Бивш шеф в "Петрол" обвини Митко Събев в източване на компанията

Цветан Димитров твърди, че шефът на надзора го остранил заради това, че му спрял схемите

Бившият изпълнителен директор на дистрибутора на горива "Петрол" Цветан Димитров обвини вчера доскорошния си шеф - председателя на надзорния съвет и основен акционер Митко Събев, че е източил десетки милиони левове чрез схема между дъщерната "Нафтекс петрол", която търгува с горива на едро, и компанията майка "Петрол холдинг".


Това се случи малко след като от пресофиса на Събев разпространиха съобщение, от което стана ясно, че Софийската градска прокуратура е започнала досъдебно производство срещу Димитров по жалба на Събев. Причината - твърдение, че е извършил финансови злоупотреби, докато е бил на ръководна позиция в компанията.


Бившият директор на "Петрол" беше отстранен от ръководството на компанията в края на май тази година по предложение именно на Митко Събев заради това, че е предоставял достъп на Денис Ершов до касата на дистрибутора, откъдето са изплатени над 1 млн. лв. В момента Събев води борба за надмощие с Денис Ершов за управлението на "Петрол холдинг", където двамата са основни акционери с по 47%.
Източването и обезкръвяването на "Петрол" по думите на Димитров ставало чрез схема за предоставяне на заеми от "Петрол" на "Нафтекс петрол", която от своя страна, вместо да купува нефтопродукти, превеждала парите назаем на "Петрол холдинг" или се влагали в сделки с деривати на стоковите борси.


Със средствата се разпореждали чрез пълномощник Митко Събев и довереното му лице Орлин Тодоров, който е изпълнителен директор на "Петрол холдинг". Само от началото на годината до май от веригата бензиностанции по този начин изтекли 43 млн. лв., твърди бившият член на управителния съвет на дружеството.


Отделно без знанието на "Петрол" в периода 2007-2008 г. Събев заложил и загубил в сделки с дериватни финансови инструменти (фючърси) с базов актив суровия петрол близо 190 млн. лв. Това в крайна сметка допринесло и за натрупването на огромните загуби на "Нафтекс петрол", за да се стигне до пълната декапитализация на дружеството, което се оказа с минус 175 млн. лв. нетни активи. 


Само преди броени дни - на 23 ноември, на извънредно общо събрание акционерите на "Петрол" одобриха финансовото оздравяване на "Нафтекс петрол" чрез замяна на 200 млн. лв. дълг срещу собственост. Решението беше подкрепено от миноритарните акционери на "Петрол", които единствено имаха законовото право да гласуват. Според Цветан Димитров обаче с това решение те на практика са узаконили източването на веригата бензиностанции от Събев и доверените му лица.


"Виждайки какво се случва, свиках управителен съвет на "Петрол" и взехме решение шефът на "Нафтекс петрол" Йордан Георгиев да спре да превежда предоставените й от веригата бензиностанции пари на "Петрол холдинг", каза Цветан Димитров.


На заседанието било решено и пълномощните на Събев и Тодоров да бъдат изтеглени, както и да се назначи втори управител на "Нафтекс петрол", без който да не може да се управлява. Именно това по думите му разгневило Събев и той с помощта на доверените му лица в дистрибутора на горива - Стоян Кръстев и Светослав Йорданов, го отстранили от ръководството. Решението беше взето от надзорния съвет на "Петрол", оглавяван от Митко Събев, на 27 май.


Във връзка с превежданите от Димитров на Ершов суми пък бившият мениджър на "Петрол" заяви, че просто си е вършил работата. "Това е един от многото договори, по които съм раздавал суми", обясни Цветан Димитров.


Самият Митко Събев контрира вчера обвиненията на Димитров, усъмнявайки се и в компетентността му на финансов експерт. Загубите на дъщерното на "Петрол" поделение - "Нафтекс петрол", пък обяснява с чисто счетоводни обезценки от инвестицията на подразделението в акции на компанията майка, които заради срива на борсата се обезценили.


"Купихме 46 млн. акции на "Петрол", чиято цена след това падна", твърди Митко Събев. Данните от борсата показват, че "Нафтекс петрол" увеличава най-значително участието си в компанията майка през 2008 г., когато делът му скача от малко под 25% на над 40 на сто, а цената на акциите на майката стигнаха най-високата си цена в историята - над 10 лв. за брой. 


За пропилените близо 190 млн. лв. в сделки с фючърси на суровия петрол пък Събев заяви, че това е съвместно решение и на тримата съдружници в холдинга, в това число Ершов и Александър Мелник.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK