София подготвя нов договор с Москва за "Южен поток"

Проблемът е липсата на достъп на трети страни до "Южен поток" в споразумението от 2008 г.

София подготвя нов договор с Москва за "Южен поток"

© ReutersДни след като Българският енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром" подписаха създаването на обща компания за газопровода "Южен поток", стана ясно, че София подготвя ново междуправителствено споразумение с Москва за проекта.


Това съобщи пред "Дневник" говорителят на външно министерство Весела Чернева. Изказването й дойде часове след като Марлене Холцнер, говорител на енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер, съобщи, че договорките на Русия и България от 2008 г. противоречат на европейското законодателство, защото не позволяват достъп на трети страни до тръбата.


Може да има конфликт между законодателството на ЕС и сключеното споразумение за "Южен поток", подписано през 2008 г., обясни Холцнер. По думите й тя е получила уверение от България, че междуправителственото споразумение ще бъде поправено.
Документът беше подписан през януари 2008 г. от кабинета "Станишев". С него се определяше собствеността върху тръбите на българска територия - 50 на 50, както и условията за създаването на бъдещото дружество.


Още тогава в София е получено критично писмо от Брюксел, обясни Весела Чернева. По-късно Европейската комисия е пратила и второ писмо, но мерки така и не са били взети. По данни на външно министерство е готов проект за ново споразумение, който е съгласуван на междуведомствено ниво. Предстои то да се одобри от Русия, след което правителството окончателно ще го съгласува.


От Европейската комисия обясниха, че България е съгласувала с Брюксел споразумението за създаването на смесеното дружество за "Южен поток", което беше подписано в събота. Все още липсва точна информация за цената на проекта и транзитните такси, които ще получава България.


Засега прогнозите за цената на тръбите през българска територия се движат между 800 млн. и 1 млрд. евро, от които България трябва да осигури половината. "По принцип такива проекти, въобще големи проекти се финансират с около 1/3 собствени средства и 2/3 заемни средства, тоест около 120 милиона ще трябва да осигури Българският енергиен ходинг, останалите да бъдат търсени от кредитни институции", обясни пред "Нова тв" вчера сутринта министърът на икономиката Трайчо Трайков.


Той допълни, че България няма да участва в проекта с активи, нито ще се ползват средства от бюджета. Когато дойде времето, БЕХ ще разполага с необходимите средства, каза Трайков.


По темата за транзитните такси в интервю за в. "24 часа" премиерът Бойко Борисов отново обясни, че България ще получава над 2 млрд. долара, без да уточнява за какъв период. "Над 2 млрд. долара от транзитни такси ще получават българските правителства от този газопровод. Защо да не ги вземаме?


А от енергийните проекти, подписвани при Костов, сега дотираме цените и за ток, и за японския заем, и за какво ли не", каза Борисов. По изчисленията на икономическия министър Трайчо Трайков годишно България ще получава със 150 млн. долара повече в сравнение със сегашния приход от транзитни такси по съществуващия газопровод през Украйна. "Значи няма да са 100, ще са 250 милиона, това е грубата сметка", каза Трайков.


Изпълнителен директор на новосъздадената компания "Южен поток" АД е Георги Гегов, досегашен член на борда на директорите на "Булгартрансгаз". "Да е ясно, че, първо, е абсолютна спекулация това, което се тиражира по някои медии, че ще се апортират или залагат националните тръби - тръбите, собственост на "Булгартрансгаз", обяви Гегов по БНР.


По думите му става въпрос за изцяло нов проект. По-рано през деня премиерът Борисов също каза, че новите тръби ще бъдат по-големи от досега съществуващата транзитна мрежа в страната и ще бъдат изградени успоредно на нея. Според изчисленията на икономическото министерство инвестициите в проекта ще се изплатят за 15 години.


"Южен поток" е изцяло в плюс на България. Защото даваш територия, на която в момента има тръби. Нито ще се режат гори, нито ще се правят някакви нови инсталации, просто до сегашните тръби се поставят други, обясни Борисов.


По думите на премиера за съжаление алтернативният проект "Набуко" не бил приоритетен за Европейския съюз. Борисов обясни, че е предложил на общността изграждането на тръбата да се финансира с евросредства, но засега нямало отговор. Изграждането на тръбата обаче остава ключово за страната, каза Борисов.Бойко Борисов, премиер, пред в. "24 часа"
За съжаление "Набуко" не е приоритетен проект на Европа. Мога да го твърдя със сигурност, защото на всички нива поставих този въпрос. За него няма европейско финансиране, на България би струвал 2 млрд. евро. Откъде да ги взема? От заем - дефицитът ни автоматично отива на 6 - 7%. Ние предложихме, ако е приоритет, да се финансира от европейската банка. Глас в пустиня.


Трайчо Трайков, министър на икономиката и енергетиката, пред "Нова тв"
Ние сме в тази позиция, в която сме, и правим най-доброто от това, което имаме. И ако осъществим заедно (с Русия - бел. ред.) един проект, който освен икономически проект, който носи финансови ползи, е и проект на диверсификация на маршрутите, какво лошо. Напротив, аз дотук виждам само позитиви.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Както се казва - "Ако не беше трагично, щеше да е много комично"! Освен липса на административен капацитет има друг проблем. Криза на ценностите, криза на доверието, криза на институциите, криза на държавността – и най-вече криза във вярата, че бъдещето ни зависи от собствените ни усилия.

 2. 2 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Защо тогава беше този цирк с Путин. Някой в това правителство наясно ли е какво и как да бъде свършено. Има ли решение, законопроект или административен акт на това управлени който да не бъде поправян впоследствие. Някой някога виждал ли е управленската програма на ГЕРБ, или и тя е метафизична величина като дипломата на Царя, или бай Тошо. Все близки на сърцето на Боко тиквата.

  колкото повече,толкова повече
 3. 3 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1161 Весело

  Путин дойде за да демонстрира сила.
  Не случайно руските медии направиха "артилерийска подготовка"

  Какво се случи обаче:
  1. Бургас Александропулис - директно бе заявено че няма да го бъде.
  2. АЕЦ Белене - Руснаците сами си го натъкнаха с хвалбата за Китайските строежи на АЕЦ. Знаем че миналата година двамата китайци преговарящи бяха разстреляни и цената на техния АЕЦ (същия като Белене) е с цена 4 млрд. евро, всичко.
  Сега няма мърдане от тази цена.
  3. Южен поток.
  Борисов не случайно показа договора на ЕС. От 2012г. се въвежда правилото за разграничаване на производство, пренос и продажба на краен клиент.
  Именно за това и отпада Сащо Дончев.
  Не случайно ако се строи газопровода ще бъде финансиран първоначално от Газпром. Ако нещо се обърка да си му сърбат попарата.

  За нас българите срещата беше пълен успех. Не сме поели никакви ангажименти, а чакаме Газпром да си подобри офертата за цената за газа.
  Времето работи за нас и в ущърб на Русия.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 4. 4 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Цялата ни история е такава. Все надхитряме Русия и все ядем пердаха. Все сме по-умни и все ни яхат. Ние сме умни мазохисти, които не осъзнават кефа и все плачат на празни ясли.
  Да не се окаже истина това, че най добре ни "оправят" турския фес и руския ботуш.
  Фундаментален е отговора на въпроса: ако не сме мърша дали сме жертва на тарикатлъка си?

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
 5. 5 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1234 Весело

  София подготвя нов договор с Москва за газопровода

  Другари,
  Много бързо остаря предишния! Уж го подписаха преди два дена...

 6. 6 Профил на Бай Иван
  Бай Иван
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Има ли пилот в самолета??????????

 7. 7 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Цялата му работа на бат'Бойко е такава. С трайност няколко часа.
  То на газта майната и, ама се налага да ходи да вземе кученцето, че онова пичле, Путин, ще го застреля...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 8. 8
  ****

  Този коментар беше изтрит в 04:47 на 16/11/2010 от неговия автор.

 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  Майчице! Сега докато му обяснят на Боко какъв е проблема...


  Интересно че напъна към България идва от Европейската комисия, а баш наща комисарка Кристалка никаква я няма с Големите Съвети. Къде си ма, лельо, ела налей Акъл! Ще ти падне вестникарския индекс на цитиране и кво шъ прайм без твоя светъл лик.

 10. 10 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Цялата статия е изключително противоречива. В нея има взаимно изключващи се твърдения и тези. Например:
  "Може да има конфликт между законодателството на ЕС и сключеното споразумение за "Южен поток", подписано през 2008 г., обясни Холцнер. По думите й тя е получила уверение от България, че междуправителственото споразумение ще бъде поправено."
  И малко по надолу:
  "От Европейската комисия обясниха, че България е съгласувала с Брюксел споразумението за създаването на смесеното дружество за "Южен поток", което беше подписано в събота. Все още липсва точна информация за цената на проекта и транзитните такси, които ще получава България."
  И кое от двете е вярно?
  А иначе, мисля че построяването на газопровода е положително за нас. Единствения недостатък, и то сериозен, е че няма да можем да получаваме газ по него.

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#10] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Така е, защото "Дневник" са решили да смъцафръцат матриалчето в рубриката "Компании" и не обясняват, че ЕК протестира срещу клаузите на междуправителственото споразумение за "Южен поток", подписано от правителството на Съсела през 2008. В него не се предвижда достъп на трети страни до газопровода. А това е задължително според европейската енергийна харта.

 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До #11:
  Мисля, че не сте съвсем прав.
  1. Доколкото съм запознат, въпросната харта се отнася за свободния достъп до енергийните проводи /не само газопроводи/ и на други производители или доставчици, а не консуматори.
  2. Ето Ви мнение по този въпрос от друга медия:
  ".....сключеното през 2008 година междуправителствено споразумение за газопровода "Южен поток", за да се гарантира, че до тръбата ще имат равен достъп и други доставчици освен акционерите.
  След подписването на документа комисията е поискала с писмо да го види, но българските власти не са й отговорили, каза Марлене Холцнер, говорителка на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
  По-късно се изяснило, че достъпът до тръбата ще се регламентира в споразумението на фирмено ниво, което сключиха в събота "Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ).
  Така е постъпило и сегашното българско правителство преди БЕХ и "Газпром" да подпишат.

  "Бяхме помолени да предоставим помощ на България при договарянето на това споразумение", каза Холцнер. "То беше променено, включвайки важни промени".

  Главната сред тях е, че ако акционерите желаят да запазят част от капацитета на тръбата само за себе си, трябва да помолят за одобрението на националния регулатор и Европейската комисия. Такова изключение се прави само за новите газопроводи като стимул за инвеститорите. Запазени капацитети в съществуващата мрежа обаче не са позволени." 13. 13 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Абе последно 2.4 милиарда (според ББ) или 150 милиона (според Трайков) на година ще печелим?!
  Щото едно е медийна пропаганда, друго е премиера да ни заблуждава тотално?!
  Или само аз не разбирам или вече никой не слуша ББ!

 14. 14 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ПРОРОК ИЛИЯ
  В публикацията може да не е съвсем ясно, но все пак става ясно, че в "споразумението на фирмено ниво, което сключиха в събота "Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ)." има текстове, които ги е нямало в първоначалния договор от 2008 г. (независимо от причината) и че тези текстове засягат осигуряването на достъп до тръбата на трети страни (търговец, собственик на газ) в съответствие с евродирективите. Излиза, че руската страна е приела това.
  Казано просто, ЮП ше ги има, само ако отговаря на евродирективата.

 15. 15 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 968 Неутрално

  "По темата за транзитните такси в интервю за в. "24 часа" премиерът Бойко Борисов отново обясни, че България ще получава над 2 млрд. долара, без да уточнява за какъв период"

  Мисля, че много добре е уточнил.
  Ето цитат от Медиапул на същия този ББ:
  "Нещо, което ще ти носи всяка година 2 милиарда евро, а цената му е 500 милиона евро, аз мисля, че..."

  Освен това, известно е че сумата 2 милиарда евро ГОДИШНО беше спомената от путлер, така че никаква неяснота няма.

  Същественото е, че това е НАГЛА ЛЪЖА.

  Въпросната астрономическа сума противоречи на всякакви възможни разчети, тя е десетократно по-голяма от евентуалните приходи, които биха били реализирани при непрекъснато транзитиране на количества, равни на максималния планиран капацитет на газопровода(който също е нереален).
  А е добре известно, че този газопровод е просто байпас на основния през Украйна, тоест през него може и НИЩО да не се пренася, той ще служи просто като тояга в лапата на сибирската мечка, чрез която да държи в подчинение Украйна.

  И най-важният извод от дрънканиците за 2-та милиарда евро е, че начело на изпълнителната власт, на най-отговорния пост в държавата, стои екземпляр скаран с елементарната логика(не само икономическа, но и всякаква).
  Екземпляр без каквато и да е компетентност и квалификация, без способност да прави елементарни преценки.
  Екземпляр, който може да бъде излъган от всекиго и да повярва на всякакви лъжи.

  И ТОЗИ взема решения, съдбоносни за нацията...

 16. 16 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ако си спомняте преди около седмица повдигнах тук този въпрос, когато коментирахме предстоящата визита на Путин. (въпросът за достъп до тръбата на трета страна)
  Като гледам поведението на руската страна все повече си мисля, че се търсят краткосрочни политически ефекти за вътрешна консумация, отколкото реално изграждане на ЮП.

 17. 17 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  fireball
  Така си е и интересното е, че това беше оспорено не от друг, а от Петър ДИмитров. Паднах от смях, като го прочетах. Апологетите на ЮП, които ни засипваха с обещания за големи приходи от транзитни такси, си намериха майстора
  Никой не може да ни даде това, което Боко може да ни обещае.
  Трябва да отбележа и това, че нито един от форумните апологети на ЮП НЕ ИЗПОЛЗВА въпросната цифра.

 18. 18 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#17] от "Емо Ангелов":

  Дори да оставим настрана всякакви сметки за обем на транзита, цени на газа, размер на транзитните такси и т.н., нека само си представим такова чудо - инвестираш в нещо си 500 милиона и след това почваш да печелиш от това нещо по 2 милиарда годишно...

  Доколкото знам, такова ниво на възвъщаемост няма даже и в търговията с наркотици.

  За да повярваш, че такова нещо въобще е възможно, има едно важно и задължително условие - да си ПЪЛЕН ИДИОТ.

  Нека поклонниците на божествения ББ ме оборят.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1015 Весело

  Че сме се нагъзили /сефте?/ на Москва е ясно на цяла Европа , та даже и на френските цигани.
  Целта на правителството обаче е да излъже българския мат'рял, че такава работа нема...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK