"Росатом" е готов 60 години да доставя гориво за "Белене" и да го изкупува обратно

"Росатом" е готов 60 години  да доставя гориво за "Белене" и да го изкупува обратно

© Анелия НиколоваРуският концерн "Росатом" е готов да осигури ядрено гориво за АЕЦ "Белене" за целия период на експлоатацията на централата - 60 години. Това съобщи генералният директор на компанията Сергей Кириенко по време на форума "Енергия без граници". По думите му, Русия не само може да осигури уран за страната, но и да си го изкупи обратно за вторична преработка. "Знам, че България е малка страна с ограничена територия, това е много опасно производство, затова сме готови да преработваме горивото", обясни Кириенко. Той не коментира възможността ЕС да ограничи износа на гориво за трети страни, както комисията планира в момента като част от енергийната стратегия на общността.


Киренко на кратко представи проекта "Белене" като много сигурен с последен модел реактори - от трето поколение. По думите на шефа на "Росатом" цената на централата е над 6 млрд. евро. Минути преди изказването на Киренко премиерът Бойко Борисов го призова да признае, че сключеният с предишното правителство договор за 4 млрд. евро е заблуждавал за истинската цена на проекта. Самият Кириенко не коментира сключения договор с България. Той накратко представи световното енергийно състояние.


Според шефа на "Росатом", ако иска да остане енергиен лидер на Балканите, България трябва да довърши централата в Белене. "Нито една съседна страна няма да може да довърши своите ядрени мощности преди 2019 г., а България има възможност да го направи преди 2016-2017 г.", обясни Кириенко.
Той обеща първият блок на централата да бъде готов през 2016 г., а вторият - през 2017 г. Ангажира се в хода на работата български компании, главно от машиностроенето, да получат поръчки за 2.5 млрд.евро, а в строителството да бъдат открити 8 хил. работни места. "На едно работно място в АЕЦ "Белене" ще има от пет до седем места в икономиката", аргументира Кириенко необходимостта от проекта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK