Банките ще управляват европарите за бизнеса

Моделът ще се въведе експериментално от догодина

Томислав Дончев

© Дневник

Томислав Дончев
Гърция и Унгария прилагат тази практика, преди - и Италия

Банките ще поемат управлението на евросредствата за бизнеса. Първоначално те ще се включат експериментално от догодина, а ако моделът се окаже успешен, ще поемат управлението изцяло през следващия програмен период 2014 г. - 2020 г.


Това съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев в четвъртък. Целта на експеримента е да се ускори усвояването на средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност" и по програма "Развитие на селските райони", каза Дончев.
В момента обработката на проектите по двете програми, които са насочени основно към бизнеса, е забавена. По програмата за развитие на селските райони сега се подписват договори по проекти, подадени в края на 2008 г. и началото на 2009 г.


По "Конкурентоспособност" правителството на Бойко Борисов все още не е сключвало договори с бизнеса. Банките също участват в процеса, защото на много от предприятията и фермерите отпускат кредити, за да реализират проектите си и средствата впоследствие се възстановяват от европейските фондове.


От обясненията по време на конференция за усвояване на евросредствата вчера стана ясно, че досега тази практика се е прилагала или се прилага в три от 27-те държави - членки на ЕС - Италия, Гърция и Унгария.


Екип от експерти на държавната администрация и на Асоциацията на банките в момента се разработват механизма за включване на кредитните институции в процеса. Идеята е те да приемат проектите, да им правят оценка, да следят за изпълнението им с проверки на място. Сключването на договорите с бенефициентите и плащанията ще останат задължения на държавната администрация.


Банките ще отговарят за подготовката и мониторинга на проектите, така управляващите органи по програмите ще могат да се съсредоточат върху политиките и контрола по усвояването на средствата, каза Меглена Плугчиева, депутат от БСП и вицепремиер по еврофондовете в предишния кабинет. Тя представи чуждия опит в тази сфера.


Чака се становището на Асоциацията на банките за механизма за включването им, каза министър Дончев. По думите му все още не са изчистени въпросите с това кой ще поеме риска, ако се наложат финансови корекции и има неправомерни плащания, както и дали банките ще действат като междинно звено или финансов посредник.


Действително на 19 ноември трябва да дадем становището по проекта, но то все още не е готово, каза вчера следобед Виолина Маринова, председател на управителния съвет на банковата асоциация и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Тя посочи, че има различни подходи, но целта е една - ускоряване на обработването на документите и опростяване на процедурите.


Това предложение сме го отправяли няколко пъти на предишното правителство, хубаво е, че сегашното го взе насериозно, каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк и член на УС на асоциацията. Според него аутсорсването на обработката на документите значително ще ускори процеса.


Банковата система има капацитет от 30 хил. специалисти, защото оценяването на един европроект е сходно с отпускането на кредит, каза Хампарцумян. По думите му "ролята на държавата ще е да договаря евросредствата на едро и да контролира изразходването им, докато банките ще отговарят за детайлите по изпълнението".


"Разбира се, че банките ще печелят от тази дейност, но и икономиката също ще печели", каза Хампарцумян. "Предложението е разумно, имаме достатъчно ефективни механизми, за да направим процеса по усвояване на средствата по-работещ", каза и Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк и член на УС на асоциацията.


Имаме принципно съгласие банките да работят заедно с междинните звена по време на пилотния проект, коментираха от програма "Конкурентоспособност". Междинно звено по тази програма е Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия.


От управляващия орган на програмата казаха, че е удачно банките да поемат финансовата оценка на проектите, защото имат опит в тази дейност. Шефът на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, който отговаря за програмата за селските райони, не беше открит за коментар до редакционното приключване на броя.


Необходима е сериозна публична дискусия за включването на банките в процеса на управление на еврофондовете, смята Красимир Киряков, председател на управителния съвет на Асоциацията на консултантите по европроекти. Според него не е необходима рязка смяна на правилата в средата на програмния период, защото това ще забави усвояването на средствата. Ако този механизъм се приложи пилотно и се окаже успешен, тогава може да се заложи за следващите 7 години, каза Киряков.Гърция и Унгария прилагат тази практика, преди - и Италия

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 497 Неутрално
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Това е все едно овчар да повери стадото си на глутница вълци!

 3. 3 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 497 Гневно

  Започва да става ясно защо банкерите инвестираха това правителство да дойде на власт. Нов грабеж, този път по-рафиниран, защото банките в България са с чужди собственици. Т.е. огромната част от европарите, предназначени за България ще отпътува в чужбина, Италия, Гърция, Унгария, Германия и т.н. Само там където трябва да влязат- в българския бизнес, няма да влязат. И то не само защото това правителство е по-тъпо от обувката ми, а защото се е продало априори на тези банки!

 4. 4 Профил на Зай Бай
  Зай Бай
  Рейтинг: 442 Гневно

  А, бе, плювалници, хората търсят начин да ускорят нещата, вие какво искате. Това да не е като да продаваш вафли? Ако има възможност, частната инициатива винаги ще е по-бърза от държавната машина.

 5. 5 Профил на fairenough
  fairenough
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И защо пак експерименти? Не може ли да се съберете в една стая, да си направите експериментална комисия, дайте им да научат правилата за оценка на проектите, още няколко ПМС-та, включително и 55-то. След това им дайте 200 проекта (ако не се сещате, просто вземете реално подадени такива за експеримента). Нека вездесъщият Левон Хампарцумян да бъде председател на такава комисия. След това направете нова група и им дайте тръжните документи на нови 200 фирми. През цялото време стойте и им гледайте сеира.

  Ако схемаха проработи действайте. Но в комисията, която ще решава дали това работи нека бъдат експерти от МИЕТ и такива от МФ, поканете и някой от ЕК.

  Но моля ви, стига вече експерименти, ако фармацевтите си правеха експерименти с хора, а не с мишки какво би станало. Не ни правете на мишлета, г-н Дончев!

  Гърция, Италия... Не са ли именно те водещи страни по измами със средства от еврофондовете? Много добра практика ще приложим и у нас.

 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не мога да си представя по подходящ оценител на рентабилноста на един проект от една банка.
  Това им е бизнеса, с това се занимават всеки ден, с това си изкарват печалбата.
  Държавните чиновници първо са некомпетентни, второ са корумпирани, трето са некадърни.

  Хампарцумян плюс това е достатъчно прям да каже че и банките ще печелят от едно такова развитие, само че в сравнение със загубите причинени от корупция при държавно управление на парите, това ще е като капка в морето.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 497 Гневно

  До коментар [#4] от "Зай Бай":
  Със сигурност частната машина ще крадне по-бързо от държавната. От 11 години съм в частната сфера и съм сигурен в това, което твърдя. Сега, след като програмите са тръгнали през държавата, да сменя цялата организация е признак преди всичко на необуздан стремеж да се разбъркат картите и да се вредят банковите хиени на първа линия на грабежа. Какво- тези 30 000 банкови служители, които трябва да ускорят процеса на усвояване на европарите с какво са доказали, че са по-успешни? Нима не са те тези, които раздаваха с щедра ръка необезпечени кредити на куцо и сакато, само срещу лична карта. Сега същите тези "специалисти" ще ми определят дали проекта е иновационен или не? Та те са напълно кухи лейки в технологиите, а и във финансите са измислени и назначени авторитети.

 8. 8 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Ето и линка към първата статия на в."Дневник" по темата!

  Коментариите за подобно журналистическо поведение оставям на участниците във форума.

  http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/2010/11/18/995410_bankite_se_vkljuchvat_v_usvoiavaneto_na_evrofondovete/#comments

  Би мибило интересно да прочета и някакъв коментар иот представител на в."Дневник"!

  Хитростта пречи на мисълта!
 9. 9 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "NPaine":
  Разсъждаваш много теоретично! Да в нормалните държави нормалните банки са добри оценители на рентабилност. Макар, че с последната финасова криза в Америка и този постулат беше оборен. Банките вече не са тези консервативни и справедливи от финансова гледна точка институции- те участват в надуването на все нови и нови балони. Но да се върнем на нашите банки. Откъде нашите банки имат опит в инвестиране и оценка на рентабилност в технологичната сфера? Това което през последните 20 години са кредитирали са строителните балони и покупките на вносна битова техника. Те никога не са стъпвали на полето на развитието- било в индустрия, било в земеделие, било в транспорт. Това което ще стане е следното - държавата през последните години инвестира и създаде определен тънък слой от такива специалисти. Сега Сибанк, УниКредит и т.н. ще приватизират тези усилия на държавата (просто ще им подарят разработен бизнес, за без пари). Но това не е толкова значимо! По-лошото е че полза за малкия и средния бизнес няма да има, просто процеса на усвояване на тези пари ще пренасочи своя акцент- вместо да помогне на българските фирми ще спасява закъсали банки!

 10. 10 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Айде пооблажиха някоя и друга банка с някой и дуг милион я за комисионна, я за лихва .... малоумна работа Дончев !

 11. 11 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Разбра се ,че банките ще ПЕЧЕЛЯТ от тази дейност"
  Левон Хампарцумян.
  Ще припомня само на всички участници въ в форума ,че преди по малко от месец оглавяващата рейтинговата класация за най -стойностен политик другарката Кристалина Георгиева доведе в България бившия си шеф от световната банка със същата мисия. Световната банка да поеме управлението на евросредствата за България отпускан ни от Брюксел, ката държава членка на ЕС.
  Замириса на пари и лешоядите се появиха. Банки ,Световна банка фондове -цялото алчно войнство.Сега Бойко и агента на световната банка Дянков ше трябва да посочат Лешояда .
  И отчайващо прав е СТЕНЛИ№3 "Само там където трябват да влезат парите- в българския бизнес,няма да влязат".

 12. 12 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Гневно

  В едно свое интервю пред в."Каппитал" г-жа Кристалина Георгиева (Комисар в ЕС,интервюто бе след избирането и) ясно и точно ни показа пътя известен повече от век.
  "Да се поканят, междунардни фирми специализирани по инженерингови проекти! Да се поканят независими експерти за усвояването на Еврофондовете в България! Да се поиска помощ от вън при тази липса на административен капацитет*.Т.е. стриктно да се прилага Правилника и договорите на ФИДИК!"
  Това ще ни излезе в пъти по евтино като разход, да не говорим за ползи. Целта е не само да се усвояват пари, но и да се създаде подходяща практика, да се създадат кадри е да се събиуди конкуренцията. Неща чужди на нашата политическа практика където честността е чужда думата думата конкуренция ( означава натдаване в подкупите за властимащите)!
  Всичко останало е опит за крадене и балканско усукване!
  Типично ГЕРБаджийски ТАРИКАТЛЪЦИ НА ДРЕБНО!
  Или както се изрази един автор в рубриката "Анализи"(тук в ел.издание на в.Дневник)


  ЦИГАНИЗАЦИЯ...


  * Липсата на административен капацитет е в резултата на наглата партизанщина във всички сфери на обществения и икономическия живот. Придобила своя връх с назначаването на една малолетна за шеф на фонд "Земеделие" от г-н Борисов, (та същата не пущала хората и до тоалетната извън определеното за това време!) забременяла по-спешност за да се измъкне от създадения от нея батак. Батак за който ще плащаме всички ние.

  Хитростта пречи на мисълта!
 13. 13 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#11] от "hyram1":

  Бъркате нещата!
  Приликата между световната банка и нашите банки е като в онзи виц за приликата между"стол" и "електрическия стол"!

  Хитростта пречи на мисълта!
 14. 14
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 15. 15 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  До коментар [#6] от "NPaine":

  В голяма част от проектите, за които се кандидатства въпроса не опира до рентабилност.
  Там си има граници на разходите по видове дейности: от и до.
  При изготвянето на проектите, ти трябва да представиш така наречената спецификация за разходите и набор от изискуеми документи. Тези условия са записани в Наредбата за всяка една програма, дори за отделните мерки има различни наредби.
  Задачата на приемащия проекта е да провери дали проекта е в рамките на допустимите разходи и дали са представен набора от документи.
  После се започва едно чакане от около половин година за да ти одобрят проекта, да ти извършат два пъти мониторинг на извършената работа и към 20 месец да сключат договор с теб, че си одобрен като бенефициент. После започва едно около 4 месечно приемане на работата и представяне на нов набор от документи. Ако си достатъчно настоятелен /като мен/ на 25 месец получаваш субсидията. Но никога на 100%, защото все ще си "настъпил котето" някъде.
  Кандидатствала съм по два проекта - единият е одобрен и изплатен, другият само одобрен /плащането ми е на фаза "изчакване/.
  Та искам да кажа, че ми е малко трудно да видя ролята на банките в цялата схема, независимо че имат на 30000 квалифицирани служители.
  Особено ако трябва да оценяват работа, свързана със земеделие или да речем строеж на пътища /защото нали ще правят наблюдение/

 16. 16 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 666 Любопитно

  чудесна идея, въпреки че политически много неудобна, защото хората не обичат особено много банките. така ще се прехвърлят задачи, за които администрацията няма капацитет към банките, които би трябвало да се справят по-добре... разбира се съмнения за злоупотреби винаги ще има, особено сред комуноидната част от населението, но не само, защото сме българия... така или иначе ако има проблеми парите ще ни бъдат спрени от ЕС и кой откъде е - ако пък не усвоемостта ще се подобри и това ще е добре за всички....

 17. 17 Профил на redneckyt
  redneckyt
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пази боже сляпо да прогледа...

  http://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_Great_Depression
 18. 18 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 666 Любопитно

  До коментар [#14] от "SorryLol":

  мой човек, на буля гинка от 578-ми кабинет в министерство на икономиката ли да възложим задачата - та тя не може сама да си пусне компютъра, мързи я да гледа и е леко глуповата, чака пенсия горката и с нищо не иска да я занимават - оставаше да се напъне малко за някакви си пари за земеделските производители... това с 96-та стана преди да има големи западни банкови групи да въртят 90% от банките в българия и преди валутния борд... ако не ги усвоим тези пари ги губим, така че няма какво да се оплакваш - по-скоро трябва да си недоволен, че досега усвояваме 0.7% или нещо подобно - там е истинския проблем, не че ако си свършат добре работата банките ще вземат малко пари като комисионни и 3/4 ще ги дадат за заплати и други разходи, които пак ще останат в българия...

 19. 19 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Сега герберите се закопаха. Хората и без това мразят банките и сега когато насила са вкарани в ръцете им ще си го изкарат на тъпия пэжарникар. За какво бяха тия пари и време за обучение на администрацията, като сега ще прехвърлят кокала на банките, които вече бе споменато по-нагоре, са чужди и не им дреме за развитието на бизнеса в България.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 20. 20 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боги": Тези пари са единствения шанс за финансиране на малки и средни фирми в България в обозримо бъдеще. Искаш да ни убедиш, че поради съзнателно докараната от правителството патова ситуация, е по-добре да се дадат тези фондове на закъсалите банки, за да ги "усвоят" на 3/4 за заплати и други разходи ( представителни, коли, тийм билдинг и други простотии)? Не мога да повярвам че има българи, които пригласят на такава теза!

 21. 21
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 22. 22 Профил на mned
  mned
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "Stream":

  Правилата на ФИДИК са "добра практика", но не са стандарт, който трябва да се сладва неотклонно.

 23. 23 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1366 Весело

  А ние дори знаем кои са банките!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 24. 24 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Закакви банки говорите бехора?
  Те не могат едно строителство на хотели да контролират еврофондове ще контролират и то във Водния сектор където всичко е под земята. Как си я представяте тази работа, освен като ОТКРОВЕН ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ.
  Харата по света са го намислили как да строят и в "Долна Волта" и в "Зимбабве" и на "Малдивите" ако щете. И го правят над сто години чрез "Инженерите консултанти" и "Правилника на ФИДИК"! Как мислите че сее строило в Британската империя.
  В Африка да не са помалко крадливи от нас или политиците им са по-малко корумпирани от нашите.
  Това е истината! Ходи подкупи Английски резидент инженер да видиш какво ще стане. Да видиш как изхвърча любимия на министър Плевненлиев строителен менажер Вальо Василев (оз.ст.л-т от Строителни войски) като мръсно коте от обект "балканфарма - дупница" през 2002г. Изхвърча за български номера и създаване на сплетни. Аз съм бил там и имам препоръка от същия този (РЕЗИДЕНТ) инженер.
  Знаете ли ако този същия Инженер бе на магистрала Люлин какво щеше да става с "Лапа Мангиз" Турция (Мапа Ченгиз визирам). Ами на Летище София? Ами на магистрала Тракия?
  Да но ако се строи по този начин няма да има пари нито за Доганя нито за г-н пожарникаря. Междувпрочем щеима но само 7%,
  цитирам по-памет. До седем процента от стойността на обекта могат да се отделят за "СТИМУЛИРАНЕ ОТЗИВЧИВОСТА НА МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ"!
  Но сгоспода поне ще имаме водопроводи и канализации идр. неща.
  И стига сте ревали за Българския бизнес. Той е откровенно крадлив, непочтен и склонен да прави всякакви технологични нарушения. Той българския бизнесмен предпочита да назначава полуграмотни идиоти, специалисти от близка специалност но не същата и т.н.т. Пладнешки грабеж, като за последно!
  След като избрахме Борисов за министър председател! Какво искаме от българския бизнес?Та Борисов нищо не е довършил като хората? Дай му ленти да реже, надетски градини!
  Скоро ще започне и кошчета за боклук да открива!

  А сега за Банките!
  Тание плащаме най високите кредити в ЕС , 9,3 % годишно оскъпяване за ипотечни и потребителски кредити за България и 6,7% за аналогичен кредит за Румъния(на 2-ро място)!
  А сега за какво говорим! За картелно споразумение!
  На всеки ъгъл имаме банков клон! Едно кафе няма къде да пие човек!
  Като Премиера спи с банкерка, да надминем Швейцария по брой на банките ли?
  Айде стига гербаджийски простотии.
  Че ставате смешни!

  ПО СВЕТА СЕ СТРОИ С ИНЖЕНЕРИ А НЕ С БАНКЕРИ!

  Хитростта пречи на мисълта!
 25. 25 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#22] от "mned":

  А КОИ СТАНДАРТ ДА СЛЕДВАМЕ, КАТО СМЕ МАЛОУМНИ И КРАДЛИВИ ?

  Хитростта пречи на мисълта!
 26. 26 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#23] от "Славена": Разбира се, че знаем! Погледни в сайта в който пишем, че от един месец СиБанк набира специалисти по оценяване на проекти за финансиране на МСП.
  Според мен, ако все пак е необходимо да има банка в този бизнес, нека да е държавната банка за развитие. Така поне няма да има съмнения в нашия любим премиер

 27. 27 Профил на dan1koplatec1t
  dan1koplatec1t
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Идеята е добра, но предвид минали и настоящи практики в прокарването на добри идеи на кабинета Борисов можем да бъдем доста скептични. Опасностите са :
  1. Проектите да минават само през "наши" банки например СиБанк и личните документи, винетки и т. н. Държавните фирми и учреждения си държат парите предимно в три банки: Корпоративна търговска, Централна кооперативна и пак СиБанк.
  2. Идеята ще се изкриви по пътя към прилагането й както със всичко с каквото се захванат ГЕРБ пример - национализацията на пенсинните фондове, друг пример обещанието да не се вдигат данъци, а те се вдигат - за туризма и акцизите.

 28. 28
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#24] от "Stream":

  Ех горкия как се е растроил.. какво стана бе миличко.. да не фалира фирмата за кражби от фондовете..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 31. 31 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 442 Гневно

  когато разбрах наскоро от новините,че в България са най - високите лихви в Европа се отвратих всички банки.
  Може ли в най - бедната държава в Европа - Абсурдистан да има най високите лихви по ипотечните кредити и наи скъпите мобилни телефонни разговори, най - скъпият ток ???
  БОКЛУЦИ това ли Ви е социална държава, това ли ви е социалната политика ? Не това е гавра и геноцит, жалка история.......

 32. 32 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#29] от "Раз печки, раз кюнци":

  Е сега мога да си легна спокойно! Специалиста по всичко в държавата, демократа на демократите взе отношение и се изходи по въпроса Лека нощ- държавата, политиката, икономиката и лични любимия ни премиер е в сигурни ръце Спете спокойно българи! И да не си помислите да противоречите на правителството и неговия кюнец

 33. 33 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#32] от "Стенли1":
  Всяко правителство си личи по кюнеца!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 34. 34 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#28] от "SorryLol":

  И на меше ми се щеше да не съм прав!
  Ама за най голямо мое съжаление съм близо до истината!
  Аз съм бил участник в много от тези обекти и съм се нагледал на изключителни "простотий", на хора които правят отговорни заварки и които не са си получавали от три месеца парите! На проектантки които ги е страх да дишат, камо ли да отстояват решение. На невероятни бандитски косорциуми!
  На "бизнесмени" със свински очички правеши оперативки от 19.00 до полунощ в които да говорят общи приказки(аодно практика в Линднер).
  На "наздзорници"* не само затворили очи но и прикрили ги с ходилата си!
  Аз съм свидетел на една действителност, която трудно би описал и Дж.Оруел.
  Истината тук е, че това (водния сектор) е монопол и тук се крият много интереси. Монопола е близък до сърцето "червено-комунистическо&quot; печалбата ти е вързана! ДЕВЕТ КОЖИ ДЕРАТ и за още питат.

  * те вече са се нарекли и "консултанти" по подобие на западните си колеги , ама да не сеповтарям за стола (виж.пост № 13)

  Но най добре го е казал поета:

  ЖИВИ В ОГЪНЯ ГОРИМ

  Дамян П. Дамянов

  Дорде народът ни
  от глад и мор се люшка,
  те и с краката си крадат...
  Ограбизация,
  Извършвана от не една върхушка,
  Нарекла своя обир див
  “приватизация”.
  * * *
  Чудим се защо у нас навред
  липсва въздухът ни лански.
  Дишаме не въздух – бяс –
  смесица от руски газ
  и смръдня американска.
  * * *
  Живи в огъня горим –
  Огън, стъкнат от бездария.
  ...Гъските спасиха Рим,
  но подпалиха България.

  Хитростта пречи на мисълта!
 35. 35 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "NPaine":

  моят проблем е в липсата на същтностна подготовка за инвестиции в банките и служителите им. сегашния модел на отпускане на кредити е спускане на рамка от централата и увереност за достатъчно обезпечение (120-150% от кредита). управлението на проекти е по-различно и изисква креативност, разбиране на конкретната идея. да не говорим, че корупцията въобще не е далеч от банковия бизнес....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 36. 36 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Кой,ако не банките;кога,ако не сега....

 37. 37 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#6] от "NPaine":
  сложих +, защото банките при всички случаи са за предпочитане пред държавните чиновници по финансов анализ, но не бива да забравяме, че банките са пропити също от стажанти и ниско квалифицирани кадри, влияят се от одитори, които не са влизали в предприятията, които одитират /имам такива случаи/ и също не са особено компетентни по "Конкурентноспособност&quot;. Като се прибави лошо управляван портфейл - има опасност да насочват финансиране на проекти с цел "закупуване на офиси" или други подобни активи, за сметка на финансиране конкурентноспособните бизнеси.

 38. 38 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 598 Неутрално

  така трябваше да бъде от самото начало за да не се стига до ограбване на евро парите както се е получило.
  друг е въпроса кой стои зад банките - то се знае че това са бившите комунисти, но ако не искахте да е така да бяхте им отрязали главите още преди 20 години.
  сега ако има злоупотре3би с тези евро пари банките ще са тези които ще са отговорни и които трябва да ги връщат а не вие народа с просешката тояга.

 39. 39
  ****

  Този коментар беше изтрит в 23:09 на 18/11/2010 от неговия автор.

 40. 40 Профил на chyene
  chyene
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Ема как така, уж всичко основно за Общините, а пък министерства и банки измислят регламента за управление и усвояване на средствата от фондовете. Къде са общините тук? А и защо само за кокурентоспособност?! Ами по ОП "Околна среда" ?! Знаете ли какво, я по-добре дайте държавата да се управлява от общините, никаква централна власт и народно събрание не ни трябват. И сами ще се оправим.

 41. 41 Профил на taco
  taco
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ей тия чифути спирка нямат! Сега нито една българска фирма няма да вземе и лев!

  Каквото и да ви говорят става дума за любов!
 42. 42 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Чудя се и не мога да разбера "смешния плач" на някои форумисти (не го е казал Гоце, а Ботев). Бойко отвори затворените фондове. Вдигна усвояването до 17% с изгледи да нараства. Назначи администрация да помага с писането на проекти защото народът български няма идеи какво да прави с тези пари освен да ги краде. Сега предлага и начин за контрол без да се ангажира държавната администрация (т.е. безплатно за всички нас) и пак има недоволни.

  Какво всъщност предлагате? Отрицанието на един лош проект е по-лошо нещо и от самия проект ако насреща не бъде предложено нещо разумно.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 43. 43 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#42] от "emil_":

  Предлагаме пожарникаря да си гледа маркучите!
  На времето след освобождението ни от Турско робство, нашите политици като не знаели какво да правят копирали дословно от страните които са го направили.
  Предлагаме да се прилага опита доказан по света в продължение на повече от столетие!
  Уйнстън Чърчил на времето е казал: " Аз знам, че демокрацията не е идеалния строй,но като няма по добро прилагаме нея!"

  Предлагаме да започне да се поставя основата на една реално работеща икономика. на свободен пазар а не на толериране на тези и онези!
  Предлагаме капиталистически път на развитие а не "тлеещ социализъм" - (разбирай олигархичен капитализъм)! Предлагаме толелиране на инициативата на отделния индивид и група индивиди! Предлагаме ясни и точни правила. А не бюрократично-политиканскаа игра на "тука има тука нема". И т.н.т.

  Хитростта пречи на мисълта!
 44. 44 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#42] от "emil_":

  Къде бе господине ги видяхте тези 17 % усвояване?
  Освен в речите на любимия Ви вожд къде другаде са посочени тези неща.
  Защо не отидете в Смолян да видите как се изпълвнява воден цикъл по проект нямащ нищо общо с действителното състояниена нещата? По проект, които е направет по бъдещо градоустройственно решение!
  И ако не отидете Вие предлагам накои от посолствата на ЕС да си изпратят хората там, а също и в гр. Сливен и в гр.Ямбол и т.н.т.
  То работа за ОЛАФ много!
  Въпреки, че за някои УЛАФ* може да изглежда,че всичко е ОК!

  * - луд, загубен (жаргонен израз от Северозападнала българия)

  Хитростта пречи на мисълта!
 45. 45 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Иззеха доходния бизнес на сума ти малоумни селяндури и андрешковци, назначени на държавна софра поради партийна принадлежност. Огромен рев, огромен ви казвам. Вече няма да става с бутане под масата, кило сланина и спонсориране на партията кърмилница. УЖАС!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 46. 46 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 946 Неутрално

  БРАВО! ТОВА ЩЕ Е ПЪРВОТО СМИСЛЕНО РЕШЕНИЕ НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО!

 47. 47 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Предложението е разумно, каза Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк. това означава 1000 лва за оценка на проекр+500 лв. за входиране+50% за управление + 20% такса за непредвиден риск = на много поздрави от Цве и БуБу Тиквата

  Времето е наркотик, много от него убива.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#40] от "chyene":

  Плюс от мене и аз съм за абсолютна децентрализация. Хората могат да контролират общините, особено ако видят смисъл. Колкото повече се цетнрализира властта, толкова повече се отдалечава от народа и резултата е трагичен.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#50] от "Stream":

  Ти си като филчев страдаш от страхова психоза Да аз същия..

  Понеже с това се знаимавам да разобличавам престъпници и можеш да съдействаш доброволно..

  Ако сакаш седи си у форума, реви, мрънкай и ставай за смех..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 52. 52 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 388 Неутрално

  всвсички който продадохте България за стотинки ще се пържите в един казан така ,че за кво се карате сега,кой по голяма и долна курва ли е ,еднакво сте презрени

  България над всичко!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#51] от "Раз печки, раз кюнци":

  ти шо сакаш бре,за чий се пенявиш тука?

  България над всичко!
 55. 55 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Сериозно, според вас кой по-добре може да управлява такива проекти:

  1) Някакъв амбициозен чекиджия от селски партиен клуб, назначен в министерството щото смуче пишки, грам не покрива образователния ценз, но пък знае как да си вземе комисионната и да остави колкото трябва в партийната касичка

  2) Някакъв амбициозен чекиджия, който обаче покрива образователния ценз, минал е през интервюта, работил е в сектора от години и има поглед върху тези неща.


  Ако си социалист, сигурно 1). Ако си нормален човек, надали...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 56. 56 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Играта загрубя, оле оле, пак ставаме за смях.

  Банките за сега показаха нагледно, че не разбират от финанси и кризата им го натри в лицето, а сега искат да ни убеждават, че разбират даже и от бизнес. Много интересно кой ще е този бизнес който ще се откаже доброволно от собственото си управление, ще поеме ангажимент не само към европейското законодателство, но и финансово ще се обвърже към банките опериращи в България.

  Май банките се замозабравиха, че в криза всичко може.

 57. 57 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  гласуваш за Борисов, получаваш Бориславова.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 58. 59 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  напълно off topic...

  Дневник, фотографът ви заслужава да му напишете името под този ултра-качествен портрет на Томислав Дончев.


  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 59. 60 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2365 Весело

  До коментар [#43] от "Stream": "Предлагаме да започне да се поставя основата на една реално работеща икономика".

  Виж какво мой човек, на твойто му се вика ори, мели, яж. Защо не почнеш от утре да поставяш основата на една реално работеща икономика и да внедряваш принципите на демокрацията каквито си ги научил от Чърчил.

  - Първо ще отидеш в митниците и ще им кажеш, моля ви момчета хайде от утре недейте да крадете.
  - После ще отидеш при полицаите и ще им се помолиш, хайде от утре да не вземате рушвети и да не се сдружавате с бандитите
  - После при съдиите, хайде да съдите право а не да пускате бандитите
  - Иди и в парламента и им се помоли да не се карат а да работят дружно за страната, а не за лобистки интереси
  - Иди и при мафията и уличните бандити и им кажи да не правят повече лоши неща и да не завличат държавата че не върви икономиката така
  - После иди при държавната администрация и им нареди да си гледат съвестно работата, а не да уреждат този и онзи във вреда на трети.

  И като всички те послушат тогава значи си си свършил работата и България има работеща демокрация и просперираща икономика. На седмия ден можеш да си починеш. А забравих че трябва и да помолиш народа да излезе от кафенетата и да се хване на работа, щото всички по-горе и те са от народа, а не са марсианци. Чудя се защо ли не я свършиха тая работа за 20 години като е толкова проста.
  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 60. 61 Профил на marin_g
  marin_g
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Съгласен съм с всички........няма оправия.
  Въпроса е, че някои хора искат да се връщат вече в България, а не да седят по чужбина.....как ще ги оправим тези работи.......със РЕВОЛЮЦИЯ ли пак или ......

 61. 62 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 334 Весело

  Това е някакъв нов европочин и от ЕС няма начин да не се зарадват на новите идеи на българската администрация и нейните гении
  Ще потекат реки от пари )

  investments.dir.bg
 62. 63 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Има си и положителни страни. Министърът на европомощите нема да е нужен. Нема да са нужни и всички говедца, които вземаха по две и повече заплатки....

 63. 64 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Жестоки тъпотии. Първо, банките са частни и по презумпция са в конфликт на интереси (казусът: помагат или не на свои големи клиенти да усвояват пари по бързо). Кой ще гарантира тяхната безпристрастност? Кой ще контролира И тяхната работа и колко ще струва това?! Колко пари ще струва - ще бъдат платени на банките - за да осъществяват тези функции И ЗАЩО, данъкоплатците трябва да плащат И ТОВА.
  Откъде накъде сега това, при положение, че истинските проблеми с усвояването са, безумните процедури, които и изискват страхотно много експерти на държавно ниво. След като не са опростени и осъвременени процедурите, и експертите на държавата продължават да не могат да отговорят на един имейл в продължение на месеци, такава акция по даване на едни "излишни" милиони на банките, е меко казано необяснима и неоправдана. Чак намирисва на гнусен лобизъм и забиване на нож в гърба...

 64. 65 Профил на ectet
  ectet
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както изглежда, след година и половина на власт, най-после се прокрадна информация че правителството не е сключвало никакви договори за изпълнение на проекти по конкурентоспособност... а ние влагаме средства и време да кандидатстваме...
  Банките може и да имат някакъв капацитет за оценка на бизнес проекти, но кое ще ги накара да бъдат ефективни когато раздават чужди пари - мотивацията им ще е съвсем различна!

 65. 66 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Банките доста добре финансираха строителния бум предните години. Сега да им дадем да се разпореждат с еврофондовете ли?

  А не може ли всички тези евро-пари да отидат за инфраструктурни проекти с национално значение?

  Колкото и да съм мислил по въпроса, няма начин тези пари да се вкарат в бизнеса, без да се похабят поне 2/3 от тях.
  Банки, консултанти, агенции и ... накрая докато стигнат до бизнеса, или парите или бизнеса няма да го има.

  И сега, ако правиш добър бизнес можеш да си намериш финансиране. Проблема е, че трудно се прави добър бизнес в България. Българските предприемачи се сблъскват с много повече проблеми, от колкото предприемачите от развитите страни:
  - бюрокрация, която стана още по-нерешителна напоследък;
  - лоша инфраструктура. Като изключим Интернета, всички останали утилити услуги: пътища, ток, вода, сметосъбиране ... са на много ниско ниво, управлявани от монополисти;
  - ниска култура на иначе евтината работна ръка. Трябва да назначават по няколко надзиратели; 66. 67 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Добре, но кой ще носи оговорност пред ЕУ, когато ни глобят за непрвомерно отпуснати пари?
  Защото банките ще дават лесно, повЕрвайте ми.
  Предполагам данъкоплатецът ще трябва да се бръкне.

  Помня че е една госпожа от предното правителство каза. България е на плюс от членството в ЕУ понеже дала еди колко си за членски внос а получила еди колко си по европроекти. Само дето даването е от всички а получаването от определени другари.

 67. 68 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1577 Гневно

  Положението е ясно.
  При добро желание може да се вЕрва че са искали да направят не6но свястно. Получило се е както обикновенно - кочинка!

  Както и да го погледне човек схемата на "усвояване" на фондовете не се е променила от много години и е следназа - роднина, милиционер, роднина, милиционер... и така до края на света!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 68. 69 Профил на Pavel Varbanov
  Pavel Varbanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Държавата, т.е. ние данъкоплатците, гради капацитет 15 години и повече, обучения, учебни визити, консултанти от Долно Нанагорнище... и ся кво ще си плати много повече за управлението на средствата на банките. Ми да бяхте стимулирали малко тези служители, които бяха ангажирани с това. Не може да очакваш от човек с 400-500 лв. заплата да е отговорен за стотици хиляди. Прости държавници избрани от много прост народ

 69. 70 Профил на Parvoletka Ivanova
  Parvoletka Ivanova
  Рейтинг: 97 Неутрално

  До коментар [#24] от "Stream":Браво, момче. Дано са те разбрали останалите....

 70. 71 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Ако една работа не върви, но не искаш да я оправиш - вкарай повече "помагачи": да дават акъл, да въртят и сучат.

  Както написах и вчера, 110% от служителите в банки познават ЕС от битивиту, дето Ани Салич им е обяснявала

 71. 72 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#6] от "NPaine":

  На тия проекти рентабилността им е 1% от работата и 5% от ефекта. И грубо се прави за около 5 мин.

  Останалите бих разпределил като:
  60% капацитет за управление на проекти, спазване на срокове и задачи.
  30% - устойчивост, обвързаност и интегриран подход (демек да не копаме една улица 6 пъти за всяка тръба)
  5% - техническо обслужване и скорост на отчитане

 72. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 74 Профил на Бойко Борисов
  Бойко Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Давай Томи, а така! Кажи им!

 74. 75 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ех мъка, мъка! Колко мъка има на този свят! (да не споменаваме напразно името Божие).

  Интересно ми е дали, някой от тези по-горе оцветени в жълто е работил някога в кредитирането на някоя банка и дали изобщо е изучавал банково дело?!

  Според най-изявените разбирачи, всеки държавен чиновник е по-добър от банкер при оценяването на проекти.

  Ще ви кажа само един факт. До скоро шеф на фонд Земеделие беше един бивш служител на една българска банка, от която го бяха изгонили преди това защото не можеше да се оправя даже и с разнасянето на пощата на шефката си.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 75. 76 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  И да ви светна, че само за вас това е някаква новина!
  Всъщност тези, които изобщо могат да помнят сигурно ще се сетят, как бе похарчен излишъкът за 2008-ма година.

  Орешарски даде парите на ББР. Търговските банки кандидатстваха за средствата и кредитираха с тях малкия и средния бизнес. ББР им даде левов ресурс на 5% лихва, като те се задължиха да дават левови кредити на 7% с този ресурс. С 2% банките си покриха разходите по проучване на проектите и рисковете, а бизнесът получи ефтин ресурс в момент, в който кредитирането бе спряло.

  Тази година също бяха отпуснати няколко транша за подпомагане на селските райони. Банките, на които 2% бяха стигнали за да си покрият разходите и рисковете се включиха, тези на които не им бяха стигнали - не.

  Дайте да затворим всички банки защото са алчни, да спрем електроцентралите защото ни лъжат с тока, да не внасяме газ защото руснаците ни прецакват, да затворим заводите защото замърсяват въздуха, да уволним държавните служители защото са подкупни, да изтрепем пенсионерите, защотио ни подяждат, да сринем курортите, защото са презастроени от мутри ...

  Представяте ли си колко е бил романтичен животът в праисторическите времена!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 76. 77 Профил на guncoa1
  guncoa1
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не трябва да измисляме колелото наново.
  ЕК дава пример (и варианти) на промоциране, мониторинг и отчитане на проектите, които се администрират директно от Брюксел. Има добри национални практики (разбира се това не са на Гърция, Италия и Унгария - виж оценките за тях), нека погледнем наистина добрите.
  В ЕК нащата вървят, защото с "прокетна дейност" се занимават почти всички секторни звена, всяко си прави своите проекти и си отговаря за тях, БЕЗ ТЯХ НЕ МОЖЕ ДА ИЗВЪРШВА ДЕЙНОСТТА СИ.
  У нас, на края на всяка Оперативна програва пише (АКО ИМА КОЙ ДА ЧЕТЕ): Отговрая за изпълнението напрограмата министър Еди Кой Си, общо десетина министъра. Е, ако ви сте министър-председател и виждате, че усвояването на фондовете не върви, какво е най-близко до ума да направите: да хванете съответния министър за ушете и го попитате защо не върви, кога и как ще тръгне работата, или ще назначите ЕДИНАДЕСЕТИ министър без ресурси (йерархична власт, администрация, бюджет), който да отговори на въпроса? На всеки средно интелегинетен човек този въпрос ще се стори риторичен, да ама за две последоватлени правителства се оказва, чу не е. А в нормалния случай, сконфузеният министър-оговорник за изпълнение на съответната Оперативна програма, ще се върне в министерството си и ще погледне в структурата му кое звено отговаря за фондовете. Това звено си има директор. Изправя се този директор на "червеното килимче" и му се задава същия въпрос, и му се поставят срокове нещата да тръгнат. Той, директърът де, след това събира началниците на отдели и секции и им прави живота черен, докато нещата не тръгнат... защото иначе всички си тръгват под етапния ред. Ето я "гениалната" схема на успеха с фондовете. Просто, нали, като всички гениални неща.
  Да участват ли банките и как?
  Вярно е, че във всяка схема за грантово кредитиране освен възлагащ (управляващ) орган и бенефициенти, участват и т. нар. фасилитатори (поради липса на по-подходяща българска дума). Това по целия сват са независимите консултанти, които могат да бъдат частни фирми или НГО, физически лица и дори банки.
  Те се използват, първо, за разработването на политики и праграми за тяхното реализиране (като националните оперативните програми или централизираните секторни програми на ЕК), второ, за независима оценка на подадените проектни предложения и, трето, за подпомагане на бенефициентите с недостатъчен административен капацитет при подготвяне и управление на техните проекти.
  ТОВА Е АБВ НА ЗАНИМАВАЩИТЕ СЕ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ. Ако не ви е ясно, знаете какаво е преди АБВ - забавачницата, оттам се започва.
  Капацитети по ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ са специализираните инвестиционните банки. Има ли такива в България, т.е. само инвестиционни, а не с инвестиционни отдели? - Не няма. Защо? МНОГО ХУБАВ И МНОГО ГОЛЯМ ВЪПРОС, който се нуждае от друг формат на обсъждане. Какъв е пиносът на инвестиционните отдели в онези банки, в коите те все пак съществуват, в общия бизнес и приходите на съответните банки? - Смешен. Защо, след като подписаха договорености с Правителството за подпомагане на процеса на усвояване на фондовете, чрез отпускане на мостови кредити с единствена гаранция утвърден за изпълнение проект на общини или фирми, те не отпускат такива кредити, а искат обезпечения като за оброт на един тир цигари или алкохол? Коя е тази банка, която предлага специфичен (не само по наименованито си) продукт за каквото и да било подпомагане на процеса на усвояване на фондовете? - Никоя.
  Защо тогава Правителството да им подарява един сигурен безнес с обем около 15% от сумите по оперативните погарами (едва ли някоя банка ще се съгласи да извършва консултантска работа, която е многкратно по обемна и рискова, откалкото отпускането на ипотечни кредите, за по-малко). Останалите консултанти го правят за до 5%.
  Ще кажете, да но банките гарантират капацитет и качество. С какво, ще попитам аз? И ще ви отговоря: като наемат за по 1000 лв същите тези уж съмнителни независими (до момента) консултанти, за което ще похарчат 1% от очакваните суми? Ха сега, познайте къде отиват осталите 14% от около 10 млрд лева, които реално ни остават за усвояване?

 77. 78 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#76] от "tribiri":

  Само не се прави на благодетел!
  И не ми се прави на голям банкер!
  Погледни си това, че в България лихвите по потребителските кредити и ипотечни такива са най-високите в ЕС при най-ниска заплата на Българина. При нас е 9,3% годишно оскъпяване при Румънците е 6,7%.
  Преса не следиш ли?

  За какво друго говорим освен за

  ИКОНОМИЧЕСКИ ГЕНОЦИД.


  Европейските банкери да не би да са по-некадърни от Вас, че държат по ниски лихви?

  Защо кредити на Гръцките банки там са по-ниски от тука? Защото е по-малък риска или защото нямат криза?

  Знаеш ли ако парите на Френските данъкоплатци се държат в частнибанки (по неясен и съмнителен начин), както в България, какво ще стане там?
  Знаеш ли, че ако преводите към бюджета минат през банката на министър председателшата, Великата Френска Революция ще е като фоиерверк на детско парти пред това което ще се случи там!

  Просто от Париж камък върху камък няма да остане!

  И ще има "Пасти ли?!?"

  И мерси за Банковото дело не може всичките да станем банкери, нам мен лично ме стягат ръкавелите? И атмосферата там ми е задушна. Всичките сте едни лъскави, чистички - да Си кажа направо

  СТЕРИЛНО ПРОТИВНИ.

  Тук ако си разбрал става въпрос за Евроинвестиции в инфраструктура? Мащаба е друг!* И целта също!
  Това не ти е "Счетоводство и баланс" а най-вече "Международен инженеринг" ако не и "Международни отношения"!

  Така, че се прави на велик някъде другаде и пред други.
  Да не сеотварям какви експерти ги имате в банките и как са подбирани!

  Хайде поздрави от инженерите с икономически поглед в/у нещата!


  * друг, друг мащаб - ама за на Боко апетита и главата може да се окаже малък! То на прост човек морето му е до колене!

  Хитростта пречи на мисълта!
 78. 79 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изненадан съм, колко много левичарски мнения извират от уж "десните" ви глави! Не е важно на нас да е добре, важното е никой да не печели! Нали?
  Тъкмо напротив, колкото повече печелят по веригата, толкова по-добре за всички.
  Тази идея е добра, но не е задължително да бъде реализирана добре. Трябват ми повече подробности, за да мога да коментирам.

 79. 80 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До Емил (60). Разбирам иронията Ви. Но засега и това, което малко нескопосано прави това правителство, също върши работа. Бой по главата на уличната престъпност и бандите за отвличане, затягане на контрола в митниците и другите държавни служби и публично изобличаване на кривите чиновници, изваждане на показ и на тия със съборените Министерства на Веселиетор всичко това са правилни стъпки.

 80. 81 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Останалото трябва да свършим ние, обществото. Ами, не давайте подкупи на катаджиите и съдиите. Дайте им да разберат от п ървата реплика, че нищо няма да получат под масата. Аз правя така и винаги така съм правил, и това не ми е съсипало нито бизнеса. Тъкмо напротив, изненадващо ги е респектирало. Но- има нещо важно, бъдете ясен в посланието си че не давате подкупи, не мънкайте като ученика на дъската.

 81. 82 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#79] от "petarpountchev":

  Едва ли има по-левичарска идея от тази, която предлагаш - всички да лапат наготово, никой да не върши работа, само да се мотаят, и парите да отидат (както досега) в нечии комисионни, изработване на стратегии, концепции, работни планове, проучвания и прочее тинтириминтири.... вместо да се вижда реален резултат.

 82. 83 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#78] от "Stream":

  А нещо да кажеш за лихвите по депозитите?!

  Да те светна, че сме на трето място в европа по лихвени нива по кредити и на първо по тези по депозити.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 83. 84 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#78] от "Stream":
  Да те светна и още нещо.

  Към 30.00.2010 Ирландската централна банка е наляла в банковата си система 121 (сто двадесет и един) милиарда Евро.

  И да те светна още нещо, когато в една държава инфлацията е 6%, няма как лихвата по кредита да 5%.

  Виж ако е 3% - може!

  И ще спра дотук за да не получиш мозъчно възпаление!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 84. 85 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Колеги, четейки коментарите Ви се ужасих, да не съм влезнал погрешка във форума на в-к Дума!!!

  Без да съм апологет на банковата система, но нима държавата не се провали досега по всички най-абсурдни начини с управлението на евро- (и своите) средства ? Нима не се доказа вече, че държавата (в лицето на корумпираната си армия от чиновници) винаги е най-слабият администратор, най-глупавия инвеститор, най-малко бранещият интереса си (на държавата, не на чиновника) собственик ?

  Стига с този соц!!! Една работа трябва да се върши от хората които я разбират и са мотивирани да я вършат. Въпреки всички забележки, кой в крайна сметка е по-добрият специалист по оценяване, отпускане и контролиране на средства ?

  Или вярвате, че един некадърен, корумпиран, неквалифициран, немотивиран и лошо заплатен заплатен държавен чиновник ще управлява по-добре средствата НИ ?

 85. 86 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#84] от "tribiri":

  Какво възпаление те гони като не правиш разлика между "цетрална банка" и обикновенна банка.

  "Нерде Ямбол, нерде Стамбул!"

  То в Блгария частните източвате бюджета и работите с парите от нашите данъци , но по света не е така.

  Лихвите по частните влогове са за парлама*!

  Е една олигархична икономика (по времето на тлеещия социализъм) - нищо не е това което изглежда. Нещо като икономическа антиматерия.

  И нещо друго, без да обиждам никого искам да ти напомня една студентска максима от моето следване.

  Защо ВИИ"Карл Маркс" бил толкова далече от ВИАС ?
  Ами за да не го завършат всички в междучасията! **

  Това което правите Вие не е банкиране, но сте в правото си да го правите след като държавата и най вече ние народа Ви го позволяваме.

  Ако кажеш и дума още, щеизнеса факти като например как сеусвояьваше кредит за строителството на Представителния за София обект през 2002-2003г.(Обекта е частен)
  .....
  - само един ред: Водопровод от ППРф 20 ст.вода - се актува на цена от 19,20 лв - труд и материали.

  т.е. два пъти и половина завишение.

  и няма да продължавам повече.

  Защото по тази логика Вие ще сложите само капачките (гърнетата) *** на крановете по улицата а останалото знаем на чия сметка нали!

  *-за фасада, за пред хората.

  ** като някои от пишещите във форума

  *** (за справка) това масово се практикува в София от две десетилетия насам при ремонти

  Хитростта пречи на мисълта!
 86. 87
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:06 на 19/11/2010 от неговия автор.

 87. 88 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#85] от "dnanev":

  Направо да си внасяме данъците и осигуровките в Си-банк тогава!
  Какво има да се двоумим и дискутираме!
  Що да се съмняваме!
  Господине помните ли този стар политически виц!
  "На едно профсъюзно събрание в края на дневния ред, се изправил партийния секретар на предприятието и казал:
  -И да знаете , че утре ще Ви бесиме, всичките!Така, че да сте гладко избръснати и вчесани, т.е. опрятни както се полага!
  -Има ли въпроси?
  Последвала гробна тишина.
  След пет минути от последните редове плахо се вдигнала една ръка.
  - Кажете , другарю!
  -Другарю Партиен секретар, аз знам че звучи доста нескромноот моя страна но все пак да попитам.- срамежливо започнал труженика.
  - По смело,по-смело другарю!
  - Все пак да попитам, сапуна*ние ли ще си го носим или ще ни го раздават по профсюъзна линия?

  * - с него се натрива въжето на бесилото - за справка на банковите чивоници, като "tribiri"

  Хитростта пречи на мисълта!
 88. 89 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2365 Весело

  До коментар [#88] от "Stream":

  - Въжетата сами ли да си ги донесем или ще ги раздават от профсъюза попитал работникът.

  Нещо не се чете края.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 89. 90 Профил на petkofermer
  petkofermer
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Много от банките създадоха отдели и/или направо отделни дружества които да се занимават с т.нар. ЕВРОФИНАНСИРАНЕ, всъщност тяхната "роля" е само посредническа. Различни "Консултантски фирми" с различни лобита или направо с добри "стимули" към конкретни лица от същите тези банки сключиха пак т.нар. споразумения за съвместна работа с такива "фирми". Схемата е много проста - "Аз-ти или тя сме с някакъв бизнес, клиенти сме на тази или онази банка и ако се интересуваме или по-често ни се натрапва елегантно възможността за финансиране на инвестиционен проект по някоя програма, то видиш ли-те могат да ни помогнат и ни дават един списък с "проверени" според тях "консултанти". Разработеният от тях проект "ВИНАГИ" се одобрява, т.е. подписва се договор и ТЯ банката ВИНАГИ ще ти отпусне средствата, кото ти "требват". Това е схемата и опита на родните банки!!!!!
  Ако тази идея вземе, че се реализира, ще има само един резултат-полза или не, зависи от гледната точка - потока от пари към държавни служители за "подсигуряване на едни проекти" ще се пренасочи към банковите "експерти" и направо към "консултантите" които ще разработват тези едни проекти.
  Съгласен съм и то много с мненията на СТРЕАМ и СТЕНЛИ1.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK