"Росатом": Потенциалните инвеститори за "Белене" са в София, чакаме среща с Борисов

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков (вляво) разговаря с Кириенко в кулоарите на международния енергиен форум, чийто домакин е София днес.

© Анелия Николова

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков (вляво) разговаря с Кириенко в кулоарите на международния енергиен форум, чийто домакин е София днес.Среща между премиера Бойко Борисов и генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко в Министерския съвет се предвижда в 15 часа днес. Това съобщи говорителят на Кириенко Сергей Новиков, цитиран от БТА. По-рано днес Борисов каза, че среща няма да има заради участието му в откриването на важен пътен възел.

Говорителят на руската компания отбеляза, че занапред има два варианта - или проектът за АЕЦ "Белене"да се спре, или да се намери решение. По думите му днес в София са пристигнали инвеститори и може да се намери възможност проектът да бъде реализиран за тяхна сметка, без българската страна и правителството да плащат от бюджета.


По повод призива на българския премиер Кириенко да признае, че още при подписването на договора за АЕЦ "Белене" цената е била нарочно занижена, говорителят каза, че генералният директор на "Росатом" няма да коментира ничии думи. Борисов обвърза плановете на България да участва или не в проекта с такова признание.


Новиков поясни, че спорните моменти между България и Русия са в договора  за изграждането на централата, подписан през 200 6 г. Там е записана сумата 4 млрд. евро и в допълнение е записана възможност за поскъпване в съответствие с инфлацията - т. нар. ескалация, припомни говорителят на руската компания. "За изминалите четири години страните не са успели да се договорят за поскъпването на проекта, тъй като или не са искали, или не им е достигала воля". Всички изчисляват ескалацията по различен начин, затова има дискусия по въпроса за цената - 4-5-6 млрд. евро, коментира той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK