Путин в София - старт за "Южен поток", АЕЦ "Белене" чака продължение

Путин в София - старт за "Южен поток", АЕЦ "Белене" чака продължение

© ReutersРусия постигна част от целите си по съвместните проекти с България, стартирайки официално газопровода "Южен поток", София не успя да измъкне в замяна по-ниска цена за доставките на газ или обещание за по-благоприятно третиране на българските стоки, а енергийният пакет се превърна във втората сериозна линия на разрив между ГЕРБ и "Синята коалиция" след липсата на реформи в бюджет 2011 (виж текста долу).


Това се оказаха резултатите от работната среща между българския премиер Бойко Борисов и руския му колега Владимир Путин, който беше за няколко часа в София в събота.


"Южен поток" уверено прекрачи в Европа"
каза председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер след създаването на смесеното дружество с Българския енергиен холдинг (БЕХ). Цената и подробностите остават неясни, но "Газпром" е готов да финансира авансово изграждането на тръбите на българска територия. Според Бойко Борисов с "Южен поток" и "Набуко" "България може да стане газов център на Балканите". "Днешният успех е "Южен поток", каза и министърът на икономиката Трайчо Трайков.


Собствеността на съвместната компания ще е разделена поравно между двете дружества. Седалището ще е в София, средствата ще са на сметка в държавната Българска банка за развитие. Още в петък пред репортери министърът на икономиката Трайчо Трайков заяви, че за проекта в България ще се правят нови тръби, а съществуващата инфраструктура ще остане 100% собственост на "Булгартрансгаз". Преди време от "Газпром" настояваха част от вече изградената инфраструктура да бъде използвана за новия газопровод.


Според руските медии (виж карето) за напредъка по проекта е помогнала и информацията, че Москва води алтернативни преговори с Румъния. От стенограмата на разговорите между двете делегации става ясно, че има вариант вместо "Южен поток" да бъде направена втора част на друг руски газопровод - "Северен поток". "Ако нещо ни попречи, ние ще разглеждаме няколко варианта - или да разширим нашите възможности към Северна Европа, или да направим един газопровод, успореден на "Син поток" през Турция и оттам да преминаваме за Гърция и Италия", казва Путин.


По-късно на пресконференцията той заяви, че основните ползи за България от "Южен поток" ще са приходите от транзитните такси. Според него страната ще получава 2.5 млрд. долара за 63 млрд. куб.м природен газ годишно. В момента България получава окоо 100 млн. долара за пренос на 17 млрд. куб.м. Ако за "Южен поток" се плащат същите такси, сумата ще е не повече от 400 - 500 млн. долара, но ще се дели на две – между БЕХ и "Газпром".


Цената на българската част от "Южен поток" ще стане ясна догодина, каза Милер. През март 2011 г. ще е готово и прединвестиционното проучване.


И двете страни повториха неколкократно, че "Южен поток" по никакъв начин не е обвързан с цената на газа по сегашните договори с "Газпром". Въпреки предварителните очаквания Борисов и Путин не се договориха за поевтиняването на доставките.


Руският премиер прехвърли въпроса пак към "Газпром" и няколко пъти повтори, че цената на компанията е една трета до 50% от общата стойност на синьото гориво за крайните потребители. Останалото било печалбата на посредниците. В неделя Борисов каза, че цената на газа ще продължи да пада, но не се ангажира със срокове.


АЕЦ "Белене" с нова стара цена


"Българската страна настояваше руските партньори да назоват крайната цифра за АЕЦ "Белене". Ние сме готови да го направим сега. Но не мога да го направя, защото трябва да се съгласува с българската страна", каза Владимир Путин по време на пресконференцията. В отговор Борисов заяви, че иска да получи цена, която не подлежи на индексации и в нея са включени разходите за инфраструктура, лихвите по кредитите, инфлацията и други.


По-късно министърът на икономиката Трайков обясни, че руското предложение е за 6.3 млрд. евро и не е ново. "Това си е както е по договор (с притежаваната от "Росатом" "Атомстройекспорт" - бел. ред.) и затова въобще не сме се занимавали с този въпрос", каза Трайков. Според него базовата цена на централата не трябва да е повече от 5 млрд. евро, защото към нея трябва да се добавят 700 -800 млн. евро инвестиции на НЕК в инфраструктура, 500 млн. евро за консултанти и лихви.


Според шефа на "Росатом" Сергей Кириенко точна цена за "Белене" не може да има, тъй като "строителството продължава дълго и не може да се предвиди инфлацията". Инвестицията обаче щяла да се изплати за по-малко от 20 години при среден срок от 25 години.


Не стана ясен и инвеститорът от Западна Европа, който ще бъде привлечен в проекта. Часове преди визитата на Путин от пресцентъра му обявиха, че се водят преговори за привличането на германски и италиански компании. Според информационния сайт 3e-news.net това е намек за връщането на германската RWE в проекта. В официалните разговори между двете страни Путин дава да се разбере, че правителството му също търси инвеститор.


Според шефа на "Росатом" през 2011 г. "може да се положи първият бетон" и да се достави оборудването за първия реактор. "Ако проектът се забави още година, тогава има опасност изработеното за АЕЦ "Белене" оборудване да бъде предложено на друг проект", допълни Кириенко. Българският министър на икономиката обаче заяви, че страната не бърза.


Никакво раздвижване нямаше по проекта "Бургас - Александруполис". Борисов отново повтори екологичните притеснения, а Путин заяви, че може да търси други варианти и партньори за прокарването на тръбата.


Оръжия, храна, кораби


Само маркирана в изказванията на двамата премиери остана темата за увеличаването на износа от България към Русия. Според Трайков български компании може да доставят храни, облекла или други стоки по поръчка на местните руски власти. Путин пък постави въпроса за производството на руски оръжия без лицензи.


"Бихме искали да ускорите работата, за да решим този проблем, и за това нещо искам да кажа, че производството на стари съветски оръжия без тяхното модернизиране е задънена улица", добави той и предложи съвместни проекти за оръжейно производство. Според руската страна може да бъдат създадени и българско-руски университети.


Борисов пък от своя страна предложи Русия да ремонтира част от риболовните си кораби в български заводи, а български строителни компании да участват като подизпълнители на обекти за олимпиадата в Сочи през 2014 г.Въпросителните за "Южен поток"


- Колко ще струва изграждането на газопровода на българска територия?
- Откъде, как и на каква цена ще се финансира българският дял в строежа?
- Каква ще е печалбата за България от транзитни такси (споменават се различни суми, без да се аргументират с осигурени пазари и договори за обеми транзитиран природен газ)?
- Каква част от капацитета на тръбата ще се ползва от други доставчици на природен газ? (консорциумът "Набуко" например предлага до 60 % от капацитета на други доставчици и така спазва изискването на ЕК за осигуряване на достъп до преносната мрежа и на трети страни, съобщи мениджърът на проектната компания за "Набуко" Райнхард Мичек пред агенция mediapool)?
- Как ще се решава дали и кои трети доставчици да се допускат (конкурентът им "Газпром" ще държи 50% от смесеното българско-руско дружество, а според подписания в събота договор повечето решения трябва да се вземат единодушно)?
- Последно - ще се използват ли части от съществуващата транзитна газова мрежа на България?


Алексей Милер, председател на УС на "Газпром":
"Газпром" е готов да авансира в началото
С финансирането няма никакви проблеми. На първия етап "Газпром" е готов да авансира работата на съвместното предприятие. Ще бъде нова тръба, съвършено нова.
България е важна за реализацията на проекта - това е първата страна след морския участък. След това потокът ще се раздели за Сърбия и за Гърция.
За последния месец работихме толкова конструктивно и интензивно, че дори се шегувахме, че ако продължим така да работим, ще завършим по-рано газопровода от планирания краен срок 31 декември 2015 г.


Въпросителните за АЕЦ "Белене"


- Каква ще е цената на произвежданата от централата електроенергия?
- На кои пазари извън България ще се продава?
- Ще се откаже ли правителството от проекта, ако не се появи европейски стратегически инвеститор? - Какъв е минималният дял, който този инвеститор трябва да придобие в проекта, за да стане гарант за неговото качество и ефективност?
- Как, откъде и на каква цена България ще финансира държавния дял в АЕЦ "Белене"?
- Какъв е максималният дял от проекта, който може да придобие руската страна?
- Колко точно са неустойките, които България задължително трябва да плати, ако прекрати договора за "Белене", и колко може да се опита да оспори съдебно?
- Има ли план правителството какво трябва да се направи, ако ЕС утвърди предложението на Европейската комисия страните членки да не изнасят ядрени отпадъци в държави извън общността, както прави в момента България? Колко ще струва, ако се изгражда хранилище за ядрени отпадъци само от АЕЦ "Козлодуй" и колко - и от АЕЦ "Белене"?


Сергей Кириенко, ген. директор на "Росатом":
Готови сме да предоставим необходимите кредити
Готови сме да предоставим необходимите кредити. Толкова сме сигурни във възвращаемостта на централата, че можем да инвестираме в обема, който България сметне за целесъобразен. Инвестицията в "Белене" ще се върне по-бързо от средните срокове за атомни централи - тя е по-малко от 20 години.
Готови сме да бъдем акционери, не настояваме, това е само наше предложение. Отнасяме се с разбиране към позицията на България, че контролният пакет не трябва да е руски, при положение че я строят руснаци. Готови сме да вземем и по-малко от контролния пакет.
Не поставяме ултиматуми да се бърза, но ако окончателното решение не стане за няколко месеца - ще трябва да отдадем на някой друг готовото оборудване.


Руска държавна телевизия: Пълна капитулация на България


"Към пълната, но засега не безусловна капитулация пред Русия България крачеше от три години", така започва вечерният съботен репортаж от София за централната новинарска емисия на държавния канал "Россия 1". Въпреки опровержението на българския премиер Бойко Борисов специалният пратеник на телевизията Ася Емелянова изтъква, че в най-критичния момент се е намесил "добрият приятел на Бойко Борисов - италианският премиер Силвио Берлускони".


"Три години е нищо пред многовековната дружба - просто поемане на дъх преди началото на големи съвместни проекти", продължава репортажът, а обобщението на телевизионния канал е, че "политическото решение за включването на България в западната орбита още не означава, че икономиката и манталитетът също ще станат западни".


Повечето руски медии отразяват чисто информационно визитата на Путин. РИА "Новости" коментира, че е свършил периодът на неопределеност за стратегическия руски газов проект "Южен поток", но не е ясно каква е перспективата за АЕЦ "Белене" и не са завършени преговорите за цената на руския газ за България.


В. "Комерсант" напомня, че пред проекта "Южен поток" има няколко въпросителни - собствеността на земята върху газопровода, контролът в смесеното дружество и използването на съществуващата българска мрежа, за които не стана дума в събота. "Аргументи и факти" обобщава резултатите под заглавието "България натисна газта", а в новинарската си емисия руският тв канал "Россия 24" акцентира върху изявлението на шефа на "Газпром" Алексей Милер: "Днес "Южен поток" стъпи уверено в Европа."


Бизнес изданието "Взгляд" извежда като акцент думите на ръководителя на "Росатом" Сергей Кириенко, че Русия чака в близките месеци отговор от България за технико-икономическата обосновка на проекта за АЕЦ "Белене". "Очевидно е, че ако то не бъде взето в течение на няколко месеца, ще възникне риск оборудването, което изготвяме за тази АЕЦ, да отиде за други обекти", каза Кириенко.


"Газета.ру" акцентира върху обясненията на премиера Владимир Путин за плановете на Русия в областта на атомната енергетика. През следващите 15 години в Русия ще бъдат построени 18 нови големи атомни блока, каза Путин и припомни, че в Съветския съюз за целия период са били построени само около 30.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Да започнемда броим връзките на членовете на настоящия кабинет с БКП,преди да се учудваме на ТАЗИ НАЦИОНАЛНА КАПИТУЛАЦИЯ.
  1.Б.Борисов - отказал да се деполитизира!?!
  2. ЦВЕТАНОВ - син на шофьора на Григор Шопов - шеф на репресивните структури в ЦК на БКП. Дългогодишен и несменяем.
  3. Външен министър - племеник на Петър Младенов БСП - (Пешо танкиста известен със фразата "Да извикаме танковете!".
  4. Министър на образованието - Игнатов - Син на Шефа на столичната организация на Активните борци против фашизма икапитаизма.
  ....
  Моля продължете.....  .....

  А сега си помислете!


  Хитростта пречи на мисълта!
 2. 2 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Гневно

  И как няма да клекнем като сме със свалени панталони?
  Нямаме нито една изградена, газова връзка със съседите!Само празни приказки и словоблудство на г-н Премиера - Пожарникар-Генерал - Каратист,

  или както аз го наричам "Господин нищо несвършено!"

  ето Ви и линк:

  http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/10/31/985124_gazovite_vruzki_sus_susedite_ne_murdat_ot_kota_nula/?p=0#addcomment

  Хитростта пречи на мисълта!
 3. 3 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1041 Весело

  единствения бузинесс на милата мамковина с рушняками требва да е шиткане на гнил зарзават и вкиснато вино за много кинти...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Питам всякакви анализатори, чета журналисти и всички са в някакъв див потрес пред чутовната малоумна протоколна грешка на посещението на Путин.
  Никой не знае този човек защо е бил тука!
  Ама никой, дори и ББ не знае.
  Ни договор са подписали, ни нещо са се запознавали с параметри от проучвания, ни решения са взимали, ни нищо.
  За какво аджеба тогава идваше Путин, ако не е именно заради Белене.
  Аз подозирам че ББ му е казал че повече няма да плаща неустойките и оня е дотичал. Не са се разбрали и сега групово отричат за да замажат скандала.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  След руския балет, борисов, следва "разбора", както се казва в един американски филм..)
  Не си сваляй "пачките"/балетната рокличка "/ и палците /обувките/ ,-ще ти трябват..Балетът продължава..Умиращият лебед от Банкия, ще си ТИ ..Няма кой друг ..Тошо си отиде.Вече умряха Р.овч. , Гея и Гоце..И те бяха лебеди..СЕГА си ти - наред ..
  Така става е "лебедите" на сцьената на " большой театър" - или който се хване ТАМ да танцува ..) И по- добре за нас - българите..Заминавай си, пътнико, свиден..Не си дорасъл още да управляваш, НОРМАЛНО , нещастна България ..Боклук, червен ....

  BIG AL
 6. 6 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Русия не е пазар от който имаме нужда.
  За в Русия има мита, а и пазара там не е платежоспособен.
  В Китай повече ще намериш пазар отколкото в Русия.
  Страната няма почти никаква логистична инфраструктура.
  Преди време ми се наложи да поръчам транспорт от С.Петербург до Москва. Първо че застраховката на товара ми беше космическа, второ просто е логистически кошмар и като време и като разходи.
  Изобщо чудно ми е как издържат в тая държава.
  Това не е държава, това е месомелачка.

  Be all you can be.
 7. 7 Профил на desjardinseli
  desjardinseli
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нека стане ясно, няма комунизъм, ние отивахме към пазарна икономика, към капитализма... Но САЩ бързаха да създадат у нас и в страните от Каспийско море, тъпкани с Петрол и Газ, опозиция – олигархия, на която да се опрат, да се изолира Русия и да закупят на безценица петролните и газови находища около Каспийско море. Затова направиха преврати у нас и в тези богати на хидрогорива страни. САЩ вкараха у нас умишлено престъпност, „рекет за протекция” дивашкия капитализъм, за да не виждаме как ни обират! Оказа се, че за да сключат сделките на века, те са купували правителствата ни. В края на 1980г., в строга секретност американската ф-ма „Chevron”(зад нея стои Condoleezza Rice) се настанява върху петролния кладенец, един от най-големите намиращи се на Запад от Казахстан. Друго находище има около Баку , където мултинационални фирми основно англо-американски сключват сделката на века. Но САЩ искат да владеят и трасетата на петрола и газта, затова бяха войните в Югославия, атентата 11 септември, войната в Афганистан, като и преврата у нас. Руснаците също са били разграбвани по времето на олигарха Елцин, работил за интересите на САЩ. Путин е успял да национализира част заграбеното. Сега американците ни натискат да не правим сделки с Русия, а да се включим към трасетата, които те в пълна дискретност прекараха от Баку-Тбилиси –Сеян (БТС), на Средиземно море. САЩ прекараха и газопровод. Направили стотици държавни преврати САЩ диктуват нашия политически живот чрез медиите. „Независимостта” на Косово има същата цел, транспорт на петрола. Косово се оказва център за терористични акции, на дрогата и на търговията с живи хора. ...

 8. 8 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Весело

  А бе то и комунизЪмЪт щеше да започне 1980г. в България и СИВ, пък к,во стана ?! Червените дебели лъжи край нямат . Прекаляването с водка и самогон смертельны води до изкривяване на съзнанието.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 9. 9
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:10 на 16/11/2010 от неговия автор.

 10. 10 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 795 Весело

  До коментар [#9] от "ivcho":

  Благодаря на всички богове ,че 2002 година се изметох от милата ни чалга Република Булгаристан.
  Бягай веднага!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Путя посочва пътя, по който трябва да поеме Бойко, а Бойко му гледа пръста...

  malart.blog.bg
 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1548 Любопитно

  "България може да стане газов център на Балканите"...

  Уффф, аман от комплекси да сме "център". Освен на чалгата и простотията като да не сме център на ни6то...

  Иначе по типичен соц. маниер се правят сметки "на око", "на едро"... Има ли индексация с инфлацията, таксите дали са 2.5 милиарда или 500 милиона - такова разлики от 5 пъти не "притесняват" никого. Така де, сметката се пла6та от "незнайния" данъкоплатец.
  Знайно са тези които прибират комисионните и се подлегат задниците; последните лъснаха много и вече трудно се скриват.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Никога и никой , в последните 20 години , НЕ си е позволявал, ПУБЛИЧНО, да УНИЖАВА България= за ‘капитулация „.
  .Никога , за такъв проект и изобщо , никой не е казвал ТОВА :

  Техният булевард /Руски /, най- голям храм /Алневски / и прочие..и ЗАТОВА ТЕ не могат нищо друго – освен да капитулират..Такава ПУБЛИЧНА наглост и Хитлер , дори , не си е позволявал.Такава подигравка , в официална преса- също ..Пълен абсурд е „“клякането“ на тиквите на БКП -ГЕРБ !! ИНИКАКВА реакция, на самозабравили се милеровци , вестници и прочие, в Империята на ЗЛОТО ..
  Такув прецедент , в последните 20 години , НЯМА подобен ..
  От нито една държава – към България ..За радост на петата колона= измета „български“…
  Алооо, руските агенти, скоро…Мама.. червена ..

  BIG AL
 15. 15 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Всъщност, най-голямата подигравка на Русия, с "независима" България, е предложението на Путин да разработваме съвместно оръжия.

  Предложение идващо от страна, която официално обявява в имперската си доктрина, съюзите, в които членува България за нейни врагове.

  Освен че е обидно за всички българи /освен за руската пета колона/, в битов контекст тази ситуация прилича на недвусмислено неприлично предложение отправено към омъжена жена.
  А знае се, такива предложения се отправят към жени склонни да ги приемат...

 16. 16 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Честито!
  По данни на националните банки:
  Българите и Румънците вземат най-скъпите потребителскии ипотечни кредити в ЕС! 9,3 % в България към 6,7 % в Румъния усреднена годишна лихва!

  Хитростта пречи на мисълта!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK