ЖП холдингът на Васил Божков влошава оперативните и ликвидните си показатели

Васил Божков. Снимката е архивна.

© Георги Кожухаров

Васил Божков. Снимката е архивна.Контролираният от бизнесмена Васил Божков "Железопътна инфраструктура - холдингово дружество" влошава значително оперативните си резултати и показателите си за ликвидност при разрастваща се задлъжнялост. Това стана ясно от консолидирания отчет на компанията за деветмесечието.


ЖП холдингът е натрупал над 100 млн. лв. текущи задължения към края на септември, които трябва да погаси в срок от една година - основно към кредитни институции - 78.5 млн. лв. (най-вече към ОББ, която е отпуснала на компанията кредити за общо 65 млн. лв.). Година по-рано размерът на краткосрочните пасиви е бил почти същият.


На фона на огромните текущи задължения на дружеството текущите му активи са едва 16.8 млн. лв. и дори намаляват с над 4% спрямо септември преди година. Отделно жп холдингът увеличава 1.7 пъти загубата си за година до 7.4 млн. лв. Приходите от основна дейност нарастват с около 24% на годишна база, но този подем е изцяло заличен от повишените с 39% оперативни разходи, най-вече тези за външни услуги - над 14 млн. лв. при 4.7 млн. лв. година по-рано.
Предприятието на практика изпитва дефицит на ликвидни средства - запасите, вземанията и паричните й наличности не са достатъчни, за да покрият текущите й задължения към кредиторите, и се намира в състояние на риск от неплатежоспособност. Допълнителни фактори в тази посока са, че жп холдингът разчита изключително на правителствени поръчки при наличие на тенденция на забавяне на плащанията от страна на държавата.


Считаният за най-важен в кризата ликвиден показател - този за абсолютна ликвидност, е нула, след като паричните наличности на компанията са за едва около 0.4 млн. лв., докато паричните й задължения към банките в едногодишен срок са за 76 млн. млн. лв. Задлъжнялостта на компанията също се задълбочава - за година дружествените показатели за нея скачат от 1.82 на 2.07.


През последните седмици в имотния регистър в полза на ОББ бяха вписани възбрани върху административни сгради, складове и заводи и на компаниите от "Железопътна инфраструктура - холдингово дружество". Обикновено това се прави от кредитор, който иска да се застрахова от евентуален риск да не получи парите си от заемополучател. По време на възбраната дейността на фирмата заемополучател продължава.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  Teзи дългове на всяка фирма на Божков към ОББ в размер на по 100-тина милиона лева всеки, един и същи кръстосано гарантиран заем ли са или ОББ е вътре с 300-400 милиона?

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 2. 2 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Едни приятни другари, от тези където станаха изведнъж върли демократи му връчиха хазарта едно време. Направете едно разследване кой е Божков и ще се смаете. Нещо такива статии липсват, както и за ТИМ.

  Свободна преса?!?

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4016 Неутрално

  Ами то да управляваш транспортна инфраструктура не е като да въртиш чейндж-бюра и проститутки.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Лошото е, че ако Черепа го духа, ще го издухат страшно много хора след него!

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 5. 5 Профил на pol40
  pol40
  Рейтинг: 223 Гневно

  Казано накратко : Ако печеля, печеля само за себе си, ако губя губи цял народ!

 6. 6 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "pol40":
  Тази девиза трябва със златни букви да си я изпишат на визитките всички "бизнесмени" и "политици" на така нар. преход

  ZeroOne
 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До#5- той народът е загубил отдавна. Още в момента в който се е родил в България.Вие вярвате ли наистина , че "честни" бизнесмени със спортно образование могат да въртят предприемачество и финансува спекула за милиоми? Нали ако беше така швеицарските банкери щяха да пращат децата си да "учат" във ВИФ-София? Да сте видели там едно швейцарско банкерско чедо? Този е поредният бушон , който като изтрещи - свят ще ни се завие! Държавата да не се мае , ами да му запорира имуществото , барабар с незаконно придобитите нумизматични и антикварни ценности! Оппааа , олях се! Аз пак забравих , че нямаме държава.

 8. 8 Профил на ICO 77
  ICO 77
  Рейтинг: 471 Неутрално

  kimba е прав. Ако въпросните спортисти разбираха от бизнес, България нямаше де е най-бедната държава в ЕС. Подобни "бизнесмени" са напаст за българското общество като цяло, самото им съществуване и "преуспяване" е вредно и разрушава морала. Именно резултатът от подобни "бизнес" модели прогонва квалифицираните кадри от България. Представете си огромното количество от "подобни бизнесмени", представете си и "практиките" им на управление, предсавете си и какви хора избират за "управленски персонал" на по-ниско ниво. Противоречието между критериите според които се назначават ръководен персонал и квалификацията нужна за управлението на "подобни фирми" , влизат в противоречие. Поради което е логично фирмите да се оказват губещи. ВИНАТА в същност е в кредитната политика на ОББ и те би трябвало да понесът ПОСЛЕДСТВИЯТА СИ, за подпомагане на "подобни бизнес модели" и практики.

  Момчета, казва се стиропор, стерео-пор е животно пеещо на два гласa...
 9. 9 Профил на european
  european
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До # 5. Много точно попадение. Много добре охарактеризира криминалния мутробизнес в БГ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK