Корпоративен профил: "Биовет"

Корпоративен профил: "Биовет"


Визитка:
Създадена: 1961 г.
Адрес: гр. Пещера, ул. "Петър Раков" №39
Телефон: 0350/65619
Интернет адрес: www.biovet.com
Производство: Производство и търговия с ветеринарномедицински продукти
Председател на НС: Кирил Домусчиев
Последен отчет: индивидуален, към 30 септември 2010 г.


"Биовет" е производител на ветеринаромедицински продукти с близо 50-годишна история. Приватизацията й започва още с първата вълна на масово раздържавяване, след което през 2000 г. 54-процентов дял е продаден за около 10 млн. долара на "Българска фармацевтична компания" - сега "Хювефарма", където чрез "Адванс пропъртис" собственици са братята Кирил и Георги Домусчиеви.


В момента продуктовото портфолио на "Биовет" включва над 80 артикула, сред които освен субстанции и готови лекарства за лечение и профилактика на животни са още междинни продукти за фармацевтичната промишленост и ензими за употреба в животновъдството и в различни производства като хлебопроизводството, производство на перилни препарати и текстилната индустрия.
"Биовет" е експортно ориентирано дружество, като продава близо 90% продуктите си в повече от 60 страни. Основни пазари са европейските страни, но последните няколко години се увеличава и делът на продажбите в Азия, Северна и Южна Америка. Последните няколко години се наблюдава увеличаване на продажбите в Азия за сметка например на Северна Америка, в която някои анализатори виждат добър потенциал за растеж заради нарастващото потребление на мащабния азиатски пазар.


"Перспективите пред дружеството, меко казано, са много добри поради няколко фактора, сред които е очакваният стабилен дългосрочен растеж на потреблението на месо в развиващите се пазари от Латинска Америка, Азия, Близкия изток поради увеличение на населението и благосъстоянието му", посочи Нигохос Канарян, инвестиционен консултант, "Стандарт асет мениджмънт".


Самата компания има дъщерно дружество в Македония, където е една от четирите й производствени площадки. Другите три са в Пещера, Разград и Ботевград. Последните години компанията направи значителни инвестиции в ресурсното си осигуряване, като изгради собствена газова централа за ток в Пещера, има собствена пречиствателна станция, а наскоро обяви, че ще изгради нов завод на територията на разградското си предприятие, придобито през 2005 г. от "Актавис".


За целта "Биовет" планира да инвестира 25 млн. евро, като с това се стреми да удвои производствения си капацитет, за да захрани поръчките на "Хювефарма". Компанията майка има дъщерни дружества както в САЩ, Белгия и Полша, така и в страни като Индия, Тайланд и Бразилия.


Едно от ключовите събития за инвеститорите в "Биовет" последните две години е значителното подобряване на възвращаемостта на компанията. През този период дружеството силно подобри маржовете си на печалба и от под 1% в края на 2008 г. те достигат вече 8 на сто. На акция това се изразява в  увеличаване в 15 пъти на печалбата в рамките на две години при сравнително същия финансов ливъридж и ликвидност.


Донякъде това може да се обясни с влизането на нов инвеститор в структурата на "Хювефарма". В края на септември стана ясно, че инвестиционен фонд на "Ситигруп" - CVCI, може да придобие 38% от капитала на "Хювефарма". Предстоят регулаторните одобрения на транзакцията. Цена на сделката не се съобщава, но според запознати тя е поне 50 млн. долара, а средства от нея ще се използват както за придобивания на конкуренти на групата, така и за капитализирането й.


Оценката на потенциала на компанията и основния й актив "Биовет" от страна на представители на фонда е следната: "Следяхме българската компания от няколко години. Вярваме, че я чака силен растеж на всичките й пазари, на които продава продукцията си", заявява в официалното съобщение за потенциалната сделка Сунил Неър, директор на фонда, купувач за Европа, Близкия изток, Африка и Индия.


Може би по тази причина акциите на "Биовет" поскъпнаха с 10% при обявяването на потенциалната сделка. И макар дружеството да не бе сред фаворитите на някои анализатори на пазара заради ниската възвращаемост в годините преди 2009 г., то в момента се търгува на нивата от кризисната есен на 2008 г. От началото на годината дружеството е увеличило пазарната си капитализация с около 45 на сто, а пазарните му коефициенти дори са под тези на другата публична фармацевтична компания - "Софарма".


Мнения


Нигохос Канарян, инвестиционен консултант, "Стандарт асет мениджмънт"
"Биовет" е едно от малкото предприятия в Европа, което произвежда уникална продукция. Перспективите пред дружеството, меко казано, са много добри поради няколко фактора: (1) очакван стабилен дългосрочен растеж на потреблението на месо в развиващите се пазари от Латинска Америка, Азия, Близкия изток поради увеличение на населението и благосъстоянието му; (2) от години продукцията на "Биовет" се реализира именно на тези перспективни пазари; (3) непрекъснато реализиране на инвестиционни проекти (закупиха се различни патенти и лицензи за производството на ветеринарномедицински продукти, развива се собствена изследователска и развойна дейност в областта на химията, микробиологията и биохимията); (4) дружеството е бисерът в короната на мажоритарния собственик "Хювефарма", в който инвеститор е голям инвестиционен фонд на Citigroup, а това открива много възможности за развитие.


Развигор Христов, инвестиционен консултант, ПОД "Бъдеще"
"Биовет" е производител  на ветеринарни активни субстанции, ензими, хранителни добавки и медикаменти, както и суровини, използвани във фармацията, сектор, който последните няколко години привлича инвеститорския интерес. Въпреки това компанията  не е особено популярна сред инвеститорите дори по време на бума на БФБ - София, през 2007 г., основните причини бяха ниските нетни печалби и липсата на информация относно прогнозите за развитие на дружеството. От средата на 2009 г . "Биовет" започна да предоставя доста подобряващи се печалби. Разбира се, основната новина последните месеци беше обявяването за придобиване на 38% от капитала на "Хювефарма" от фонда на "Ситигруп" – CVCI, като съответно "Хювефарма" е основният акционер на "Биовет". Финансовите параметри по сделката все още не са публична информация и ще бъде интересна визията на новите акционери за "Биовет".


Коментарите са с аналитичен характер и не са препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Анализаторите и фондовете, които представляват, могат да притежават акции от анализираната компания.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK