Мълчаливо съгласие в полза на бизнеса ще дисциплинира чиновниците

С промяна в закон икономическото министерство ще уеднаквява и начина за изчисляване на административните такси

Трайчо Трайков

© Надежда Чипева, Капитал

Трайчо ТрайковПринципът на мълчаливото съгласие ще се прилага при регистрационните режими за бизнеса, а таксите за предоставяне на държавни услуги ще се изчисляват по обща методология в зависимост от разходите за дейностите.


Тези облекчения за компаниите могат да станат факт, ако правителството одобри, а парламентът приеме промените в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, подготвени от министерството на икономиката.


Те бяха представени вчера, на организирана от Световната банка дискусия за тежестта на регулативните режими. Според изследването на банката фирмите в България губят близо 11% от времето си за справяне с изискванията на администрацията и въпреки че в последните години ситуацията се е подобрила, все още е по-тежка от средната за страните в ЕС. За сравнение, в нови държави членки като Естония и Словакия делът е 7%.
Мълчаливото съгласие за дейности на регистрационен режим означава, че кандидатстващата фирма ще се счита за одобрена, ако администрацията не се произнесе в срок. Сега е обратното. Икономическото министерство признава, че сроковете редовно се нарушават заради "административна мудност на процедурите".


Един от примерите е в самото ведомство, при регистрацията на туроператорите, които често се оплакват от забавяне. След промените фирмите би трябвало автоматично да се вписват в регистъра, ако в законовия 2-месечен срок не получат отказ.


В момента този режим се прилага само за разрешения и удостоверения за еднократни сделки, и то ако не противоречи на друг закон. Мотивът за разширяването му е, че при регистрацията административният орган няма право да преценява по целесъобразност и ако фирмата е представила всички необходими документи, е длъжен да се произнесе в срок.


Подготвяната промяна бе посрещната еднозначно положително от бизнеса и анализаторите, които отдавна настояват мълчаливото съгласие да се въведе като принцип в работата на администрацията. Според Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара, решението "по целесъобразност" е потенциал за корупция, а и никой не носи отговорност за забавянето.


Втората важна промяна - въвеждането на методология за определяне на разходоориентирани такси, се базира на изследване на Световната банка, според което държавните такси остават голяма тежест за бизнеса в страната и само за периода 2005 - 2008 г. са се увеличили с 60%, почти двойно повече от натрупаната инфлация за периода от 36.4%.


Сега различните агенции могат по своя преценка да начисляват допълнителни плащания, обясни Валентина Танева, началник на отдел "Бизнес среда" в икономическото министерство. След промяната ще трябва да ги определят по ясен метод, а остатъкът от събраните приходи ще се превежда към централния бюджет. Според Камен Колев така ще се пресече сегашният конфликт на интереси държавните служители да налагат повече и по-високи такси, защото от приходите получават бонуси.


Същото е мнението и на Светла Костадинова, изп. директор на Института за пазарна икономика. Според нея като цяло предложенията на министерството на икономиката са добри. "Щом събират много повече пари, отколкото изразходват, значи не трябва да ги вземат от бизнеса, каквото каза и Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата", каза Костадинова.


Методологията за размера на таксите трябва да се приеме от правителството до шест месеца след промените в закона. Според министъра на икономиката Трайчо Трайков тя ще отчита дали оставащите приходи от такси да се внесат в бюджета, или да се вложат в увеличаване на капацитета на администрацията да извършва услугите на още по-ниска цена, но в никакъв случай няма да се използват за допълнителни финансови стимули за служителите.


Министърът каза още, че не трябва да се събират такси от компаниите за отстраняване на нередности в документите им и за предоставяне на допълнителна информация. Това също ще бъде записано в промените в закона за ограничаване на административното регулиране.


Друга предлагана промяна е електронно проследяване на постъпили преписки. Всички администрации, които издават лицензи и вписват регистрации, трябва да създадат и отделни раздели към публичните регистри, от които да се вижда докъде е стигнала дадена преписка.


Предвиждат се и облекчения в кандидатстването за лиценз и за разрешително, но към момента не е ясно какви, защото още не е публикуван пълният текст на проекта за промени. Пред "Дневник" Валентина Танева каза, че от следващата седмица ще започне съгласуването на проекта с всички заинтересувани страни.


Друга част от промените предвиждат минимален и максимален срок за отстраняване на нередности или подаване на допълнителна информация – той няма да е по-дълъг от срока, в който ведомството трябва да се произнесе. Строги регулации чакат и служителите на отделните ведомства – техните задължения ще бъдат разделени от регулацията и контрола по спазването на закона. Освен това чиновниците, които са отговорни за воденето на регистрите – и досегашните, и тези, които ще се въведат, ще носят административно-наказателна отговорност.


Законът за ограничаване на административното регулиране беше приет през 2003 г. по време на правителството на НДСВ. Идеята беше да отпаднат голяма част от лицензионните режими, които утежняват работата на бизнеса, и такива да се запазят само в сфери като производство на оръжия или лекарства. До сериозна промяна обаче така и не се стигна.


С подобна цел през май т.г. и правителството на ГЕРБ прие програма за намаляване на административната тежест. Основните мерки според нея трябва да станат факт през 2011 и 2012 г. Догодина трябва да бъде направен преглед на събираните такси от бизнеса и от гражданите, а през 2012 г. - да се предложи нов закон за таксите (сегашният е от 1951 г.).


Също след две години трябва да бъде приет и нов закон за местното самоуправление, който да ограничи въвеждането на такси и регулации на местно ниво. Две години според програмата ще отнеме регламентирането на оценката на въздействието (върху бизнеса и за бюджета), която задължително трябва да съпътства проектозаконите. В момента тази процедура се прилага само при въвеждането на лицензионни или регистрационни режими, но често липсва или е формална.


Преди време Трайчо Трайков съобщи, че само прилагането на държавните регулации за бизнеса струва над 100 млн. лв. на фирмите и 160 млн. лв. на държавата годишно.

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Това го разправят в момент, в който боклукчийските камиони на Титан, автовишките и бетонпомпите пътуват окичени с табелки "Превоз за собствена сметка"

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 2. 2 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Мълчаливо съгласие в полза на бизнеса ще дисциплинира чиновниците - лелеее, сега какви далавери ще почнат ...

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  няма ли кой да припомни държавата колко лицензи дава

 4. 4 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Дано заявените намерения, които са много добри, да стигнат в добър вид и в пленарната зала, че като си знаем лобистите...

  Колкото до НДСВ - точно те въведоха абсурдното "мълчалив отказ". Премахването беше едно от обещанията на ГЕРБ.

  И съм много ЗА въвеждането на наказателна отговорност за чиновниците директно в административните закони.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 5. 5 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#2] от "_dan_":

  Далаверите се въртят сега от чиновниците.
  Първо, могат като нищо да ти хвърлят документите в "кръглия класьор" и никой за нищо не може да ги пипне.
  Второ, никой не ги задължава да обосноват отказа си. А всяко действие на държавен орган трябва да е основателно, а не според хрумването на чиновника. Щото последното означава искане на подкуп.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 6. 6 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1188 Весело

  Скъпи другарю Трайков, драги Трайчо,
  Ако промяната в закона е последвана и от парична санкция за чиновниците, които не са си свършили работата, то аз - другарят Сталин ви гарантирам, че ще имате "мълчаливото съгласие" на целия български народ.

 7. 7 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 873 Любопитно

  Харесва ми .... "мълчаливото съгласие"...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 8. 8 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#5] от "Музар":
  Да, и досега е имало далавери, но сега ще се видоизменят похватите - напр. - аз съм бизнесмен, ти си чиновник - днес печатам една молба за нещо с дата отпреди един месец, ти я подписваш, естествено няма официален отговор (решение) и утре се оказва, че молбата е уважена заради мълчаливото съгласие. И има съвсем законно и официално оправдание пред конкуренцията или пред висшестоящите.

 9. 9 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  До коментар [#8] от "_dan_":

  А входящият регистър за заявления с дата и час!?!
  На доста места той дори е електронен.
  Тц! Не е толкова просто!

 10. 10 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Трайчо има попадение. Идеята е добра. Точно това ме кара да мисля, че няма да се осъществи. В това правителство такива идеи не минават, да не говорим за онази измет в народното събрание, дето требва да одобри (като и каже Слънцеподобния). В "най-добрия" случай ще се изроди отново в нещо, дето трябва да облагодетелства само спонсорите. А дано не позная. Ама надали. Силните в налагане на решения правят само забранителен/разрешителен режим за който трябва.

 11. 11 Профил на _az_
  _az_
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Твърде добро, за да е истина. А дано стане ! Ще е светлина в тунела.

 12. 12 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#9] от "tonitod":

  Сигурен съм, че програмата за входящия регистър е толкова некадърно написана, че много лесно може да се даде входящ номер със задна дата...най-лесно като се върне датата на компютъра назад, вкара се молбата и пак се върне текущата дата
  При повечето програми това работи, при това говоря за професионални програми, а като знам кой пише софтуера на държавните органи, бъдете сигурни, че все ще има вратичка.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 13. 13 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#8] от "_dan_":

  Освен че си има входящия номер, както вече е казано, какво сваля от чиновника отговорността (ако изобщо някой реши да му я търси)?
  Знае се кой не си е свършил работата - който е приел заявлението.

 14. 14 Профил на ТИХоЛОВ
  ТИХоЛОВ
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Мълчаливия съгласие облегчава бизнеса, но защо същото мълчеливо съгласие да не важи и за гражданите.
  Казуса никак не е прост. Нека си представим, че обратно - в сила е мълчаливия отказ. Тогава неучастието на 60 % от избирателите би предизвикало нелегитимност на управлението.
  Всъщност нелигитимността на управлението е де факто, а легитимността- де юре.
  Отговора никак не е безобиден с последствията си. Мнозинството от гражданите дали биха защитили "елита" при "някои" ситуации? Дали все още има ценности в България, които да ни карат да оставаме тук или имаме нещо ценностно, което да се защити. Какво да защитим? "Демокрацията", която е кой знае чия, или семействата си?

  Само времето има много време. Дори да не е спряло, пак може да ни гледа сеира.
 15. 15 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#12] от "Athanatos":

  Но като мине една проверка от специалисти на ГД БОП /проверявана съм/ веднага могат да разберат къде, кога и как е пипано в компютъра!
  Всичко опира до желание страна на проверяващите!

 16. 16 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#10] от "zg":

  "трябва", не трЕбва. За бога, не тряскайте минуси за това. Имам си особености на клавиатурата...

 17. 17 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#6] от "KOBA_STALIN":

  Учителю на народите, съгласието няма да е само мълчаливо. Ще има шумни овации, преминаващи на места в полюции...

 18. 18 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#15] от "tonitod":
  като мине една проверка от специалисти на ГД БОП /проверявана съм

  Тони,
  Винаги съм имал чувството, че си склонна да злоупотребиш с доверието на Партията. Добре е, че те проверява ГДБОП, а не НКВД. Сега нямаше да можеш да пишеш във форума, защото в хотелските стаи на Лубянка, компютри и интернет няма.
  А колкото до проверките, както ни учеше другарят Ленин, "проверката е висша форма на доверието". Значи, колкото повече проверки, доверието към теб все повече расте...

 19. 19 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#18] от "KOBA_STALIN":

  Доверието към мен достига невероятни висоти.
  Проверявана съм от ДАНС, НСС и Икономическа полиция.
  Не мога да се оплача - момчетата от МВР са готини пичове.
  С увереност мога да твърдя същото и за симпатягите от прокуратурата!
  Съжалявам само, че не си правих снимка с всеки проверяващ.
  Разгръщайки албумът, винаги щяха да ме връхлитат спомени за невероятните ми преживявания.

 20. 20 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Трайчо е един от малкото министри , чийто поведение ми харесва !

 21. 21 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#6] от "KOBA_STALIN":

  В приетиетите промени в Закона за управление на отпадъци през шни месец 2010г.,
  "служебно лице издало разрешително в нарушение на този закон се наказва с 20 хил. лева, ако не подлежи на по-тежко наказание"
  Трябва да ти кажа, че след този текст са безкрайно внимателни от РИОСВ.

  За справка в България лицензионните режими са около 350 бр., разрешителните 400 бр., регистрационните 600 бр., съгласувателни около 300 бр.. това са само въведените със закон. Режимите, таксите и подобни, които незаконно е въвела местната власт нямат чет нито статистика.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 22. 22 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1188 Любопитно


  До коментар [#19] от "tonitod":
  Доверието към мен достига невероятни висоти.
  Проверявана съм от ДАНС, НСС и Икономическа полиция

  Тонка,
  Ти да не си някоя от тези 223-мата, за които говори другарят Цветанов?

 23. 23 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#22] от "KOBA_STALIN":

  Твърде вероятно и много възможно!
  Другарят Цветанов още не ми е "светнал крушката" дали съм в списъка.
  Което ме навежда на мисълта пак да очаквам яките, корави момчета от ГД БОП.

 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:27 на 23/11/2010 от неговия автор.

 25. 25 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#20] от "ямболия":

  Да - напоследък. Ама не бъди свърхоптимист. Трайчо е екипен играч. Ще клекне. Разминаването му с общия формат на министерския съвет е изключение, което потвърждава правилото. Ще го сменят, ако продължава в същия дух, не се заблуждавай. Там не ги назначава Боко. Сигурно ти е ясно, ама да си кажа.

 26. 26 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#14] от "ТИХоЛОВ":
  "...но защо същото мълчеливо съгласие да не важи и за гражданите.".
  Държавата е помислила за всичко и най-вече за мирното съжителство между бизнеса и гражданите. Представи си какво би станало ако мълчанието на администрацията имаше едни и същи последици и за теб, и за другарите от ТИМ например?! Подавате, да речем, молби за издаване на разрешение да строите в Алея І - ва. Срокът изтича и администрацията мълчи. Тогава като се втурнете едновременно да строите, може да стане някоя инфекция. А когато последиците от мълчанието са различни за теб и за тях, няма да има проблеми. Докато ти обжалваш мълчаливия отказ на администрацията, ТИМ-аджиите вече ще са застроили цялата Алея.


  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 27. 27 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#26] от "Славена":
  Докато ти обжалваш мълчаливия отказ на администрацията, ТИМ-аджиите вече ще са застроили цялата Алея.

  Ха-ха-ха!
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 28. 28 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#21] от "ironhorse":

  Прав сте за РИОСВ, но какво ще кажете за самото МОСВ.
  Понякога за ОВОС се чака с месеци, знам ли може и с години.
  Някои законови изисквания за ограничителни режими отпаднаха, но в замяна на това администрациите си изготвиха едни наредби - мани, мани.....

 29. 29 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#25] от "zg":

  Трайчо и още 3-4 министри си знаят мястото в това правителство и си вършат работата , другото е шума ... Няма да забравя изцепката на Боко за национализацията на ЕРП-таат , Трайчо го хванаха в крачка и явно не знаеше какво е казал Боко - и на въпросът дали наистина ще се национализират ЕРП-тата Трайков гледаше като изтребител Ф-16 ! Сигурно си е задал и въпросът "леле в какво правителство попаднах " ))

 30. 30 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#9] от "tonitod":

  Здравей,

  Още по-добре ако е електронен ... дори САП-а го лъжем с ОК достатъчно отгоре, а за логовете ... е те се губят.

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 31. 31 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#23] от "tonitod":

  Здравей,

  Съзирам, лъстиво желание да те навестят, цитирам: "... да очаквам яките, корави момчета от ГД БОП ..."

  Поздрави.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 32. 32 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1291 Весело

  Трайчо е пи, освен това се е барнал в нова прическа..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 33. 33 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 715 Весело

  Отдавна не съм виждал статия:Мъжът и ръката интимно!
  Похвално е!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 34. 34 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#30] от "capricornicus":

  И ти здравей!
  Най-вероятно си прав /изхождайки от профила ти/!
  Но мисля, че след като изловиха служители на МЗХ и ИАГ, че са вписвали заявления за заменки със задна дата в регистрите и последиците от това, малко хора ще си "сложат главата в торбата".

 35. 35 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#31] от "capricornicus":
  И ти здравей!
  А чувството ми за хумор отчиташ ли го?


 36. 36 Профил на gogoggggggg
  gogoggggggg
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#32] от "Раз печки, раз кюнци":

  Абе пич ,ако плащат някъде да пишете непрекъснато в чата кажи ни къде и ние балъците да се наредим на опашката?

 37. 37 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Трайчо Трайков е министър с най-лоши впечатления! Незнам примиера Борисов от къде го изчека този, но струва ми се той влияе на и на кабинета.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 38. 38 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Весело

  Хихик, имах предчуствствието, че тук ще се заформи купон! И познах! Ще има и изненади! Нови форумци ще бъдат посветени в шегите и закачките. Очаквах Стоманеният да се прояви, но има и нов изпълнител!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 39. 39 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#35] от "tonitod":

  Мхм, и игриво и палаво ... дори! То и за да краднеш трябва да можеш да стиснеш дупе, пък и мозък трябва, да го направиш така, че да не те хванат. Ама те в държавната администрацията съвсем са го дали през просото.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 40. 40
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:58 на 23/11/2010 от неговия автор.

 41. 41 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#39] от "capricornicus":

  Тези, които разпореждат да бъдат направени "врътките" обикновено имат бъбрек вместо мозък. А за съжаления си патят деловодителите, защото входящата и изходяща поща е тяхно задължение.

 42. 42 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#40] от "tonitod":

  Да така е, но аз винаги съм бил на принципа ... всеки подпис е крачка към затвора. Всички сме пълнолетни и имаме глави на раменете, като си слагаш подписа или с писмена заповед ако смяташ, че шефа не е прав, или не го слагаш изобщо. Вече съм напускал една работа по такъв повод, това ме убеди още повече в мотото за подписа.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 43. 43 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 451 Неутрално

  БРАВО ПИЧОВЕ, Б Р А В О !!!
  САМО ТАКА! УСПЕХ ВИ пожелаваме! Басии колко ГОДИНИ се ослушваха всички досега! Свърши застоя, заради БЕЗДЕЙСТВИЕТО на администрацията!!!

 44. 44 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#42] от "capricornicus":

  ".......Да така е, но аз винаги съм бил на принципа ... всеки подпис е крачка към затвора....."
  Абсолютно съм съгласна с теб. И аз много внимавам къде се подписвам. И всъщност въобще не се шегувам като казвам, че съм проверявана от всичките тези служби.
  И заради това, че е се опъвам и не се подписвам къде да е, редовно съм на "системи" /с предупреждение за уволнение/.
  Но повярвай ми, много хора не могат да си позволят такова държание. Особено ако са в малък град и без други опции за препитание.
  И ОНЕЗИ сладури точно това използват.

 45. 45 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#41] от "tonitod":

  Мда, това за бъбрека е дори комплимент!

  За съжаление и разследващите (контролиращите) рядко имат нещо по намясто в най-горния крайник

  Наскоро, лани, девойка от общинска администрация е съставила "констативен нотариален акт" за общинска собственост за минало време и свидетели...

  (вж. "завладяване на безстопанствени земи" в Закона за общинската собственост)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 46. 46 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едно нещо има смисъл и полза от него, ако се направи бързо, в разумен срок. При наличието на разни "али-бали", шест месеца за това, две години за въвеждане на онова нещата стават смешни и е ясно, че чиновниците нямат намерение да подобрятват каквото и да е, а само говорят за да местят въздуха...
  Когато ми издадат виза за проектиране за 14 работни дни без подкуп и ми издадат строително разрешение след доклад за 7 дни без подкуп, тогава ще се зарадвам, че в страната нещата се подобряват...

  Хесапов - герой на нашето време
 47. 47 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#44] от "tonitod":

  Да, ТониТо! Но тези хора нямат мотив да се съпротивляват. Каквото и да направят - остава безнаказано. Дори и най-тъпият и без "спасителен пояс" ще се замисли, ако подписът му го заведе в затвор или поне го лиши от държавната хранилка.

  С абсурдния "мълчалив отказ", приет по време на жълтото правителство беше узаконена безнаказаността на чиновниците. Достатъчно е нищо да не върши и за него всичко е наред - получава си заплатата, дават му точки при атестирането (за мълчание) и стажът за пенсия си върви.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 48. 48 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#45] от "Музар":

  Здрасти, Музар!
  Отдавна не сам те "виждала"!
  Аз най-обичам да изпратя документи в някое от нашите скъпи министерства - МЗХ, МОСВ, МРРБ с цялата изискуема документация и след една година те да ми отговорят, че срока на документите ми е изтекъл /да речем скица на имот, която важи шест месеца/
  А поради що им е изтекъл срока на тези документи,, от тяхното писмо не е видно.
  И пак се подготвят всички документи, заверки, такси .........
  Понеже имам претенции да съм дама ще си спестя майната, която трябва да им тегля в този момент

 49. 49 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Точно така е, Тони. И според мен беше напълно умишлено направено. Фактически държавата (чиновниците) могат да те торзмозят за несвършената от тях работа. Без да носят каквато и да е отговорност.

  (нещо не съм на кеф и рядко пиша, повече по инерция, та не се получава, но няма значение)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 50. 50 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#44] от "tonitod":

  Ето, отново се завъртяхме в параграф 22. Такива порочни кръгове се разбиват само по един единствен начин, с независим контролен орган и разделяне на правомощията и ясно договорени отговорности. Това е и причината никога да не съм искал да работя на държавна работа. А за възможностите ... трябва да се научим да съзираме такива,където другите виждат опасности.

  Не ме убеждавай, за феодализма на малките градчета, винаги има изход, липсва желание, стръв и квалификация/интелект.

  Аз съм тръгвал 2 пъти от нулата вече, но принципите си ги отстоявам, когато смятам че съм прав не отстъпвам никога. Когато, отсрещната страна успее и ме обори аргументирано аз приемам градивната критика и преосмислям позицията си.

  А за "сладурите" винаги има някой отгоре и как да се врътнат нещата, в своя полза.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 51. 51 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#49] от "Музар":

  Най-любими са ми от Държавен фонд "Земеделие".
  Там "престоях" точно 25 месеца.
  Имат изискване при разплащане, документите от НАП да са издадени за текущия месец. Само три пъти ги вадих.
  Както казва един мой приятел руснак живееш в България: Проста да падладеш!
  А когато аз закъснях да си регистрирам гаража в общината, веднага ми направиха едно НП за 50 лв. Скромно, но от сърце.

 52. 52 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Сигурно подкупите за получаване на "мълчаливо съгласие" ще се развихрят с пълна сила

 53. 53 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#50] от "capricornicus":

  "........Не ме убеждавай, за феодализма на малките градчета, винаги има изход, липсва желание, стръв и квалификация/интелект......."

  Не се опитвам да ти убеждавам. Не си ме разбрал правилно.
  Просто пиша на какво съм свидетел почти ежедневно!
  Ти сигурно си такъв какъвто се описваш - цениш знанията и способностите си.
  Но в България има голяма група от хора, които не са като теб.
  И аз по никакъв начин не мога да ги съдя за поведението им. Всеки сам отговаря за постъпките си и носи последствията от своите действия.

 54. 54 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 821 Неутрално

  арееее, па се исраате сите.

  Страхотна идея! Еврика, дето се вика

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 55. 55 Профил на tonitod
  tonitod
  Рейтинг: 1137 Весело

  До коментар [#49] от "Музар":
  До коментар [#50] от "capricornicus":

  Хубави сънища и лека нощ!
  Тони отива да спи, защото утре в 6:00 много трудно ще отлепи глава от възглавницата

 56. 56 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#55] от "tonitod":

  Лека

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 57. 57 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Абе такси винаги ще има, щом има кой да ги плаща. Това е пазарната икономика. Иначе Трайчо е пич.

 58. 58 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#8] от "_dan_":
  До коментар [#12] от "Athanatos":

  Програмите за входящи номера ежедневно или седмично архивират информацията. И архивът към определена дата се съхранява.
  Не е елементарно да се въведе документ със стара дата.

  Но е възможно.

 59. 59 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Е то в тая схема са Агенцията по вписванията - затова разпращат откази за щяло и нещяло.
  Прехвърлят проблема на съда, а там знаем всички каква вакханалия е.

  Be all you can be.
 60. 60 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#43] от "kapitalist":

  Ти нормален ли си бе? Май не си наясно как работи администрацията. Тъй или иначе вписването в регистъра е предпоставка за извършване на съответната дейност. Та какво пречи да се постанови отказ със задна дата, т.е. да се посочи дата на отказа в двунесечният срок. Май действително не си наясно със ситуацията. Предвиденият двумесечен срок освен това няма да мотивира органа, който трябва да даде разрешение да го даде изрично преди изтичането му. Т.е. ако няма пречка за разрешението, вместо да го издаде в в 7 или 10-дневен срок, просто нема да постанови нищо в следващите 2 месеца, че да се счита налице мълчаливото съгласие. Ти ако си на зор - чакай два месеца. Пък не виждам в крайна сметка кое е радосното за "бизнеса"!

 61. 61 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много дори предложения.Да видим кога ще се осъществят.

 62. 62 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 675 Неутрално

  !!!

  Какъв е тоя ПОРЕДЕН комунистически ТАРИКАТЛЪК???  .

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 63. 63 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#12] от "Athanatos":

  Много интересно. Тези програми прескачат номера, що ли? Как ще ти даде текущ номер със задна дата?

  И какво изобщо може някой да постигне с това? Вместо да дава подкуп, за да му дадат номер със задна дата, може просто да даде подкуп, за да му одобрят документите.
  Не разбирам защо трябва да се търси под вола теле само и само да има повод за мрънкане.

 64. 64 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 827 Неутрално

  На Трайков му вярвам, но той е като бяла врана в това комунистическо правителство. Ще видите, че предложението му няма да бъде прието, защото изглежда добро за бизнеса и ограничава своеволията на администрацията.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 65. 65 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Точно. Да не викаме "хоп", преди Трайчо да е скочил.


  Аве, защо Трайчето е облякъл риза от Боковата номерация?Ше се наказваме.

 66. 66 Профил на divnec
  divnec
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И при двата режима има възможности за корупция. Този с мълчаливото съгласие е по-ефективен за работещите на светло и предприемачите.

 67. 67
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:01 на 24/11/2010 от неговия автор.

 68. 68 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Другари,
  Не мога да разбера, защо другарката Славена за своя пост №26 има одобрение 9/21 гласа, докато аз, който само съм цитирал част от нейния, в своя пост под номер №27 и съм изразил бурното си одобрение - получавам 16/20 гласа.
  Само не ме убеждавайте, че одобрението на другаря Сталин има много по-голяма тежест, от всичко написано в този форум.

 69. 69 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Малко глупаво имайки предвид мудната, тромава и корумпирана администрация. Ако някой от администрацията без да иска постави документацията в най-долното чекмедже, може да минат доста некачествени проекти и престъпни.

  www.economistbg.com/
 70. 70 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 675 Неутрално

  25 Сеп 2009 Новини
  Пенчев: Трябва да се въведе мълчаливо съгласие вместо мълчалив отказ
  Според председателя на ВАС това е една от мерките, която би довела до истинска борба с корупцията
  Една от най-важните законодателни промени, които трябва да се направят в българското законодателство, е да се въведе принципът на мълчаливото съгласие, а не както е досега - административните актове да се обжалват при мълчалив отказ. Това каза председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев на провеждащия се в Албена семинар на председателите на Административните съдилища у нас.
  Според Пенчев това е една от мерките, която би довела до истинска борба с корупцията, предаде БНТ.
  В настоящия момент в българското законодателство е приет принципът на мълчаливия отказ. Ако отидете и подадете искане в администрацията за издаване на някакво разрешение например, трябва да изчакате законно установения срок и ако чиновникът не ви отговори, можете да обжалвате отказа в административния съд, обясни Пенчев.
  Спорен него обаче това е в ущърб на гражданите. Затова и неговото предложение е когато чиновникът не отговори, да се приеме за съгласие.
  "Т.е. да мобилизираме чиновниците те да си вършат работата срочно, а не гражданите да стоят, да чакат при положение, че никой няма да им отговори и после да водят дела", обясни Пенчев.

  Според министъра на икономиката Трайчо Трайков...
  ...Методологията за размера на таксите трябва да се приеме от правителството до шест месеца след промените в закона.
  методология
  мн. методологии, ж.
  1. Учение за научния метод на познанието.
  2. Съвкупност от методи, прилагани от една наука при изследвания.
  Методологията е свързана от една страна с анализ на принципите и методите, правилата и постулатите, прилагани в една дисциплина, а от друга - със систематичното изследване на методите, които са или могат да бъдат приложени в тази дисциплина. Самата дума „методология“ идва от гръцки. Тя означава „път на изследване“. 71. 71 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Според министъра на икономиката Трайчо Трайков...
  ...Методологията за размера на таксите трябва да се приеме от правителството до шест месеца след промените в закона.
  методология
  мн. методологии, ж.
  1. Учение за научния метод на познанието.
  2. Съвкупност от методи, прилагани от една наука при изследвания.
  Методологията е свързана от една страна с анализ на принципите и методите, правилата и постулатите, прилагани в една дисциплина, а от друга - със систематичното изследване на методите, които са или могат да бъдат приложени в тази дисциплина. Самата дума „методология“ идва от гръцки. Тя означава „път на изследване“.

 72. 72 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  От десет години се дъвче това "мълчаливо съгласие" но си остава само дъвка. Даже хитрите министърчета от НДСВ въведоха "мълчаливия отказ" за да откажат всякакви напъни за законосъобразност. Ако Трайков успее да осъществи това със сигурност ще спечелят и бизнеса и правителството, затова подкрепям такова действие.
  Това от което най-много се нуждаем се нарича - Изсветляване на Администрацията! Това включва от опростяване на процедури касаещи започването и извършването на който и да е бизнес, през пълна прозрачност на административните решения, до реална възможност за проверка на решенията на администрацията от страна на бизнеса. При светла администрация сив бизнес малко трудно би съществувал.

  Отделете време навреме.
 73. 73 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Добра идея. Дано стане

 74. 74 Профил на Ogo Anastasov
  Ogo Anastasov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#69] от "Hristo Hristov"
  Ами нали администрацията това и е работата да гледа документи и ако има нещо гнило да ги връща (мотивирано).
  А да вземе да си прочете администрацията етичния кодекс и да го спазва.
  Щото като занеса проект в ДАГ излиза вместо за една седмица за 3 месеца. И като се разхождам пое етажите да се интересувам къде се бави получавам отговори от рода на "Ама то аз вчера съм го получил. На мен 7 те дена ми текат от днес."
  И вместо Диков да се пъчи и да разправя защо не са си свършили работата да вземе да си стегне хората.
  А такива институции трябва да ги взривят а мястото да го посипят със сол за да не понива там нищо и да не пръска зараза.

 75. 75 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Абе то и в момента има закон (ЗЕУ), в който пише, че администрацията е длъжна да изисква информацията, която и е нужна, по служебен път, ако е вече събрана от друга администрация.

  Обаче НИКОЯ АДМИНИСТРАЦИЯ НЕ СПАЗВА ЗАКОНА!

 76. 76 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А какво правим с фиктивния отказ с издаване на фалшиви документи със задна дата от страна на администрацията?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 77. 77 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Трайков отново пропуска ОСНОВНИТЕ КРЪГОВЕ НА АДА ПРЕД МАЛКИЯ БИЗНЕС! Подобен разговор имаше и през месец април пак на среща с бизнеса,но само се говори, а Проблемите си остават!

  Докато в БГ Икономиката съществуват долу споменатите кръгове на ада,няма да имаме подобрение на икономиката!Нама да имаме тръгване на горе. Нито ще има чужди инвестиции,нито родните фирми ще имат сили да се борят постоянно с кръговете на ада и да генерират печалба.

  Откриването на магазин или кафене:
  или 31 кръга на ада-готови ли сте да влезете?

  Те ви са гарантирани от държавата чрез ЗУТ.

  След намирането на подходящо помещение и сключването на договор за наем всекидневието на бъдещия ресторантьор се превръща в един малък ад, наречен оформяне на документи. Процедурата се състои от 30 стъпки, при които пред всевъзможни инстанции се представят купища бумащина и комисии преценяват дали са изпълнени с абсолютна точност безбройните им (понякога доста абсурдни) изисквания. Всяко ведомство има фиксиран срок, в който трябва да излезе със становище или да издаде разрешително, като периодите варират от седмица до четири месеца. Ако ги съберете, излиза, че за да заработи в рамките на закона, един ресторантьор трябва да премине през около година и половина ходене по мъките. В много от случаите, разбира се, не всичко върви гладко. Анонимният чиновник, на когото сте предали документите си в началото на месеца, в средата излиза в отпуска и преписката се отлага за неопределено време.
  Междувременно обикновено търговският обект работи НЕЗАКОННО или полузаконно, с всичките глоби и рушвети, произтичащи от това. Обобщената последователност на необходимите действия е, както следва (процедурата за откриване дори на миниатюрно кафене и магазинче е :
  1. Подаване на скица на имота (14 дни)
  2. Изваждане на виза за проучване и проектиране (30 дни).
  3. Изготвяне на проекти по всички части - архитектура, електро, ВиК, ОВ (вентилации), технологии.
  4. Съгласуване на проектите в ХЕИ (15 дни). Изискват документи на фирмата, под което отделните инстанции разбират различни неща.
  5. Съгласуване на проектите в пожарната (30 дни).
  6. Прехвърляне на електромера на фирмата, експлоатираща обекта.
  7. Прехвърляне на водомера на фирмата, експлоатираща обекта.
  8. Разрешение за строеж на съответната община (30 дни).
  9. Договор с независим строителен надзор.
  10. Откриване на строителна площадка (ако се изисква) при промяна на фасада и конструктивни промени (30 дни). Дотук са минали шест месеца, в които кандидат-собственикът е инвестирал и е плащал наем (минимум четирицифрена сума в долари). “Но те съвсем спокойно могат да ти кажат “а, не, не може”. Тогава става страшно, знаете за какво става въпрос - няма да казвам, само ще показвам”, обяснява човекът дръзнал да прави частен бизнес в търговски обект с характерния жест на потриване на палец и показалец. По-нататък този жест ще се повтаря все по-често.
  11. Заверка на заповедна книга в ДВСК (2 дни). Както твърдят очевидци, там преписките са огромни и за да преминат документите от едната купчина в другата... отново играят пръстите.
  12. Следва изпълнение на предвиденото преустройство под ръководството на строителния надзор.
  13. Актове за скрити работи по време на строителството
  14. Замерване на импеданс (72 часа).
  15. Замерване на ФРС (фактори на работна среда) (14 дни).
  16. Санитарно разрешително (10 дни).
  17. Становище за експлоатация от пожарната (30 дни). Както и по предишната точка, има немалко вероятност да ви върнат, защото нещо “не е както трябва”.
  18. Ветеринарно-санитарно разрешително (ДВСК) (15 дни).
  19. Становище на проектантите, че обектът е годен за експлоатация.
  20. Становище от главния архитект и заверка на екзекутиви (30 дни). На този напреднал етап може да се окаже, че сградата, в която се строи, е архитектурен паметник. Ако той е от национално значение, всичко спира дотук с едни солидни разходи за ресторантьора.
  21. 72-часова ОВ проба.
  22. Декларация от инвеститор и собственик за строителна стойност на обекта.
  23.Технически паспорт.Нищо,че сградата в която сте наели обектът няма такъв , а и сградите построени преди 30 години не отговарят на изискванията по сегашния ЗУТ.Отново следва формално изготвяне на Технически паспорт,плащане и корупция.
  24. Конструктивно становище - финално от инженер-конструктор, че обектът е годен за въвеждане в експлоатация.
  25. Акт 15 - подписва се от собственик, изпълнител, инвеститор, проектанти и надзор. Както показва неприятният опит, това е поредният етап, на който някой може да заяви, че не e съгласен по собствени причини.
  26. Окончателен доклад от строителния надзор (7 дни).
  27. Разрешение за ползване (30 дни).
  28. Регистрация на търговски обект (30 дни). За целта се представя целият натрупан до този момент забележителен набор от документи
  29. Лиценз за продажба на спиртни напитки (30 дни)
  30. Лиценз за продажба на тютюневи изделия (30 дни)
  31. Категоризация (120 дни).
  Проблемът в България е безкрайното протакане, неяснотите, произтичащи от това, че повечето инстанции не са си направили труда да изложат изискванията си в ясен вид, хаосът от гишета с разнопосочно работно време и произтичащата от всичко това свръхдоза корупция.
  Виждате,че законът ЗУТ изисква дори за обект от 20 кв.в. документи като за атомен реактор

  Тези кръгове на ада дават отговор защо у нас цар е корупцията и защо много трудно може да се прави бял бизнес !!!

 78. 78 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#77] от "newmind":

  Това се обобщава с една дума - социализъм.

  Отделете време навреме.
 79. 79 Профил на a_ninov
  a_ninov
  Рейтинг: 8 Весело

  Това в България никога не може да стане ,защото ще се отнеме делвата с мед на държавните чиновници , а оттам ще се нарушат редица корупционни схеми и касички.
  Пада доверието на държавните служители към политическото ръководство на държавата и после пада и самото правителство, без да е успяло да да изгребе полагащия му се мед , който избирателите са му предоставили.
  тази статия може да я отнесете към към поредния правитилствен пи ар или като черен хумор.

 80. 80 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Истината е, че дали е отказ или съгласие няма голямо значение защото и в двата случая се запазва пълния обем от държавно контролирани дейности и чиновници, а ние се нуждаем от рязко съкращаване.
  както е казано: "Не по врат, а по шия"

 81. 81 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Гербавото правителство "Ще"

 82. 82 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Общите правила за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност са уредени със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност (ЗОАРАКСД), обн. ДВ, бр. 55 от 17.06.2003 г., в сила от 18.12.2003 г. с попр., изм и доп. Съгласно чл. 1, ал. 2 от този закон неговата цел е да улесни и насърчи извършването на стопанската дейност, като ограничи до обществено оправдани граници административното регулиране и административния контрол, осъществяван върху нея от държавните органи и от органите на местното самоуправление. В ал. 4 на същия текст са изчерпателно изброени хипотезите на административен контрол. В чл. 8 - 13 от закона е уреден лицензионният режим, а от чл. 14 до чл. 17 - регистрационният режим.
  МОТИВИ към проекта на Закон за административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност
  Статутът на търговците и другите лица, извършващи стопанска дейност - занаятчии, кооперации и др., както и отношенията между тях се уреждат с Търговския закон , Закона за занаятите , Закона за кооперациите и др. Статутът на държавната администрация се урежда със Закона за администрацията и Закона за държавния служител , а статутът на органите на местното самоуправление - със Закона за местното самоуправление и местната администрация . Наред с тях съществува и голям брой закони и подзаконови актове, включително на органите на местното самоуправление, които установяват административните режими.
  Като резултат от това между стопанските субекти по повод започването, извършването и прекратяването на стопанска дейност, от една страна, и административните органи и органите на местното самоуправление, от друга страна, възникват отношения, които или не са уредени по единен начин, или са уредени по противоречив и неясен начин. Тълкуването и прилагането на съществуващата уредба в много случаи води до объркване и напрежение както в администрацията, така и в адресатите на нейните актове. Например има около 20 термина, които се отнасят до започването на стопанската дейност, съществува неяснота при границите на компетентност на органите относно вземането на решения по регулиране започването на дейността, отделни случаи са станали повод за решения и тълкувания на Конституционния съд. При направения анализ на действащото право е установено, че текстовете, третиращи тези отношения и употребяващи въпросните над 20 термина, се срещат поне в 4000 разпоредби. Като цяло нормативните актове, които уреждат административните режими, не са добре съгласувани помежду си, цари истински хаос в регулативните понятия и в термините, т. е. в "езика на законодателя".
  Всичко това прави процеса на ориентация и съобразяване с това законодателство труден, отнемащ време, налагащ разходи и в крайна сметка намаляващ разполагаемия доход за търговците и другите лица, които извършват стопанска дейност.
  Общият ефект от всичко това е квазиданък върху стопанската дейност. Макар размерът на тази тежест да е трудно измерим, редица изследвания от последните години показват, че разходите за съобразяване с изискванията на административните режими са около 10-12 на сто от брутния вътрешен продукт годишно, което е три до четири пъти повече, отколкото в страните - членки на Европейския съюз.
  При прилагането на тези режими от страна на административните органи не са редки и случаите на допълнително необосновано обременяване на лицата, извършващи стопанска дейност, чрез своеволно и неправомерно разширяване на регулативни и контролни правомощия, особено когато става въпрос за дискреционна компетентност (оперативна самостоятелност). А всеизвестна истина е, че неконтролираната дискреционна компетентност на административните органи - централни и местни, съдържа в себе си огромен корупционен потенциал.
  Всичко това показва, че държавата и органите на местното самоуправление нямат ясни позиции за границите, до които максимално може да достигне тяхната административна намеса в деловата активност. Това е и една от главните причини за нелекия, непредвидим бизнес климат в страната.
  Очевидно е, че е необходимо със закон да се уредят принципно както границите, така и формите на намеса на държавната и местната власт в стопанската дейност.
  С оглед на всичко изложено се очертава и регулативната стойност и значение на предлагания законопроект. На първо място Законът за ограничаване на административното регулиране и административния контрол ще бъде общ закон за множество специални закони, които установяват (в действащото право) или ще установяват в бъдеще административни режими и свързаните с тях режими на контрол. В това му качество той ще се прилага субсидиарно за всички неуредени от специалните закони случаи. На пръв поглед това съществено обезценява неговото регулативно значение, тъй като всеки специален закон може да уреди нещо друго в отклонения от предписанията на общия закон. На второ място, този закон ще бъде съществена преграда пред "подзаконовия произвол" на администрацията и на местните власти, т. е. срещу въвеждането и прилагането на режими на административно регулиране и контрол, които нямат ясна и безспорна опора в специален закон, поради възможността такива актове да се оспорват от заинтересуваните лица пред Върховния административен съд.
  С приемането на този законопроект българската държава ще даде ясен знак, че действа като публична власт, която се самоограничава и самоконтролира в полза на бизнеса и на гражданското общество.

  ...съществена преграда пред "подзаконовия произвол" на администрацията и на местните власти ... Методиката, която е подзаконов акт...

 83. 83
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:55 на 24/11/2010 от неговия автор.

 84. 84
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:00 на 24/11/2010 от неговия автор.

 85. 85 Профил на nota_bene
  nota_bene
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#82] от "nota_bene":
  Извод: Методиката, която е подзаконов акт, не може и не бива да компенсира и да се опитва по несполучлив и половинчат начин да замества нещо, което липсва в самия закон. Едно време в Дивия Запад са казвали: "Не стреляйте по пианиста, той толкова си може...".

 86. 86 Профил на zumm
  zumm
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Уважаеми Господин Министър, прекрасно би било тези работи да се случат.

  Има, обаче едни наши права, уредени в закон, за които трудно ще намерите някой чиновник, който да е чувал, хеле да прилага.

  НАЛОЖЕТЕ НА ПОДЧИНЕНИТЕ СИ ДА СПАЗВАТ ЧЛ.23, АЛ.4 ОТ ЗАКОНА ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР.

  МА-СО-ВО в държавни и общински учреждения, банки, дружества, предоставящи обществени услуги- разни ел-ове, вик-та, пощи, телефонни компании и каквото се сетите, ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИСКАТ ОТ ТЪРГОВЦИТЕ УДОСТОВЕРЕНИЯ ЗА АКТУАЛНИ СЪСТОЯНИЯ, въпреки, че са вписани в търговския регистър към агенция по вписванията. Обясненията на самите служители е или, че не са чували за това, че "НЯМАТ ПРАВО" /цитат от закона/ да искат такъв документ, или, че имали били вътрешни правила, или, че нямали компютър.

  АМА МЕН КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВАТ ТЕХНИТЕ ПРОБЛЕМИ? КОГАТО ШАБАНАТА ДЪРЖАВА ИСКА НЕЩО ОТ МЕН, ИЗОБЩО НЕ Я ИНТЕРЕСУВА АЗ КАК ЩЕ ГО ИЗПЪЛНЯ. РЕЖЕ МИ ГЛАВАТА ОТ КРЪСТА. ХАЙДЕ ДА ВЗЕМЕТЕ И ВИЕ МАЛКО ДА СПАЗВАТЕ ЗАКОНИТЕ, А?!

  Който е готов да отстъпи първородството за паница леща, не заслужава нито първородство, нито леща.
 87. 87 Профил на Стоян Крумов Рахнев
  Стоян Крумов Рахнев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Съгласен съм с коментара на "zumm". Аз работя в общинска администрация и се чудя защо никой още не е подал сигнал до Областния управител за това, че при нас за категоризация на заведение или друг малък туристически обект му се изискват копия от удостоверение за актуално съсъстояние и копие от Разрешение за ползване, което е издадено, забележете от нашия главен архитект. Глобата за кмета за такива нарушения е доста солена съгласно Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност (ЗОАРАКСД). Ние при нас премахнахме регистрациите на търговски обекти, както и определянето на работните им времена. За съжаление обаче мното неща трябва да се променят във всички видове администрации за да стигнем среднотоевропейско ниво на регулации на стопанската дейност. Какво да кажем за Австралия, където днес регистрираш фирмата, утре ти излизат всички разрешителни и вдруги ден започваш!!!!

  Stoyan Rahnev
 88. 88
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:06 на 24/11/2010 от неговия автор.

 89. 89 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 316 Неутрално

  ЩЕ, Ние ще, Ще, бля-бля .... Тия "ЩЕ" ги четем вече 18 месеца! Като ги,... да се обадят.

  Чудя се на медите защо се смятат за длъжни да публикуват всички тия политически брътвежи.
  Дневник! Давайте ни новини, а не обещания.

  Това дори не го изчетох, в мига в който стигнах до думата "ЩЕ".

  investments.dir.bg
 90. 90 Профил на Стоян Крумов Рахнев
  Стоян Крумов Рахнев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Напълно разбирам и подкрепям коментар 77 на newmind. За сведение обаче лицензите за търговия с алкохол напълно отпаднаха, разрешенията за търговия с цигари се издават от митниците, сроковете за категоризация на средства за подслон, места за настаняване и заведения за хранене и развлечения са 60 дни за общините и 90 дни за МИЕТ. В общините при категоризация се реагира много по-бързо. Има един 45-дневен срок за изпълнение на предписания, който може да забави приключване на процедурата, но това не е по вина на чиновниците. Законът е предвидил за тези 60 дни временно удостоверение, с което хотелиерът или ресторантьорът може спокойно да работи до приключване на процедурата. Нека сега някой да ми отговори колко % от инвеститорите са готови да платят за компромис по отношение на различните изисквания на процедурите. Ако този % е голям не носят ли и инвеститорите своята вина за корупцията? Защо се обвиняват само чиновниците? Нима не съществуват служители, които почтено изпълняват процедурните правила? Всички ли са недобронамерени или корумпирани?

  Stoyan Rahnev
 91. 91 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 521 Неутрално


  Стоян Крумов Рахнев №90,
  благодаря за подкрепата!

  Кажете ми нормално ли е един подблоков обект за нежилищни нужди например е бил магазин за промишлени стоки ,който трябва да се смени на детски парти клуб да трябва да изважда отново десетки документи, проекти и да се третира като строеж 4-та категория т.е. и изискването за надзорна фирма. За Технически паспорт, а самия блок няма и никога няма да стане отговарящ на съвремените изисквания например за трипроводна ел.линия.
  И стоманен обект да изгради изрядният търговец като безупречен по всички рискови ситуация, кажете ми кой му гарантира,че над него където са направили незаконни преустройства от балкона до преместване на носещи стени няма да го наводнят,няма да го взривят с газова бутилка от тяхната кухня,няма да възникне пожар от старата им ел.инсталация и.т.н. Та изрядния търговец гарантира за неговия обект примерно с един милион документи, но никой не му гарантира това което става на 2 м. над него. Затова и към търговеца не трябва да има такива зверски изисвания,да не говорим,че понякога докато ги изкара свестния търговец вече е фалирал и трябва да се мести на друго място или да сменя дейността и пак от начало в кръговете на ада.
  Защо са необходими толкова документи за издаването на удостоверение за въвеждане в експлоатация ?

 92. 92 Профил на Стоян Крумов Рахнев
  Стоян Крумов Рахнев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз живея в малък планински център на община и съм приятно изненадан от интереса към моята 55 годишна скромна особа! Според мен лошото е че в самите закони, които са приети от нашите депутати като ЗУТ и пр. са заложени много неуместни изисквания. Да не говорим, че подзаконовите актове на някои закони не са стиковани по отношение на отделни понятия, определения и пр. с други подобни. Просто политиците не са достатъчно ориентирани за това какво става в реалната икономика. Нашего брата инженерът е принуден да продава чорапи по сергиите вместо да изготвя технологични карти в предприятието откъдето е бил изгонен по една или друга причина. По мое мнение чиновниците като мен, които преди това са били в производството са по-полезни от тези, които са оцелявали в администрациите в двасетгодишния преход. Ако политиците от всякакъв калибър се вслушват поне малко в нашето мнение нещата биха били много по-добри. Но уви! Дневния ред на медиите и институциите е съвсем в друга посока: да героизират всички тези, които направиха така, че специалистите да отидат на улицата, а на тяхно място да се настанят хора за които не искам да да давам определение поради възпитанието, висшето образование и прочее ненужни неща.....

  Stoyan Rahnev
 93. 93 Профил на Стоян Крумов Рахнев
  Стоян Крумов Рахнев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Да продължа: Когато глобявам някого например, че не посочил цената на някакви стоки и той започне да ми изнася лекции аз му казвам: " Нямам магазин, заведение, хотел и пр. защото не ми е за г..а!" Но вътрешно го разбирам като знам на какви гимнастики и издевателства е подложен. Това лято се случи да прибираме с един колега такси за маси на открито пред заведения. В наредбата е писана безумна стойност, която само за месец ще ликвидира бизнеса на търговеца. Ние обаче им казахме 12 пъти по-ниска сума дори сриск да бъдем наказани. Не искам да се хваля, а по-скоро да призова колегите от общините да проявяат по-голямо разбиране към инвеститорите.

  Stoyan Rahnev
 94. 94 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 521 Неутрално


  Стоян Крумов Рахнев вие сте едно приятно изключение от чиновническия батак,който управлява бизнеса и всъщност помага за дофалирането му. И сте различен защото преди това сте били в реалната икономика инженер.За това имате и по реално отношение към проверяваните. Прав сте ,че сте рискували силно своята работа като на своя глава сте намалили таксата 12 пъти! Точно за това пиша - в основата на проблемите у нас са първо законите много далеч от реалния живот и под законовите документи - наредби и подобни....Обаче някой ваш колега и по-точно по-висок началник ще ви обвини и в корупция,че сте занижили таксата, а дори няма и да се замисли,че наистина за да има кой да плаща данъци трябва търговците да са живи и да произвеждат.
  Плачевната картина у нас е такава,че държавата лъже и се опитва да прекарва фирмите и обратното фирмите и го връщат.
  У нас няма нормални условия за бял бизнес , но не могат всички да работят в администрацията дори и бизнеса да не им е за г..а
  Правителството ,Трайков,Дянков трябва повече да слушат такива като теб и такива от реалния бизнес за да си направят реалните изводи и да опростят условията за бизнес - така хем ще намалее корупцията,хем ще имаме повече независими от държавата работещи фирми и плащащи данъци, ще имаме и бизнес в белия сектор.
  До тогава държавата и бизнеса ще си играят на куче и котката по пътя докато станат взаимоотношенията им между човешки интелигентни същества...

 95. 95 Профил на Стоян Крумов Рахнев
  Стоян Крумов Рахнев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Смятам повече да не вземам отношение по зададената тема, за да не изпадам в баналност. Всеки работен ден се налага да прилагам подзаконови актове, касаещи дребния бизнес. От коментарите на "нюмайнд", "зумм", другите форумци, както и от разкази на граждани ме обхваща мъка, гняв и страх от това докъде е стигнало отчаянието, та да се ползва и този форум за споделяне на ситуацията... Но отдруга страна, човек преди да се заеме с каквато и да е дейност трябва предварително да проучи какво трябва да направи, за да няма проблеми при упражняване на дейността. Да попрочете, да поразпита, ако трябва да подаде жалби до инстанциите, които смята за полезни. Този етап, колкото и да е трудоемък води до голяма вероятност да няма препъникамъни по-нататък. Тук аз питам къде са т. нар. браншови НПО - та? Какво правят те за ориентиране на дребните инвеститори в нормативната джунгла? Дали само не "усвояват едни пари" от вън?... Пожелавам здраве и късмет на всички форумци и да не губим кураж! За съжаление поради липса на кураж и от безразличие, за тези 21 години преход много малко направихме за нашите деца, така че да изживеят младост, която ние сме изживели!

  Stoyan Rahnev
 96. 96 Профил на Malta
  Malta
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нека поговорим за лицензите за професионално обучение на НАПОО.
  Ако искаш да лицензираш, например, до 10 професии - цялата сума е 2400 лв, от които: 400 лв. за разглеждане на заявлението, 1900 лв. при откриване на процедура на център до 10 професии, 100 за издаване на лицензия), ама дали е една професията, 2 или три - няма значение. Все тази сума, което е безумно! Добре, платила съм ги, имам една професия , а съм платила до 10. Искам да добавя още една по-късно - не става..
  пак се плаща..Е, за какво говорим? Аз съм ЕТ и искам да обучавам хора, затова ме наказват с тези такси?? И това във "Европа на знанието?". Какво мислите по въпроса, дами и господа?

  Mal
 97. 97 Профил на Стоян Крумов Рахнев
  Стоян Крумов Рахнев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Малта, заведи дело във ВАС срещу обсноваността на таксите в ПМС № 241/2000 г.

  Stoyan Rahnev
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK