Трайков: Русия може да финансира авансово "Южен поток", но не срещу активи

Трайчо Трайков

© Надежда Чипева

Трайчо ТрайковАко България има проблем с финансирането на проекта "Южен поток", средствата може да бъдат осигурени авансово от Русия, но това няма да й даде право да получи дял или активи. Това каза министърът на икономиката Трайчо Трайков пред репортери след среща с представители на Българския форум на бизнес лидерите. "Южен поток" има всички шансове да е успешен и печеливш. За това държавата има ангажимент да участва в него", каза министърът.


Още в събота по време на посещението на премиера на Русия Владимир Путин от руската страна заявиха, че са готови да осигурят в аванс парите за започването на проекта. По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов каза в интервю за Би Ти Ви, че първоначалното финансиране на "Южен поток" ще се прави от "Газпром", "за да не влизаме в по-голям дефицит, а общата цена, която ще платим за проекта, е 400-500 млн. евро".


Трайков каза, че въпросът е засегнат и по време на официалните разговори с руската делегация, на които било изяснено, че помощта няма да е срещу увеличаване на дела на "Газпром" в смесената компания, която ще осъществява и управлява проекта. Руската страна нямало да получи и собствеността върху тръбите на българската територия.
Сумата, която "Газпром" може да осигури авансово, все още е не е определена, тъй като цената на "Южен поток" ще стане ясна догодина. Според Трайков прогнозната стойност на българската част от проекта е между 800 млн. и 1 млрд. евро. "Предстои да се направи прединвестиционно проучване, което трябва да приключи през февруари-март догодина", каза министърът на икономиката. Средствата за проучването ще бъдат осигурени от смесеното дружество "Южен поток България". Трайков съобщи още, че то ще се управлява от Георги Гегов. Според търговския регистър той е бил в съвета на директорите на "Булгаргаз", а в момента е в борда на общинската фирма "Софийски имоти".


Трайков коментира и другия проект, който премиерите на Русия и България обсъждаха по време на срещата си в събота. На въпрос как ще коментира публикации в руските медии, в които шефът на "Росатом" Сергей Кириенко е цитиран да казва, че Русия няма да отстъпи от предложената цена от 6.3 млрд. евро за строителството на централата, Трайков отговори, че позицията на България също е твърда. "Руските медии могат да цитират българските, че ние също няма да отстъпим от сумата. Според нас изграждането на централата не трябва да струва повече от 5 млрд. евро", каза министърът. Той допълни, че до часове ще бъде обявен консултантът по проекта, който трябва "да предложи финансовата част, маркетинга и да разговаря с потенциални инвеститори." Победителят ще бъде определен между офертите на "Ротшилд" и HSBC.


Попитан дали Македония също ще се включи с инвестиции в проекта за втората атомна централа, Трайков отговори, че в момента страната прави анализ дали да построи своя АЕЦ, или да инвестира в българската. "Много е вероятно везните да наклонят към регионалния проект", добави министърът. Интерес към изграждането на българската централа има и от Сърбия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK