IATA: Въздушният трафик се възстановява през октомври

IATA: Въздушният трафик се възстановява през октомври

© Associated PressМеждународният карго трафик отчете ръст от 14.4% през октомври на годишна база, след като от май насам регистрира понижение, докато пътническият трафик показва повишение от 10.1% спрямо същия месец предходната година, обяви Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).


Според председателят на IATA, Джовани Бисияни секторът на гражданската авиация се връща към нормален растеж. Пътническият трафик е с 5% над предкризисните нива от началото на 2008 г., докато карго полетите са над тези нива с 1%. Превозвачите от всички региони отчитат ръст както в пътническите така и в товарните превози. Най-силен ръст отчитат пътническите авиокомпании от Близкия изток – 18% на годишна база. Силен месец има и за авиокомпаниите от Северна Америка, при които пътникопотока през октомври се увеличава с 12.4%, а европейските отчитат ръст от 9.6%.


Превоза на товари бележи обрат през октомври след като отчете ръст от 14.4%, като в периода от май до септември той е спаднал с 5%.
"Един месец не показва тенденция", обаче предупреди Бисияни. "Ще видим дали това ще се превърне в стабилизиране на карго трафика".


Подобряването на сектора е посрещнато с предпазливо увеличаване на капацитета на авиокомпаниите. За първите десет месеца на годината, пътническия поток нараства с 8.5%, докато капацитета с 4%. При карго товарите увеличението на трафика е 24%, докато капацитета е нараснал с 9.2%, допълват от IATA. Плановете на авиокомпаниите за нарастване на техните капацитети показва, че тази тенденция ще се запази и през следващата година, като се очаква превозвачите да увеличат пътническите места със 7.5% през следващите шест месеца.


"Перспективата е всякаква друга, но не и ясна, като за момента възстановяването изглежда се стабилизира", заяви Бисияни и допълни, че развитието на сектора ще зависи от ситуацията на световната икономика.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK