Борисов за "Белене": Колкото повече някой ми поставя ултиматуми, толкова повече се втвърдявам

Борисов за "Белене": Колкото повече някой ми поставя ултиматуми, толкова повече се  втвърдявам

© Анелия НиколоваКолкото повече някой ми поставя ултиматуми, толкова повече се втвърдявам. Така премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА, коментира в кулоарите на парламента въпроса за условието българското правителство до пролетта на идната година да каже дали ще се строи АЕЦ "Белене".


По-рано на пресконференция за български медии в Москва генералният директор на "Росатом" Сергей
Кириенк
о каза, че ако срокът не бъде спазен, изпълнителят по проекта - "Атомстройекспорт", ще пренасочи готовото оборудване за централата.


Ако правим ядрена централа, искам тя да е най-сигурната и най-евтината в света, дал съм целите, те са в полза на България, каза още Борисов, но отказа да коментира въпроса дали правителството би започнало строежа на централата, ако тя струва 6.4 млрд. евро.
По повод поисканата твърда цена по проекта той обясни, че иска да знае, когато го попитат депутатите по този въпрос, да може да им отговор. "Сега виждате Станишев и Димитров, които са едни спекуланти, с изказването, че централата струва 3,970 млрд евро, днес обаче е 6,4 млрд. евро", обясни още Борисов. Допълни, че, ако се прибавят заемите, похарчените пари, ескалационните разходи," плюс посредника с 500 млн. евро, плюс заема към "Париба" от 250 млн. евро, централата отива на 8,5-9 млрд. евро".


Затова в края на месеца по време на посещението на Кириенко в София за участие в енергийния форум у нас, отново ще бъде поставен въпросът за сметките. Борисов припомни, че руският премиер Владимир Путин при посещението си е предложил цена с близо милиард евро по-ниска от договорената със Станишев. Цената я плащат българите във времето, посочи той.


Въпреки че няма подписан комплексен договор за цялостното изграждане на АЕЦ "Белене", предишното правителство е подписало допълнение към първоначалното рамково споразумение, в което България се ангажира да плати около 700 млн. евро за оборудване с дълъг цикъл на производството. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира в кулоарите на парламента по повод изявленията на генералния директор на "Росатом" .


"Хубавото е, че картите за преговорите за АЕЦ "Белене" вече са на масата и сега вече стана ясно, че никой никога не си е мислел, че цената на централата е 4 млрд. евро", каза Трайков и обясни, че проблемът е, че "Росатом" не е заявил при подписването на договора, че най-ниската цена за АЕЦ "Белене" според компанията е 6,4 млрд. евро. По думите му това е прекалено висока цена.


Министърът отрече да има договореност за неустойки за 1 млрд. евро, които България трябва да плати на "Росатом", ако не се стигне до сключване на споразумение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK