КФН: Шефът на "Холдинг Пътища" Орлин Хаджиянков е нарушил закона

Орлин Хаджиянков

© Красимир Юскеселиев

Орлин ХаджиянковПредседателят на съвета на директорите на контролирания от бизнесмена Васил Божков "Холдинг Пътища" - Орлин Хаджиянков, е нарушил закона, като не разкрил вътрешна информация около прехвърлянето на контрола в трите бивши дъщерни подразделения на компанията, които до неотдавна формираха съществена част от приходите и активите й - "Пътинженеринг-М", "Пътностроителна техника" и "Видапътстрой" и ще му бъдат съставени актове.


Това е резултатът от проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) във връзка с увеличението на капитала на трите дружества, при което холдингът се отказа от мажоритарния дял в тях в полза на кипърски офшорки срещу скромните 430 хил. лв., при положение че по последни отчети те имат сумарно 20 млн. лв. собствен капитал и 52 млн. лв. дълготрайни активи - над половината от консолидираните в целия холдинг. Съобщението е публикувано на страницата на комисията. 


КФН е открила и процедура по принудителна административна мярка срещу всички членове на съвета на директорите на "Холдинг пътища" предписваща предприемане на конкретни действия, насочени към защита на интересите на акционерите в публичното дружество, чрез своевременното разкриване на информация от страна на публичното дружество във връзка с придобиване и разпореждане с непреките акционерни участия на публичното дружество във "Видапътстрой", "Пътстроинженеринг-М" и "Пътностроителна техника", става ясно още от съобщението.
Оказва се, че и дружеството, чрез което "Холдинг пътища" притежаваше трите ключови компании - подхолдинга си "Пътища и магистрали", има опция за обратно изкупуване на акциите от увеличението на капитала на трите филиала, което също не е било разкрито като информация. Опцията дава право, но не и задължение "Холдинг пътища" да придобие обратно контрола в приходоносните "Видапътстрой", "Пътстроинженеринг-М" и "Пътностроителна техника", които участват в консорциума, който спечели търга за лот 4 на магистрала "Тракия" - една от най-големите поръчки в пътния бранш за стотици милиони левове.


В качеството си на представляващ "Холдинг Пътища", Орлин Хаджиянков не е разкрил в законоустановения срок публично информация за взетите решения на заседание на съвета на директорите на "Пътища и магистрали" , проведено на 3 август - за реда и начина на увеличение на капитала на дъщерните му дружества "Видапътстрой" , "Пътностроителна техника", "Пътстройинженеринг-М". Той е узнал вътрешна информация и е следвало да разкрие тази информация в законоустановения срок, се казва в становището на зам.-председателя на КФН, оглавяващ надзора на инвестиционната дейност в комисията - Димана Ранкова.


Констатациите от извършената проверка на "Холдинг Пътища", ще бъдат сведени на вниманието на Националната комисия за корпоративно управление  с оглед преценка от нейна страна за спазване на добрите корпоративни практики при извършеното увеличаване на капитала на дъщерните на "Пътища и магистрали" дружества, както и спазването на добрите практики от страна на публичното дружество, се казва още в информацията. КФН продължава проверката, касаеща наложени запори върху сметките на "Холдинг Пътища".


Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 572 Неутрално
 2. 2 Профил на VAL
  VAL
  Рейтинг: 367 Неутрално
 3. 3 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 767 Неутрално

  А НАП ще каже ли нещо по въпроса с прехвърлянето на дялове на очевидно занижени цени?

  Или в момента още броят трудовия стаж на А. Иванов и ЦвЦв?

 4. 4
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:59 на 17/11/2010 от неговия автор.

 5. 5 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 572 Неутрално

  На това му се казва кражба от акционерите. Разпродажба на активи на символични цени...

  www.dobribozhilov.com
 6. 6 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 470 Неутрално

  а дали кфн няма да защити финансовия интерес на акционерите. защото в случая става дума за доверието в целия пазар. за съжаление май пак кучето ще си лае, а керванът ще си върви.....ето заради което не искам да ме осигуряват пенсионни фондове инвестиращи в българия...

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 7. 7 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Весело

  Му-ха-ха-ха-хааа...
  Много поздрави на Софийската Борса!!!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 8. 8 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 624 Весело

  Да бе, пазарувайте патките на БФБ-то. И без това оборота на борсичката е като на тая у Слатина - плодовозеленчуковата. Чакайте тоя от снимката и шефа му Черепа да ви направят милионери. Да могат да го направят, ако преди това сте били милиардери......(стария виц)

  Всички нива на компетентност в тази държавица са сведени до новито на средностатистически овчар!

  Последно: В тази наша държавица НЯМА един работещ нормално пазар, който да се саморегулира на пазарен принцип, конкуренции и такива неща, познати ни от учебниците по икономика. Няма ЕДИН, за цвят един пазар!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 9. 9 Профил на Doncho
  Doncho
  Рейтинг: 367 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK