Анализатори: Банките в САЩ ще имат капиталов недостиг от над 100 млрд. долара заради Базел III

Анализатори: Банките в САЩ ще имат капиталов недостиг от над 100 млрд. долара заради Базел III

© ReutersМежду 100 млрд. и 150 млрд. долара свеж капитал ще са необходими на водещите 35 американски банки, за да отговорят на новите глобални регулации в сектора Базел III. Това показва анализ на Barclays Capital, цитиран от Financial Times.


Проучването е направено на база изискване за 8% съотношение на капитала от първи ред към активите, претеглени спрямо риска им. Това е с 1 на сто повече от минималното ниво, което Базелският комитет по банков надзор въведе с приетите през септември правила.


Те ще се отразят на банките в две направления – първо, като се стесни обхватът на първичния капитал (Tier 1), и, второ, като се затегнат условията за определяне на нивото на риск на съответните активи.
За целта банките могат да капитализират печалби, да емитират нови книжа или да намалят рисково претеглените си активи чрез разпродажби и ограничаване на по-несигурните бизнес дейности.


Опасенията на повечето анализатори обаче не са, че големите американски банки ще трябва да набират свеж капитал само заради регулациите, а че ограничаването на активите може да принуди банките да свият кредитирането на реалната икономика или да увеличат разходите по заемите.


"Този недостиг е напълно управляем", коментира Том Макгуайер, директор на Capital Advisory Group в BarCap. "По-трудният въпрос е какъв ще бъде ефектът на новите правила върху разходите, кредитоспособността и доходността на банките."


Освен новите изисквания по Базел III щатските банки ще трябва да въведат и предишните стандарти Базел II, с които европейските банки се съобразяват с години, пише още Financial Times.


Според анализатори на CLSA, звено на френската Credit Agricole, на 14-те най-големи банки в САЩ ще им трябват общо 41 млрд. долара, за да имат адекватност от 8%, при въведени и Базел II, и Базел III.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на BBC
    BBC
    Рейтинг: 551 Весело

    Премииките ....

    Инфантилните народи се изтребват сами!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK