Летище София отчита рекорден брой пътници и очаква успешен зимен сезон

Летище София отчита рекорден брой пътници и очаква успешен зимен сезон

© Красимир ЮскеселиевРекорден месечен ръст на пътниците отчитат от летище София за октомври. През месеца кацналите и отпътувалите от летището хора са близо 285 хил., което е с 13.6% повече в сравнение с октомври 2009 г. и с 6 на сто повече от отчетения брой през най-силния досега месец - октомври 2008 г.


Увеличението на пътниците се дължи основно на международните и чартърните полети, с които са пътували 15% повече хора. Клиентите на вътрешните линии са нараснали с 3 на сто. Продължава и
тенденцията на увеличение на обема на обработените товарни и пощенски пратки. Те са 1436 тона, което е с 13% повече спрямо същия месец на 2009 г. Най-значителен (33 % спрямо октомври 2009 г.) е ръстът при специализираните товарни превози. Пазарният им дял в общия летищен карго трафик нараства на 43 на сто.


Увеличили са се и полетите от и до летището. Това важи и за редовните и за чартърните полети. От летището очакват положителните тенденции да продължат и през зимния сезон, който започна в края на октомври и ще продължи до 27 март 2011 г. За това време по 45-те редовни международни линии от летището са заявени над 7600 полета, което е с около 15% повече в сравнение с предишния зимен сезон.


Миналата седмица операторът на летищата във Варна и Бургас "Фрапорт" отчете ръст на пътниците, преминали през тях до края на септември. Двете летища обаче отчитат доста различни резултати. Докато пътниците, минали през бургаското, се повишават с 11.1%, броят на тези, кацнали или излетели от варненското, е близък до миналогодишния (повишението е с 0.7%). Летището в Бургас изпреварва и по абсолютен брой пътници това във Варна - 1.85 млн. срещу 1.13 млн. В отчета на "Фрапорт" добрите постижения на бургаското летище се обясняват с повечето пътници от Русия и Израел.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK