Отлага се включването на ТЕЦ-а на AES в системата

Отлага се пускането в експлоатация на двата нови блока на американската AES в ТЕЦ "Марица-изток 1", което по график трябваше да стане съответно през октомври и ноември 2010 г. Дори разходите на НЕК за изкупуване на енергията, която централата трябваше да започне да произвежда, бяха включени в цените на тока от 1 юли 2010 г., съобщи "Медиапул".


При одобряването на повишението на тарифите с 5% от тази дата министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обясни, че поскъпването идва основно от това, че НЕК се е задължила да изкупува скъпо за 15 години произвежданото от AES електричество. Сега се оказва, че хем двете 335-мегаватови мощности ще бъдат включени по-късно в системата и в микса на крайната цена за потребителите, въпреки че клиентите плащат за това от почти пет месеца.


Пускът на ТЕЦ "AES-3С Марица-изток 1" ще бъде в началото на 2011 г., в момента се провеждат техническите изпитания, съобщи вчера пред Българския икономически форум Димчо Кънев, главен специалист в отдел "Прогнозиране, развитие и научно обслужване" в НЕК.
Той не можа да обясни причините, поради които централата не се е включила навреме, както и да посочи кога по-точно в началото на годината ще заработят обновените мощности.


В същото време обаче от публикувана на сайта на НЕК обществена поръчка стана ясно, че и електрическата компания не е твърде готова да присъедини централата. Държавното дружество събира до 29 ноември 2010 г. оферти от желаещите да изградят нови съоръжения, да реконструират и изместят съществуващо оборудване, за да се включат мощностите на AES.


Не е ясно колко време ще продължи изпълнението на обществената поръчка, при положение че предстоящият избор на фирма може да се обжалва, а и идва зима.Енергийният регулатор обмисля такса мощност за тока от юли 2011 г.


Обсъжда се възможността от 1 юли 2011 г. да бъде въведена такса мощност за битовите потребители на електроенергия, съобщи председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, помолен да коментира идеята на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН. Тя няма да доведе до повече приходи за дружествата, а до по-справедливо разпределяне на тарифите, прогнозира той, цитиран от БТА.  Когато представиха за първи път идеята си в началото на тази година, от ЕВН обясниха, че таксата ще покрива част от разходите за поддържане на електропреносната мрежа, които сега се включват в крайната цена. Така потребители с едно жилище, които използват непрекъснато ток, поемат и разходите на потребители с повече жилища или вили, които не ги ползват и не консумират енергия, но за тези празни обекти се правят разходи за поддържане на мрежата. Вчера Семерджиев каза, че ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН още не са се разбрали помежду си за начина на структуриране на тази такса. Помолен да коментира евентуалния размер на новото плащане, Семерджиев посочи, че то ще е напълно посилно, около 5% от обичайната сметка за ток.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK