АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" може да се влеят в НЕК

АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" може да се влеят в Националната електрическа компания (НЕК), която да бъде извадена от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това съобщи депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, член парламентарната икономическа комисия, по време на конференция за ВЕИ проектите в България.


В момента работна група към нея подготвя промени в енергийните закони.
Целта на промяната е компанията да стане по-конкурентоспособна, след като в нея се влеят двете дружества производители на енергия, обясни Николов. В момента дружеството работи предимно със заемни средства, като съотношението е 70 на 30 на сто.


Николов съобщи, че в момента правителството съгласува с Брюксел няколко варианта за преструктуриране на холдинга. Освен вливане на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ Марица-изток 2" в НЕК е възможно ЕСО и "Булгартрансгаз" като оператори на мрежи да бъдат обединени в обща компания на пряко подчинение на министерството на икономиката. Така България ще се опита да удовлетвори изискванията на третия енергиен пакет на ЕС, който влиза в сила от март 2011 г.
Според него производителите и доставчиците на енергия не трябва да са в една компания. Все още не е ясно какво ще стане с останалите дружества в БЕХ и дали той ще продължи да съществува. За неговото закриване се говори от август 2009 г. В БЕХ влизат ТЕЦ "Марица-изток 2", "Мини Марица-изток", АЕЦ "Козлодуй", НЕК, "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и "Булгартел".


Преди година икономическият министър Трайчо Трайков съобщи, че БЕХ ще бъде преструктуриран, като най-вероятно от него ще бъдат извадени Електроенергийният системен оператор и "Булгартрансгаз". За срок на преструктуриране беше обявен април 2010 г. Досега компанията не е променила структурата си, а само е сменила ръководството си.


В началото на 2010 г. беше предложен вариант, при който ще бъдат създадени два два нови холдинга на мястото на БЕХ - газов и енергиен.


"Очакваме плана за развитие на НЕК до 2020 г. Присъединяването на нови мощности от ВЕИ хвана компанията й дъщерното й дружество ЕСО неподготвени в Североизточна България", обясни депутатът. По думите му компанията не може да подсили мрежата си в региона, защото това означава да спре да изкупува цялата електроенергия от възобновяеми източници.


Мощността на мрежата в региона е 160 мегавата, което е крайно недостатъчно, съобщи преди ден изпълнителният директор на компанията Красимир Първанов. Тогава той призна, че за последните години НЕК не е правил никакви инвестиции в електропреносната си мрежа. Първанов припомни, че един от сериозните проблеми на компанията са дългосрочните й договори с централите "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", които са собственост съответно на американската AES и италианската "Енел".


"В момента изкупуваме енергия от проби на "Марица-изток 1", което е губещо за нас, но нищо не може да направим", обясни Първанов. Той прогнозира, че заради това НЕК и ЕСО ще понесат сериозни загуби.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Вместо да ги приватизират и дадат на пенсионни фондове, те ги сливат?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 2. 2 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  пак някой лобира за нещо и няма стратегия за развитието им, нали?

  затова и само ги сливаме и разделяме...

  РЕФОРМИ !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK