Борисов: Ремонт на покрива не се прави, когато вали

Борисов: Ремонт на покрива не се прави, когато вали

© Надежда ЧипеваПремиерът Бойко Борисов защити пред представителите на бизнеса позицията си, че реформи не се правят по време на криза. "Ремонт на покрива се прави не когато вали. Когато в условията на криза ти тече и нямаш пари, какъв ремонт ще правиш? Ще смениш една - две керемидки, а ние искаме да сменим целия покрив" - с тези думи той отговори на оценката, изказана от председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) Огнян Донев, който посочи дефицита на реформи като основен минус на управлението на ГЕРБ. 


Борисов участва в Петата годишна среща на бизнеса и правителството, организирана от КРИБ и в. "Капитал".


Премиерът посочи, че междуправителственото споразумение между България и Русия за газопровода "Южен поток", подписано през 2008 г. от кабинета "Станишев", още тогава не е отговаряло на изискванията на Европейската комисия, за да стане европейски проект. Въпросът отново идва при нас, ние да вземаме решенията, каза Борисов.
В момента еврокомисарите и Европейската инвестиционна банка съдействат максимално на България за усвояването на еврофондовете, посочи премиерът. "Седим в доста пари, имаме кредити от Световната банка, ЕИБ и ЕБВР при доста ниски лихви, но сме решили да пазим трипроцентния дефицит, защото това носи други политически дивиденти за България", отбеляза той и предупреди: "Ако бяхме послушали президента Георги Първанов да вдигнем дефицита, рискувахме да ни вземат гласа от Европейския съвет през 2013 г."


През по-голямата част от изказването си Борисов говори за несвършеното от предишното правителство. "Мостът на бул. "Брюксел" (бел. ред към софийското летище) е най-кристалният пример за разликата между нас и предишният кабинет", заяви той и поясни: "Преди беше замазано върху старото, а сега има пълен ремонт с десетгодишна гаранция". "Нито един от вас не би допуснал да се работи така, както е работено, обърна се той към бизнесмените. "Подписвали са се големи инфраструктурни проекти, по тях до ден днешен се водят преговори, направени са три първи копки, а все още няма цена , каза той, намеквайки за АЕЦ "Белене".


След това премиерът прехвърли вниманието си върху незаконните постройки в Несебър и протестите на жителите на града срещу премахването им. "Много интересен народ сме - когато гледаме незаконните постройки, цъкаме с език и викаме: "Няма държава". Когато започнем да упражняваме закона, излизат деца, баби и майки и викат: "Умряхме, край", каза Борисов и продължи: "Туристите не искат да гледат селски кокошкарник. При нас събарянето на незаконни постройки се превръща във водеща новина, иска се беззаконието да се узакони. Това няма да стане."


Борисов прогнозира, че ако сега се направят отстъпки и "на тези хора сега им се прости", всички останали в Несебър ще вдигнат по още един етаж. "Или приемаме, че имаме държава, или узаконяваме кокошкарниците" - очерта възможностите той.


Премиерът засегна и темата за оправдателните присъди от последните месеци. Той прогнозира, че те  ще се отразят много тежко в доклада на Брюксел за напредъка на България, който се очаква през лятото, но "не можем да направим нищо повече".


Магистрали, естакади и спортна зала ще има, каза премиерът и завърши речта си с покана към бизнеса: "Инвестирайте смело". 

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Тоя просто е гениален. Друга дума няма. Как пък в цял свят не са толкова умни и навсякъде говорят за и правят реформи, само в малка България се е родил един истински титан на мисълта, който знае, че промени не се правят когато има проблем, а когато всичко си върви наред? Големи късметлий сме, ще знаете. Вероятно това е щото като отидем да гласуваме го правим с главите си, а не с гъзовете си - аз поне така си го обяснявам!

 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Ето ква е държавата, неправенето на еформи бетонира на 100% корумпираните институции като тая. Там са на 100% корумпирани и имат тотална нетърпимост към некорумпираните.
  За какво иде реч:

  Уволнен е автоинспекторът, сигнализирал за търговия с книжки
  16 Ноември 2010

  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=172553&srcpos=2

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Борисов: Ремонт на покрива не се прави, когато вали..))

  Ремонт или изхвърляне на простаци, начело на управление , МОЖЕ да се ИСКА ,да се прави ,по ВСЯКО време ..
  Покривит на къщите НЯМАТ отношение , към управлението на руски агенти , тодорживковци или руски агенти ..))

  BIG AL
 4. 4 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  В демокрация живеем, ВСЕ още ..)) , другарю..)))
  Или да чакаме, по руски модел , да измислите с гоце или някой друг , да правите руски "врътки" ??? )))

  BIG AL
 5. 5 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  МНОГО, много силно изказване на Бойко:

  Когато минаваме покрай незаконните постройки, всички цъкаме с език и викаме няма държава. Но когато прилагаме закона, то е толкова сълзлива работа - децата, бабата, майката, умряхме, край. Тези, които са били в Хърватия, видяхте ли такова нещо в Дубровник? 8,5 млрд. евро са приходите на Хърватия от туризъм. Туристите искат да отидат и да видят нещо автентично. Не искат да отидат да видят селски кокошарник, повече от ясно е. Но ние тук вече няколко дни водеща новина е как държавата иска да събори незаконните постройки. Къде биха го превърнали това в новина, че държавата иска да приложи закона? И в него няма (не пише) дали имаш две деца или не. Ами на мен много ми харесва карето пред “Шератон“, където е църквачката. Днес имаме сила и власт, може нощес да струпаме един кокошарник и ние и да кажем моите деца живеят тук, как ще бутате. Това е просто смешно, цинично и жалко. В чашата на язовира направил вила и ми сега що ще ми я бутате, дай да я узаконим. Ами ние самите искаме беззаконието да го узаконим. Няма да стане. Това е разликата, Криси, с останалите държави. Ние сме единственият народ може би с такава народопсихология. Надали в Швеция Андешко са го възпели като герой.


 6. 6 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не виждам защо плюете, че Бойко Борисов е тъп. Наистина не разбирам!? Човекът казва нещата простичко и ги нарича с истинските им имена. Ако вие сте по-умни как ли се изказвате (като се има предвид неграмотността в писанието на Alien, то надали и ума му е много на висота)? Имам чувствтото, че тълпите червени активисти пак са друснали меки телеса пред компютърчетата с цел - дискредитиране и оплюване на това правителство. Никой не ви вярва. Никой не ви иска. Вие сте ничие бъдеще и тъжно злобно настояще за самите себе си. Идете си в Сибир. И тримата.

  :)
 7. 7 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Няма друг такъв кретен!

 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Боко е толкова безинтересен вече Повтаря едно и също като съсипана грамофонна плоча. Виновен му съда, затова че МВР-то не може да събере годни обвинения, виновни му партиите, затова че преди не правили нещо, ами нямали са пари по европейските програми бе, Боко-и ти без тях щеше да си човъркаш само носа сега, виновен му материала за това, че не разбира че е бог-слънце, виновни му в Несебър че протестират за събарянетона кокошкарниците, а не се вижда,че поне една от големите незаконни постройки не пипна.. Жалка картина е Боко..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Снимката е добро попадение - напомня на Марлон Брандо в Кръстникът.

  Ако си представите и тежкия, хриплив и бавен глас... става сюрреалистично...

  "I'm gonna make him an offer he can't refuse."

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 10. 10
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:40 на 16/11/2010 от неговия автор.

 11. 11 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Борисов защитава грешните си представи , че за да прави реформи му трябват пари. Ако под реформа разбира да се натовари държавата с още социални ангажименти по-добре въобще да не ги започва. Това което ни трябва са нови закони освобождаващи държавата от ангажименти, които тя практически не може да осъществява независимо колко е богата. Никоя държава не може, нито някога е можела, тъй като с каквото и преразпределяне да се занимава ще има възможности за корупция. И макар, че идеален вариант няма днес виждаме, че държавите които се стремят към ограничаване на преразпределянето всъщност осигуряват по-висок жизнен стандарт на гражданите си. Ролята на държавата е да гарантира липсата на инструменти за користно преразпределяне на ресурсите в едно общество, а не сама да служи като такъв инструмент.

  Отделете време навреме.
 12. 12 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 515 Неутрално

  абе нашият мин председател покривите да не са му някакъв фетиш?
  Почвам да се притеснявам.
  С метафори говорят предимно султаните от приказките.

  И нали е на среща с бизнеса,
  що им говори за рушкане на незаконни покриви в несебър?
  И че ще прави някакъв кокошарник в центъра.

 13. 13 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#6] от "kakawida":

  Е от твоя е повече - това поне е очевидно. Айде на баня. И не забравяй да изпееш някой дитирамб за юнак Бойко и буля Цветелина.

 14. 14 Профил на nikiv25
  nikiv25
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "Седим в доста пари, имаме кредити от Световната банка, ЕИБ и ЕБВР при доста ниски лихви, но сме решили да пазим трипроцентния дефицит." Що не ни кажат от коя банка колко заеми са взели,с какви лихи и за какъв срок????

 15. 15 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това е. От тук нататък, не чакайте нищо по-различно и не правите сравнение с поведението на другите лидери и правителства. Нашия човек така си обеснява нещата в икономиката, понеже толкова му е образованието и нивото.

 16. 16 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#6] от "kakawida":

  Не съм против това, че Борисов говори на разбираем език, даже напротив. Против това съм, че не иска да проведе реформите от които имаме нужда, а имено да премахне социалистическите системи, които си функционират в страната във всяко едно отношение, много често добре опаковани със закони. А имено те са основа за наличната корупция. Стига социализъм.

  И както сам отбелязва бутането на незаконни сгради не би трябвало да се коментира даже. Но с бутането няма да се реформира системата защото това дори да се проведе (ще го отчетем тогава и ако се случи) това е борба с последствията а не с причините. Системата трябва да се реформира от към законите, а борбата трябва да започне от горе т.е. от министрите, които са отговорни за незаконните строежи в случая.

  Отделете време навреме.
 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Велик оратор ще да е ...
  "Пази се от гнева на речта и направлявай своята реч!
  Остави греховете на езика и с речта си бъди добродетелен!"
  Дхамапада. Словата на Буда
  ...втори дори първи...
  Св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски
  "Иоан бил такъв сладкодумен оратор и любим учител на всички, че в града нямало ни един, който да не желае да слуша беседите му. Когато хората научавали, че той ще държи проповед, с радост се стичали в църквата. Градските управници и съдии оставяли делата си, търговците - дюкяните си, занаятчиите - работата си, и бързали, за да послушат учението на Иоан, като се стараели да не пропуснат нито една дума, която излизала от неговите уста. Всички смятали за голяма загуба, ако не им се удавало да чуят сладките му слова. Ето защо го наричали с различни похвални имена - едни го славели като "Божии и Христови уста", други го назовавали "сладкодумен", а трети - "медоточив"."
  Из "Житие на светия наш отец Иоан Златоуст, патриарх Константинополски"
  Тук е мястото да припомня една приказка : „Ум царува, ум робува, ум патки пасе!”

 18. 18 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Човечецът просто не вижда по-далеч от носа си - живее в събитията на последните пет-десет дни и на следващите пет дни- Южен поток, мостът на булеварда, бутане на незаконни постройки... и толкоз .Няма мисъл, идея, да не говорим за план, за това , какво трябва да са направи в следващите месеци, камо ли години и повече.. Толкоз си може ,защото когато господ е давал акъл и компетентност на пожарникарите, той е гонил топката на поляната. В комбинация откровения му страх да не стъпи накриво и да не го разлюби електората, това е абсолютно неподходящия човек да прави реформи. Празнодумец, имитатор на активност, нагаждач, човек, за който казаната дума не значи нищо- може да се отметне във всеки следващ момент и го прави , щом усети накъде духа вятарът. Защото всяко негово решение е плод не на мисъл, а на първосигнален порив, и нормално е погрешно. Един балон, надут и всъщност празен, носен насам -натам от всеки полъх.  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 19. 19 Профил на tometo2
  tometo2
  Рейтинг: 402 Весело

  Този път г-н Борисов не е избрал подходящото сравнение за да подкрепи тезата си. Според мене положението на България по-скоро може да се оприличи на кораб с доста на брой малки пробойни, през които в него навлиза вода. Навлизащата в кораба вода не е в много големи количества и те не са критични за него, но ако не се вземат незабавни мерки, корабът след известно време все пак ще потъне. И на фона на тази ситуация, Борисов казва: "Няма да правим нищо, защото корабът потъва нормално".

 20. 20 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Някой тук иска реформи!

  Да стане България още по-разграден двор? Да се ликвидира здравната застраховка по мирикански образец? Да се намалят данъците от 10 на 5 процента? Да приватизираме болниците? Да приватизираме БАН?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 21. 21 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#11] от "dreamer":

  Напиши ясно от какви реформи се нуждае България в момента, според теб! Иначе се прелива от пусто в празно.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 22. 22 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Една новина, която няма да намерите в Дневник: НЦИОМ Одобрение за дейността на правителството през ноември изразяват 42% от изследването - с 4.5% повече отколкото през септември.

  http://dnes.dir.bg/news/pravitelstvo-gerb-predsrochni-izbori-7449080

  Одобрение за дейността на правителството през ноември изразяват 42% от изследването - с 4.5% повече отколкото през септември.

  Проучването на НЦИОМ показва подобни, но малко по-различни данни. Според него през ноември най-одобряваните членове на кабинета са Цветан Цветанов (с 54% одобрение), Мирослав Найденов ( 53%) и Росен Плевнелиев ( 52%). За разлика от Найденов и Плевнелиев, които през последните месеци неизменно се оказват в центъра на положителни събития, от началото на атаките срещу него, вицепремиерът губи 8% одобрение.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 23. 23 Профил на hristogd
  hristogd
  Рейтинг: 402 Весело

  Като ви чета коментарите имам чувството,че сте на конгрес на БСП.

 24. 24 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#23] от "hristogd":

  Дърти комуняги сме си ние...

 25. 25 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 740 Гневно

  Напротив, простако!!!!

  Ако една система работи идеално и носи дивиденти няма смисъл да бъде реформирана, но ако е в криза явно има някакъв проблем който трябва да се реши!!!

  Все едно да не вземаш лекарства докато си болен, а да изчакаш да оздравееш и тогава да си пиеш антибиотика.... Няма как да стане.... Мисъл малко, не става само с хватки и игри на лошото и доброто ченге...

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 26. 26 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Какви пари за реформи му трябват на тъпака пожарникар,по когото се прехласват позиналците от матряла ?
  Не му трябват пари за реформи -парите ще дойдат от реформи!
  Реформи с които ще редуцира бройката на шапкарската паплач от милиционери и военни в по-малко с 20-30 хиляди ,на търтеите от държавна и общинска администрация с още толкова ,че и повече/колко комитети,агенции,комисии неправещи нищо или дублиращи функциите си има/
  Реформи с които ще бъдат накарани дебелите гъзове от полицията и военните да се пенсионират като всеки друг,реформи с които няма да се дават по една торба мангизи на същите тези военни и милиционери при пенсиониране заради това че са им зараснали задниците за седалките на Астрите или за столовете в управленията .И стават оттам само да пият кафе на аванта или да си ходят в къщи!
  Верно ще им се платят обезщетения за безработица в първата година/мисля ,че са даже 8 месеца/ но след това държавата ще спести много милиони.
  Ама нема!!
  За Боко ,Цоко и гербаджийската сган в парламента милицията,реформата в нея ,даже мисълта за това е Табу.Защото са деца на милиционери,отгледани от милиционери ,учили за милиционери!
  Как може да мисли един такъв -като милиционер!!

  И още нещо някой да е виждал патрулиращ полицай-пешеходец?
  Ама не в Лондон и Ню Йорк ?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 27. 27 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#26] от "navy":

  Пари ще дойдат и от реформи при които ,ако направи това което съм написал в /26/ след това задължи гореописаните търтеи ,които ще останат да работят да си плащат здравните и пенсионни осигуровки от заплатите си също като Иван,Петкан и Драган.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK