Унгарската банкова асоциация: Данъците и регулациите ще заличат печалбите


2 години повече може да действа данъкът върху банките

Данъкът върху банките в Унгария ще заличи печалбите им за тази година според Унгарската банкова асоциация, пише Ройтерс. "В резултат на банковия данък и някои други регулаторни мерки очакваме секторът да приключи на нула тази година. Това означава, че повечето от институциите в страната ще излязат на загуба", заяви Янос Мюлер, главен съветник на асоциацията, в интервю за местна телевизия.


Данъкът върху финансовата система в размер на 200 млрд. форинта (724.7 млн. евро) е част от правителствените реформи за запълване на бюджетните дупки. Данните сочат, че миналогодишната печалба преди облагане на унгарския банков сектор е била 220.45 млрд. форинта (798.3 млн. евро), посочва още Ройтерс.
По думите на Мюлер планираното от правителството удължаване на срока на действие на данъка с още две години след 2012 г. ще навреди на доверието на инвеститорите в страната и в резултат и на икономическия растеж. Тези намерения държавата оповести миналата седмица.


"След 2011 г. в сила влизат и новите международни правила, в съответствие с които и унгарските банки ще трябва да увеличат капитала и ликвидността си", допълни той. "Тези регулации сами по себе си ще ограничат ръста на икономиката на Европейския съюз и на Унгария в частност".


Според асоциацията "банките няма да могат повече да разсейват влиянието на регулаторните промени, като намаляват оперативните си разходи. Вместо това на даден етап ще се наложи те да прехвърлят тези разноски върху клиентите."


Миналата седмица водещата белгийска банково-застрахователна група KBC, която у нас е собственик на СИбанк и ДЗИ, отчете с 59 млн. евро по-ниска печалба от бизнеса си в Централна и Източна Европа спрямо второто тримесечие. До голяма степен намалението се дължи на въведения в Унгария банков данък, обясниха от групата. Най-големият играч на унгарския банков пазар OTP пък притежава втората по големина у нас банка - Банка ДСК.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK