"Доверие обединен холдинг" със загуба от 6.03 млн. лв

"Медика" е едно от основните дружество в структурата на холдинга, за което се предвижда разширение на продуктовото портфолио и навлизане на ритейл пазара

© Георги Кожухаров

"Медика" е едно от основните дружество в структурата на холдинга, за което се предвижда разширение на продуктовото портфолио и навлизане на ритейл пазараДоверие Обединен холдинг" отчете консолидирана загуба от 6.03 млн. лв. за деветмесечието на годината, показва публикуваният днес отчет на дружеството. На годишна база резултатът представлява сериозен срив, като за сравнение за същия период на миналата година компанията е била на печалба от 1.59 млн. лв.


В условията на икономическа криза холдингът е успял да свие общите си разходи със 7.5% до 127 млн.лв., но това не е компенсирало спада в приходите, който е 13% за година. Най-голямо намаление има в разходите за материали - с почти 30 на сто. 


За негативното представяне на холдинга, който има инвестиции в над 40 компании, влияние оказват няколко предприятия от портфолиото му. Сред тях са текстилното "Марицатекс", което поради нерантабилността от септември е спряло производството си. Другите губещи дружества  са "Вратица", "Широкопечатен текстил" и "Биляна Лукс".


Съвсем закономерно след публикуването на отчета акциите на "Доверие обединен холдинг" понасят загуби по време на днешната сесия на борсата, като към 12 часа цената им беше спаднала с 5% до 3.07 лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK