Испания залага на бюджетни съкращения и ДЦК в борбата с дълговата криза в еврозоната

Испания залага на бюджетни съкращения и ДЦК в борбата с дълговата криза в еврозоната

© ReutersИспания ще залага единствено на бюджетни съкращения и вътрешно търсене на държавните си облигации, за да ограничи разпространението на дълговата криза. Това стана ясно след като премиерът на страната Хосе Луис Родригес Сапатеро предупреди инвеститорите, че е възможно да загубят част от активите си, ако залагат срещу националния дълг, съобщава "Блумбърг".


Мадрид планира да съкрати наполовина бюджетния си дефицит догодина и да ограничи разходите на административните региони, но не предвижда нови мерки срещу разпространяващата се дългова криза в еврозоната.


"Трябва да предупредя инвеститорите, които мислят да търгуват краткосрочно с испански облигации, че ще играят срещу собствените си интереси", каза Сапатеро в интервю пред испанската телевизия RAC1 днес. Той също така категорично отрече нуждата, Испания да опре до спасителния фонд.
Испания се опитва да се дистанцира от така наречените "периферни държави" като Ирландия, която поиска да й бъде отпуснат спасителен заем. "Предимството на Испания е, че инвеститорите в облигации имат добра база, а именно испанските банки", коментира Йоаким Фелс, икономист от "Морган Стенли". Според него основният проблем на Португалия е, че 80 на сто от дълга й се държи от чуждестранни инвеститори.


Рискът за Европа в случая е, че испанската икономика е двойно по-голяма от тези на Гърция, Ирландия и Португалия взети заедно. Така спасителният заем за цялата европейска общност от 750 млрд. евро беше подложен на съмнение, че няма да бъде достатъчен.


Новият бюджет на страната предвижда орязване на заплатите на държавни служители с 5%, а на членове на правителството с 15%. Автоматичното изравняване на пенсиите с инфлацията ще бъде премахнато, а финансирането на по-бедни страни ще бъде съкратено с около 1.2 млрд. евро. Мерките трябва да спестят на правителството около 15 млрд. евро, което ще намали дефицита до края на 2011 г. от 9.3 на 6%. До края на 2013 пък той трябва да достигне 3%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK