Трайчо Трайков: През 2013 г. ще потече газ по връзката с Гърция

Трайчо Трайков: През 2013 г. ще потече газ по връзката с Гърция

© ReutersВ началото на 2013 година трябва да започне да се пренася газ по газовата връзка България - Гърция, заяви енергийният министър Трайчо Трайков, след като днес беше подписано споразумение между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и IGI Poseidon за изграждането на междусистемна газова връзка между България и Гърция, предаде БГНЕС.


В акционерното дружество, което ще бъде създадено да изгради, притежава и експлоатира връзката между двете държави, за която ЕС вече отпусна 45 млн. евро, БЕХ ще има 50%. Също толкова ще има и Poseidon, от които 25% са за италианската компания "Едисон" и 25% за гръцката компания "Депа" .


Общата стойност на проекта е 160 милиона евро, като 45 милиона евро са осигурени от Европейската комисия. Министърът на икономиката на Италия Паоло Романи изтъкна факта, че италианската компания "Едисон" чрез Poseidon може да помогне на България и Гърция да се свържат в един голям проект, който ще докаже способността на всички страни участнички да присъстват в процеса на международно сътрудничество в Европа. "От това ще има много голяма изгода, която ще достигне до италианските брегове", посочи той.


"Това е заключителната стъпка от гледна точка на документалното подготвяне на истинската диверсификация на газовите доставки за България. Компанията вече може да се счита за създадена и вече започват дейностите по процедурите, търговете, доставките и строителството", обясни енергийният министър.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK