Временно е спряна акцията срещу незаконните постройки в Стария Несебър

Временно е спряна акцията срещу незаконните постройки в Стария Несебър

© Спас СпасовПостигнато е споразумение между инициативният комитет и Рeгионалната дирекция по строителен контрол в Бургас временно да бъде спряно събарянето на незаконните постройки в Несебър, съобщи кметът на града Николай Димитров. Той добави, че утре се очаква административният съд в Бургас да вземе решение по жалбата на жителите на града, която беше подадена днес. В нея собственици на къщи искат да се отложи заповедта за събарянето на надстроените им незаконно етажи заради предстоящата зима. Веднага след решението на съда, в общината ще се съберат членове на инициативния комитет, представители на полицията и строителния контрол, за да решат как да действа оттук нататък, обясни още Димитров.


Малко преди постигането на договорката за временно прекратяване на акцията, два катера превозиха строителна техника и затворници, охранявани от жандармерията, за да преодолеят блокадата на входа на Стария Несебър и да започнат събарянето на незаконни постройки. Полицията е отцепила две улици в града, където течеше и събарянето на два магазина, за които има издадени заповеди от държавния строителен контрол. В района бяха и част от протестиращите.


Още сутринта жители на Несебър се бяха събрали на входа на Стария град с цел да се противопоставят на предстоящото събаряне на незаконно надстроени къщи. Днес трябваше да започне операцията по събарянето на покривите на шест къщи, както и на два магазина, за които държавният строителен контрол е установил, че са незаконни. За да не се стига до сблъсъци, полицията е взела решение, строителната техника и затворниците, които трябва да извършват събарянето, да влезнат по вода в града.
И към момента на входа на Стария град откъм новата част е образувана преграда от лични автомобили, след която са и част от хората. В късния следобед обаче доста от протестиращите започнаха да се прибират по домовете си. На мястото продължава да има полиция и жандармерия.


По информация на dariknews.bg вчера през нощта също е имало проблеми между протестиращи и полиция. Жители на Несебър са се опитали да попречат влизането на паяци в Стария град, които да разчистят автомоболи, използвани за блокадата. Полицията е арестувала четирима души, съобщава още сайтът.


Преди обяд в Несебър приключи извънредното заседание на общинския съвет, на което бе приета декларация до институциите с настояване въпросът да бъде преразгледан. Още вчера общината излезе с официално изявление, в което се казва, че къщите, за които има заповед за събаряне, са обитаеми и на премахването на покривите им на прага на зимния сезон ще създаде проблеми на хората. През целия ден кметът на Несебър и част от общинските съветници участваха в протеста на своите съграждани.


"Разкриването на покривите крие сериозни рискове, защото става въпрос за обитавани домове, които остават на произвола и капризите на времето през студената и влажна част на годината", се казва в становището на общината. В него е посочено още, че общинската администрация в никакъв случай не стои зад извършените незаконни строителни действия.


От местната администрация смятат, че потърпевши от акцията ще бъдат обикновени хора заради "безхаберието на министерства, Националния институт за паметниците на културата и общински ръководства".


Разрешеното време за протест на жителите на Несебър беше до 12 часа на обяд, но те останаха и в следващите часове. Собствениците на имотите, за които има издадени заповеди, настояват да им се даде възможност за узаконяване на постройките.


През миналата седмица Дирекцията за национален строителен контрол издаде заповед за събаряне на постройките, което трябва да се случи между 15 ноември и 15 декември. Въпреки че става въпрос на няколко на брой покрива и два магазина, от местната дирекция по строителен контрол са заложили срок от месец, тъй като събарянето ще става механично "тухла по тухла". Целта е да не се допусне да се нанесат поражения върху останалата част от постройките.


По план събарянето трябва да се извърши от затворници от общежитията към бургаския затвор.


Позицията на ДНСК
Седем заповеди за принудително премахване в Старинен Несебър са в сила, а срокът за доброволно премахване е изтекъл през август, съобщиха от ДНСК. В пет от случаите заповедите са обжалвани, а с решения и на ВАС са потвърдени като законосъобразно издадени, а другите две не са обжалвани и са влезли в сила.
Във връзка с организирания масов протест, от ДНСК посочват, че визираните от протестиращите два хотела - до църквата "Св. Йоан Кръстител" и църквата "Св. Стефан", са изпълнени по одобрени от община Несебър и съгласувани с НИПК, строителни книжа. Двата хотела са въведени в експлоатация по законоустановения ред, поради което ДНСК няма законови основания за намеса.


*Текстът е допълнен в 18.26 часа


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK