътуванията в Европа през 2010 г.


1.8% повече пътувания се предвиждат догодина

През следващата година пътуванията в Европа ще отбележат лек ръст като обем, но разходите за тях ще се запазят на нивата от тази. Това сочи прогнозата на "Евромонитор", обявена на туристическата борса в Лондон, която се провежда в момента. Според данните на консултантската организация през 2010 г. пътуванията в Европа като обем ще отбележат спад от 0.9% на годишна база, а тези през 2011 г. - ръст от 1.8 на сто.


"Европейските пътувания и туризмът се очаква да регистрират слаби резултати през 2010 г. като следствие от световната икономическа криза и нарастващата конкуренция от други региони", казват от "Евромонитор" в традиционния си доклад. Отражение се очаква във всички свързани звена. Така например резервациите в европейски хотели се очаква да намалеят с 2.5% през годината, спадът при въздушния транспорт да бъде 2.4 на сто, а в търговията, свързана с пътувания - 1.3%.
Данните на "Евромонитор" обаче се различават от тези на световната организация по туризъм към ООН. Оттам съобщиха също по време на изложението, че в действителност възстановяването от кризата на туризма в Европа върви с по-бавни темпове, отколкото на другите континенти, но като цяло през тази година секторът ще отбележи ръст спрямо миналата. Той трябва да бъде 3% на годишна база като обем на пътуванията. Данните на световната организация показват, че през първото полугодие е регистрирано увеличение.


Според доклада на "Евромонитор" през 2011 г. ще има леко увеличение при всички туристически звена. Така например хотелиерството трябва да отчете 0.1% ръст на резервациите в обем, въздушният транспорт - 1.4 на сто, а търговските услуги, свързани с туризма - 1.6%.


Според консултантите и следващата година ще предложи предизвикателства на сектора в Европа. В средносрочен план обаче се очаква гъвкавостта на туристическите оператори за внедряване на нови продукти и мобилни технологии да играе решаваща роля за сектора.


В доклада се казва, че първата група потребителите, която ще използва мобилните технологии за уреждане за пътувания, са бизнес туристите. Причината е, че често се налага да се правят резервации в последния момент за служебни пътувания.


Онези туристи, които пътуват през свободното си време, бързо ще наваксат с нововъведенията, казват от "Евромонитор". Според данни през 2015 г. 50% от туристите в Европа се очаква да използват смартфони за намиране на информация за пътувания и резервации.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK