БВП нараства скромно, възстановяването изглежда далеч

Затягането на коланите в големите икономики може да засегне износа на България

Спадовете на икономиката вече отшумяват, но възстановяването и връщането на растежа ще отнемат дълго време. Прогнозите на икономистите, до които "Дневник" се допита през миналата седмица, бяха потвърдени в петък и от Националния статистически институт (НСИ), който оповести експресните данни за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие на годината.


Отчетеният растеж от 0.3% е по-малък от този през второто тримесечие спрямо първото (0.5%), но за първи път от година и половина има растеж и на годишна база. Според изчисленията на НСИ за периода юли - септември икономиката е нараснала с 0.2% спрямо лятото на 2009 г. при очаквани 0.4%.


Двигател за добрите данни според НСИ е бил земеделският сектор, който нараства с 1.2% спрямо предходните три месеца. В същото време обаче индустрията и секторът на услугите бележат свиване с по 1.1%, а корективите, които отчитат влиянието на събраните от държавата данъци, също показват отрицателно влияние.
Данните обаче представят експресните оценки за БВП, които често търпят изменение на по-късен етап, и освен това има сезонно изглаждане, което означава, че е направен опит за изключване на влиянието, оказано от еднократни и сезонни фактори. Според експерти изглаждането на толкова ранни данни обаче създава риск от изкривяване на оценките и когато през декември излязат предварителните данни за БВП, може да има разлика спрямо сегашните резултати.


Дори и в декемврийските данни, за които се приема, че са по-достоверни (заради по-дългия период на изчисление), излизането от рецесията не означава край на кризата. Причината е, че все повече нарастват съмненията за забавяне на икономическия растеж и стагнация в големите европейски икономики и по-специално в Германия, което ще засегне и малките източноевропейски държави, които разчитат на износ към Западна Европа.


Първите сигнали за това дойдоха от данните на Евростат за индустриалното производство в ЕС, според които през септември спрямо август има спад. Той е 0.9% за еврозоната и 0.5% за целия Европейски съюз. Притесненията на икономистите пък са доколко затягането на коланите в публичните финанси на големите европейски държави и изтеглянето на правителствените стимули ще окажат дългосрочно възпиращо влияние и на малките икономики.


"Основният въпрос е дали германската икономическа машина ще издържи в следващите 12 месеца на новото забавяне, обземащо Европа, за което ние оставаме предпазливи песимисти", коментира Нийл Шиъринг, старши икономист в лондонската консултантска компания Сapital Economics, цитиран от "Блумбърг".


Същия скептицизъм изрази и преподавателят в УНСС Петър Чобанов, който в продължение на пет години до 2009 г. оглавяваше закритата вече Агенция за икономически анализи и прогнози. "Ако има такова забавяне, то за пореден път доказва, че възстановяването не е необратимо. Съчетано с изтеглянето на стимули от страна на правителствата, това може да предизвика много нисък растеж в големите икономики и дори спад в някои от тях, което показва, че и нашето възстановяване може да се забави.


Трудно е да очакваме и подобни големи растежи на износа през 2011 г., както през 2010, тъй като догодина базата ще е вече по-висока. В западноевропейските икономики не беше извършено преструктуриране, което да покаже, че има уроци от кризата, така че нов спад е напълно възможен, което прави възможен нов спад и у нас.


В същото време се задава увеличение на инфлацията и там, и тук, като не се знае как ще се отрази на растежа, но ще е неприятна при замръзнали или спадащи доходи и съответно ще влоши потреблението", каза Чобанов.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  но за първи път от година и половина има растеж и на годишна база. Според изчисленията на НСИ за периода юли - септември икономиката е нараснала с 0.2% спрямо лятото на 2009 г
  УЖ БАЗАТА Е ГОДИшНА ПЪК ПЪК ПАК ЛЯТОТО.ГОДИшНА БАЗА РАЗБИРАМ ОТ 1 ЯНУАРИ ДО 31 ДЕКЕМВРИ.

 2. 2 Профил на lyusien
  lyusien
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ръста за третото тримесечие е по-голям от 0.2 % Сигурен съм Но за пореден път се убеждавам че в тази страна има твърде голям дял сива икономика - може би по-вече от 30 % Във всички сектори Трудна му е работата на Дянков Дано му издържат нервите


  Чаоо Желая ви успех

 3. 3 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#1] от "icoredshark":

  Ами годишна база си е... сравняваш трето тримесечие на 2010 с трето на 2009. Ако е тримесечна, се сравнява второто тримесечие на 2010 с третото... Това какво ти разбираш е без значение за общоприетите термини в статистиката.
  -------------
  Най-вероятно БВП отново ще се коригира нагоре с поне 0.2-0.3%, но заплахите наистина са по-скоро външни.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 4. 4 Профил на econo_mist
  econo_mist
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ако при толкова огромен растеж на износа, като цяло икономиката нарасне с 0.2% ще е много жалко и трудно износът ще се превърне в истински двигател на растежа. Можем да очакваме по-голям растеж на годишна база през декември, но все пак недостатъчно голям. През 2011 нио хубаво не ни чака, като износът спре да расте, инвестиции не се виждат, потреблението е на никъде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK