Подготвят се стандарти за нискоенергийно строителство

Подготвят се стандарти за нискоенергийно строителство

© Надежда ЧипеваГрупа експерти разработва нови стандарти за нискоенергийно и зелено строителство като й е поставен срок да ги приключи в рамките на 6 месеца. Това съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който участва в Петата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и в. "Капитал".


"Това е една опция за хора, които инвестират в строителство по тези стандарти, да получат съответния сертификат", обясни Плевнелиев пред журналисти. По думите му след въвеждането им купувачите би следвало да се замислят къде да инвестират парите си, защото "независимо дали се купува панелка или луксозно строителство, винаги става въпрос за инвестиция, която трябва да се разглежда дългосрочно".


Сертификатите за стандартите ще бъдат давани от бизнеса, стана ясно още от думите на министъра. В момента в страната има доста консултантски компании, които оценяват енергийната ефективност на сградите и вероятно те ще се заемат с тази дейност в бъдеще.
Междувременно Плевнелиев съобщи пред бизнеса, че се подготвя възможност в програма "Регионално развитие" да има ресурс, който да бъде насочен към санирането на сградите. По думите става дума за около 80 млн. лв и по предварителни разчети те трябва да стигнат за около 600 панелни сгради.


Плевнелиев съобщи още, че е създадена и работна група, която подготвя облекчения за издаването на инфраструктурни и строителни разрешителни.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK